Annyi ötletem lett volna a
Karácsonyra. Sajnos már nem hiszem, hogy lesz idő mind megvalósítani. De
legalább itt az egyik! Mi imádjuk a kacsát. Karácsonykor mindig pisztráng vagy
kacsa dilemma van. Én sokszor a pisztráng mellett voksolok, mert a sok süti
mellett legalább nem tömít el minket a sok zsír is. Félreértés ne essék, azért
nagyon szeretem a zsíros kenyeret, a zsírral készült pogácsát, a zsíros… Ez a
verzió tud mindent! Kacsa is, meg viszonylag könnyű is, mivel a kacsát először
lassú tűzön készre pároljuk (ezt akár előző nap is el lehet készíteni), ez után
leszedjük a felesleges zsírt, majd tésztával beborítva közvetlenül a tálalás
előtt készre sütjük. Így a kacsa nem szárad ki a tésztaréteg alatt, a tészta
pedig ropogós lesz. Még külön köret se kell hozzá, hisz ott a vaníliás, boros
birsalma. Nagyon Boldog Karácsonyt Mindenkinek!
Birsalmás-tokajis-kacsás pite
Hozzávalók:
Birsalmás kacsához:
-
5
mogyoróhagyma
-
5
kacsacomb
-
1 rúd
fahéj
-
1 rúd
vanília
-
5 dl tokaji aszú
-
5 db birsalma
-
Só, bors
Tésztához:
-
250 g liszt
-
1/2 teáskanál
só
-
1 nagy
tojás
-
50 g vaj (olvasztott)
-
50 g kacsazsír (ami a kacsánkból kisül)
-
50 ml
hideg víz
-
Tetejére:
1 tojássárgája
Elkészítés:
- A birsalmás kacsához a kacsacombokat elfelezzük alsó és felső combra. Sózzuk, borsozzuk. Majd mindkét oldalukat egy evőkanál olívaolajon 1-1 perc alatt ropogósra pirítjuk (bőrös oldalukkal kezdjük, hogy a zsír elkezdjen kiolvadni). Több részletben csináljuk, hogy mindig csak annyi comb legyen a fazekunkban, amennyi még sül, és nem fő.
- Ha az összes comb kész van a megmaradt zsiradékot kiöntjük egy bödönbe (jó lesz kenyérre kenve) egy evőkanálnyi kivételével. Ezen megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a kacsacombokat, a fahéjat, a vanília kikapargatott magjait, vanília rudat, a felkockázott birsalmákat és felöntjük a tokaji aszúval. Alacsony lángon 3 órát főzzük fedő alatt. Tetejéről leszedjük a zsírt (könnyebb ha lehűtjük), és ezt is hozzáöntjük a kenyérre kenendő bödönünkbe.
- A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval. Majd az összes többi hozzávalóval tésztát gyúrunk belőle. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Itt azért szükséges ilyen sok idő, mert a zsiradéknak teljesen le kell hűlnie. Akkorára nyújtjuk, hogy a piteformánkat be tudjuk vele borítani.
- A combokat és a birsalma kockákat
a formába helyezzük, hogy a lábak felfele álljanak, és megpróbáljuk
ügyesen átszúrni rajtuk a tésztát. Lekenjük egy tojássárgájával. 170°C-os
légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük..
A tészta Gordon Ramsay: Baráti lakomák c. könyve alapján készült.
Ezt ki kell próbálnom, mindent imádok a hozzávalóiból és pont most készülök birsalmás recepteket megvalósítani!:)
VálaszTörlésDe jó! Majd írd meg, hogy sikerült!
TörlésNagyon jópofa, ilyen kacsasültről még nem is hallottam :-) Boldog Karácsonyt Nektek is! :-)
VálaszTörlés:) Nektek is Nagyon Boldog Karácsonyt!
Törlés