Szóval itt a tavasz! Annyira várom már, hogy elárassza a piacokat a sok friss eper. De mivel nem bírtam kivárni, csináltam egy desszertet, amibe a fagyasztott változat is megteszi. A család egyik nagy kedvence mindig is a gyümölcsös krémsajtos brownie volt. Mivel a fiam nagy rizs rajongó – bármit megeszik, ha van benne akár csak 5 szem rizs is – így elég könnyen jött az ötlet…
Hozzávalók:
Tejberizshez:
- 150 g rizottóhoz való rizs
- Csipet só
- 80 g cukor
- ½ citrom reszelt héja
- 1 dl víz
- 1 l tej
- 1 vaníliarúd
- 400 g krémsajt (Philadelphia)
- 80 g cukor
- 2 tojássárgája
Brownie-hoz:
- 160 g étcsokoládé (min. 70%)
- 160 g szobahőmérsékletű vaj
- 210 g barnacukor
- 2 nagy tojás
- 3 kupaknyi amaretto likőr
- 35 g hámozott mandula, pirítva, darálva
- 55 g liszt
- Csipet só
Tortaformához:
- vaj
- liszt
Eper- vagy málnaszószhoz:
- eper vagy málna (lehet fagyasztott is)
- cukor
- A tejberizshez a vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd megpirítjuk rajta a rizst (1 perc). Felöntjük a vízzel és 1 dl tejjel, majd addig forraljuk, amíg fel nem szívja. Ezután hozzáadjuk a többi tejet, cukrot és a reszelt citromhéjat és megfőzzük benne a rizst. (Én úgy szoktam, hogy belerakom az edényt egy másik ugyanakkora fazékba, amibe forr a víz és lefedem, így biztos nem ég oda a rizs, és még kevergetni sem kell.) Ha már puha a rizs, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott belsejét. A tojássárgájákat, a krémsajtot és a cukrot krémesre keverjük, majd ezt a keveréket is hozzáadjuk a tejberizshez. Gőz fölött így főzzük, amíg a be nem sűrűsödik, ami a tojássárgájától fog bekövetkezni.
- A brownie-hoz az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, és félrerakjuk hűlni. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is és az amaretto-t. A lisztet átszitáljuk és elkeverjük benne a mandulát és a sót, és ezt is a masszához keverjük. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és addig sütjük, amíg a belseje éppen hogy már nem folyik szét.
- Az epret vagy málnát leturmixoljuk, és egy szitán átöntjük, hogy felfogjuk a magjait. Tűz felett egy picit besűrítjük tetszés szerinti cukorral.
- Ízlés szerint összeállítjuk az arányokat. Ki hogy szereti…
…a receptet eredetileg tejberizsnek szántam egy kis brownie morzsával, de volt aki a fenti kép szerint ette.
nagyon tetszik!!!:)
VálaszTörlésa fotók is :)
Szia Andi! Nagyon örülök, hogy tetszik, és hogy bejelentkeztél rendszeres olvasónak.
Törlés