Oldalak

2013. június 28., péntek

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel – egy kis őrülettel, na nem a receptben, hanem bennem



És éljen! Még itt a hideg! Na nem kell megijedni, azért én is drukkolok a meleg, jó időnek, csak mostanában olyan fura ez az időjárás. Ide-oda változik. Aztán sietni kell az ember lányának, hogy amit napközben a hideg, esős időben fényképezett, az ne kánikulában kerüljön posztolásra!

A képek mennyiségét pedig a pillanatnyi pedig őrület okozta!

Az állványt meg szokásosan na kitől kaptam kölcsönbe?...hát a Vintage Bazaartól! És úgy tudom még eladó... De ez nem a reklám helye!

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.





Hozzávalók:

Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):

-          225 g puha vaj
-          225 g cukor
-          3 tojás
-          225 g liszt
-          2,5 teáskanál szódabikarbóna
-          1 evőkanál fahéj
-          150 g tejföl
-          csipet só

Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):

-          20 dkg dió
-          16 dkg cukor

Rumos gesztenyemoussehoz:

-          5 g lapzselatin
-          2 dl tej
-          1 kupica rum
-          750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű
-          350 g tejszín
-          2 evőkanál porcukor

Tejszínhabhoz:

-          1,5 dl tejszín
-          1 lapos evőkanál porcukor

Díszítéshez:

-          kakaópor
-          cukor
-          meggy

Elkészítés:

  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába.
  2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik.
  3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez.
  4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük.
  5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni.
  6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.
 


Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.

Gesztenye mousse torta karamellbe mártott meggyel  Hozzávalók:  Fahéjas piskótalaphoz (Sütibox receptje alapján):  - 225 g puha vaj - 225 g cukor - 3 tojás - 225 g liszt - 2,5 teáskanál szódabikarbóna - 1 evőkanál fahéj - 150 g tejföl - csipet só  Diós pralinéhoz (Praliné paradicsom receptje alapján):  - 20 dkg dió - 16 dkg cukor  Rumos gesztenyemoussehoz:  - 5 g lapzselatin - 2 dl tej - 1 kupica rum - 750 g cukrozott gesztenyemassza, szobahőmérsékletű - 350 g tejszín - 2 evőkanál porcukor  Tejszínhabhoz:  - 1,5 dl tejszín - 1 lapos evőkanál porcukor  Díszítéshez:  - kakaópor - cukor - meggy  Elkészítés:  1. A fahéjas piskótához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, szódabikarbónát és a fahéjat átszitáljuk, összekeverjük, majd a tojásos krémhez keverjük. Belekeverjük a tejfölt és a sót. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivesszük, levesszük a tortakarimát és a tortalapot alulról, és rácson hagyjuk kihűlni! Ha kihűlt, visszahelyezzük a már elmosott tortaformába. 2. A pralinéhoz megpirítjuk a diót és kiterített sütőpapírra tesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diót, és ismét a sütőpapíron hagyjuk kihűlni. Ezután addig aprítjuk aprítógépben, amíg krémessé nem válik. 3. A moussehoz, beáztatjuk a lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk a rummal, levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a zselatint. A tejet és a gesztenyemasszát krémesre keverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral, és hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez. 4. A tejszínhabhoz habbá verjük a tejszínt a cukorral. Hűtőbe tesszük. 5. A díszítéshez cukrot karamellizálunk, és belemártjuk a meggyszemeket (egyébként én ráöntöttem), majd sütőpapíron hagyjuk őket megszilárdulni. 6. A piskótalapra rákenjük a diópralinét, majd a gesztenyemousse-t. Így tegyük be hűtőbe legalább 3 órára. Kivéve lecsatolhatjuk a tortakarimát, és tejszínhabbal, kakaóporral, valamint karamellás meggyel díszíthetjük.


2013. június 24., hétfő

Mézes-fokhagymás padlizsánkrém fügével – A Zizi kalandjain



Na! Hogy is kezdjem. Hogy lehet egy ilyen egy mondatba besűríthető tényt, mint hogy: „ A Zizi kalandjai blogon olvashatjátok a receptemet” elmondani csöpögősen, úgymond viccesen, nagyozóan, játék mániákusan vagy akár hosszan. A legutolsót mindjárt ki is hagynám, mert azt úgyse ajánlanám senkinek, meg annyira bepötyögni sincs kedvem.

  1. „ Mivel Zitának a Világ legszebb babája született, megkért, hogy írjak egy posztot oldalára, hogy addig, amíg Ő a legszebb életszakaszában van és a lehető legtöbb idejét töltik babájával, abban a mindent elsöprő érzésekkel teli gyönyörű együttlétben, addig is menjen tovább a blogja. Mondanom se kell, hogy nekem is ezek voltak életem leggyönyörűbb évei, ezért neki is azt kívánom, hogy használja ki minden pillanatát.”
  2. „ Zitát is elérte a végzete egy baba formájában. Most éppen azt hiszi, hogy meg tudja váltani a Világot, és az Ő babája sose fog sírni, hisztizni, mert Ő minden szituációra fel van készülve (én is ezt hittem…) és Övé lesz a Világon legjobban alvó baba az egész Földkerekségen (mert miért is ne aludna el este 8-kor, ha jól kifárasztjuk…én örülök, ha 11-kor alszanak), és a lakás úgy fog csillogni, mint még soha (hisz munkábamenés idején nem volt rá annyi idő, de most…nálunk jó, ha nem találok spegettit az ágy csövében, de nézzük a dolog pozítív oldalát! Legalább megtalálom). Szóval az Ő blogjára írtam én most posztot.
  3. „Jött az e-mail, miszerint Zita, a Zizi kalandjai blog írója babát vár. A hír hallatán nagyon örültem, és azonnal nekiláttam a recept kitalálásának. Hánytam vetettem, hogy körülbelül akkor mi is lesz szezonális, és ezennel fogadjátok sok szeretettel tőlem ezt a mézes-fokhagymás padlizsánkrémet fügével, remélem tetszeni fog. A padlizsánhoz remekül illik a méz és fokhagyma kontrasztja, a füge édessége és a chili csípőssége. Remélem elég izgalmas lett. A munka egy pillanat. Jó étvágyat, és Zitának, meg nagyon sok boldogságot.
  4. „Eljött a várva várt pillanat, hogy receptem Zizi kalandjain szerepel. Evvel kapcsolatban, pedig egy játékra invitálnálak benneteket. Mindössze annyit kellene tennetek, hogy like-oljátok a blog FB-os oldalát (megosztás nem szükséges, de természetesen megköszönöm), és megjegyzésbe ideírnátok, hogy Nektek melyik a kedvenc szendvicsitek, amiben van füge és egy kis padlizsán, na meg némi fokhagyma se ártana. Szóval ezeket a megjegyzéseket várnám, legkésőbb holnap délig emailben, és akkor sorsolok, vagy húzás útján (természetesen képet is csatolok, ami iszonyat hitelessé teszi) vagy a jól bevált random.org segítségével, aminek hitelességét szintén nem lehet megdönteni. A nyeremény pedig egy szem füge lenne, ami saját kertünkbe nőtt!




A receptet itt olvashatjátok! Na meg egy kis interjút is! De ezt azt hiszem a nagyzoló részbe kellett volna írnom!

És mindent félretéve tényleg nagyon gratulálok Zitának! És még én is szeretnék egy 3.-at! Talán... Egyszer...

Mézes-fokhagymás padlizsánkrém fügével


Mézes-fokhagymás padlizsánkrém fügével


Mézes-fokhagymás padlizsánkrém fügével


Mézes-fokhagymás padlizsánkrém fügével




 

2013. június 8., szombat

Meggy fényképek különböző stílusokban

Nem, most nem recept következik! Csak meggyet fényképeztem 3 különböző magyar gasztroblogger stílusában - legalábbis megpróbáltam abban! Először gondolkodtam, hogy megmondjam-e kikében, vagy ki kelljen-e találni, vagy ha ki kell találni, akkor legyen-e nyeremény? Szóval most így lusta mód, nincs nyeremény, miért is lenne, hiszen lehet, hogy annyira meg is sértődnének, hogy ezt nevezem az "Ő" stílusuknak, hogy végül nem mondok semmi! Meg lehet, hogy olyan béna voltam, hogy nem is sikerült! Na jó....ha senki se találja ki, akkor azért a végén szégyen szemre leírom a megjegyzéseknél! De nem kötelező a válaszadás! Én például utálom az ilyen játékokat!


Meggy



Meggy



Meggy