Nem most volt (mert mindennel jól
elmaradok), de fiam és lányom szülinapját egyszerre ünnepeltünk, így két torta
kellett. A megrendelés a következő volt: lányom epreset (mi mást így ősz kellős
közepén), fiam pedig barackosat szeretett volna. Szóval ez Zselykéjé volt:
Epres torta csokoládés –
sós-karamelles mousse-szal és mandulás piskótával
-
¾ kg
eper, kicsumázva, ha nagy, akkor félbevágva
-
6
evőkanál eperlekvár
Mandulás piskótához:
-
10
evőkanál liszt
-
1 csomag
sütőpor
-
10
evőkanál mandula, darálva, pirítva
-
10 db
tojás
-
csipet
só
-
10
evőkanál cukor
-
1 szűk
evőkanál mandulakivonat
Csokoládés – sós-karamelles mousse-hoz:
-
240 g
cukor
-
120 g
vaj
-
9 dl
tejszín
-
1 lapos
teáskanál só
-
200 g
tejcsokoládé, apróra törve
-
2 lap
zselatin (4g)
Elkészítés:
- A sütőt bekapcsoljuk 170°C-ra.
- A piskótához a lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk, majd összekeverjük a mandulával.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval, majd folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot is. Addig verjük, amíg kemény nem lesz. Ekkor a tojások sárgáját is hozzáadjuk folyamatos keverés mellett. Végül a mandulaaromát adjuk hozzá.
- A korábban összekevert száraz hozzávalókat beleforgatjuk a habba, és kivajazott, kilisztezett 22 cm átmérőjű tortaformába töltjük. visszavesszük a sütő hőfokát 160°C-ra, és aranybarnára sütjük a piskótalapot. Kivesszük a formából és rácson hagyjuk kihűlni.
- A mousse-hoz felmelegítünk 4 dl tejszínt egy lábasban. Egy másik lábasban folyamatos keverés közben karamellizáljuk a cukrot a vajjal. Ha már aranybarna, hozzáöntjük a meleg tejszínt, és most is addig melegítjük, amíg teljesen sima nem lesz. Lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a csokoládét, amíg teljesen fel nem olvad.
- A zselatint beáztatjuk jéghideg vízbe 4 percre, majd kinyomkodjuk. Közben felmelegítünk 1 dl tejszínt, lehúzzuk a tűzről, és feloldjuk benne a zselatinlapokat, majd az egészet hozzákeverjük a csokoládés szószhoz. Megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl.
- Felverjük a maradék tejszínt, és beleforgatjuk a tejszínes csokoládéba.
- A piskótát 3 db-ra vágjuk. Visszahelyezzük az egyik piskótalapot a tortaformába, megkenjük 2 evőkanál eperlekvárral, ráhelyezünk eperszemeket, ráöntünk a csokoládé mousse-ból, majd megint piskótalap, lekvár, eper és megint mousse következik. Így haladunk tovább. A tetejére mousse kerüljön. Ha kevés lenne a tortaforma magassága (ami biztos), akkor tegyünk fölé egy másik tortakarimát. Szilárdulásig hűtőbe helyezzük (több óra).
Aztán jövök Csani tortájával is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése