Hát nem vagyok benne teljesen
biztos, hogy Karácsonyhoz illő édesség egy „üde zöldcitromos tortácska”, hogy
rózsaszínbe vigyük a dolgot, de az agyamenteknek biztos nem rossz választás az ünnepekre!
Szóval bolondokat a blogra!
Túrós tartelette karamelles
citrommal
Tartelette-hez:
-
165 g
liszt
-
1-2 g só
-
120 g
vaj, hideg, kockákra vágva
-
90 g
cukor
-
1 tojás
Túrós töltelékhez:
-
50 dkg
túró
-
7,5 dkg
tejföl
-
7,5 dkg
porcukor
-
½ citrom
reszelt héja
Karamelles citromhoz:
-
150 g
cukor
-
12
szelet zöldcitrom
-
6 szelet
citrom
Elkészítés:
- A sütőt 150°C-ra állítjuk.
- A tartelette-hez a lisztet összeforgatjuk a sóval, és elmorzsoljuk benne a vajat, majd összeforgatjuk a cukorral, és a tojással együtt tésztát gyúrunk belőle. 2-3 mm-re nyújtjuk jól lisztezett felületen és kibélelünk vele 6 db kivajazott tartelette formát. ½ órára hűtőbe tesszük. Majd 15-25 percig vakon sütjük (pl: sütőpapíron babbal), majd az utolsó 5 percben kivesszük a súlyt belőle, és aranybarnára sütjük.
- A túrós töltelék hozzávalóit elektromos habverővel krémesre keverjük, és megtöltjük a tartelette-eket.
- A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük 2 dl forró vízzel, és 10 percig mérsékelt lángon forraljuk. Ezután beletesszük a citromkarikákat és még 2 percig melegítjük velük, végül a tartelette-k tetejére halmozzuk.
6 db kicsi vagy 1 db nagy tartelette lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése