Amikor megjelenik a piacokon a medvehagyma mindig azonnal rávetem magamat, mint mindenki más. Fogyasztjuk pestoként tésztával, csirkével, krémlevesnek vagy szendvicsbe. Most valami mást szerettem volna. Arra gondoltam mi lenne, ha „sushi”-t készítenék belőle. A nori lapot helyettesíthetném a medvehagymával, és a „mirin”-t elkészíthetném fehérbor + cukor keverékéből, ami minden sajthoz, gyümölcshöz és zöldfűszerhez illene, ami a töltelékben lenne.
Hozzávalók:
- 1 csokor medvehagyma (célszerű a nagy levelű)
- 250 g sushi rizs
- só
- 50 ml fehérbor (felforralva, úgy, hogy kb.30 ml maradjon belőle)
- 3-4 teáskanál cukor
- pár szelet szárított sonka
- olivaolaj (vagy a maghoz illő olaj: dióolaj, mogyoróolaj, stb.)
- válassz mindegyik csoportból egyet:
kecskesajt - füge - kakukkfű - fenyőmag
márványsajt - körte - rozmaring - dió
mozzarella - őszibarack - bazsalikom - mandula
camembert - alma - menta - mogyoró
Elkészítés:
- A rizst a sushi rizsnek megfelelően elkészítjük (többszöri átmosás, kavargatva főzés amíg a víz egy része elforr, majd 30 percen keresztül lefedve párolódni hagyjuk). De én most gondoltam kipróbálom milyen, ha egyszerűen csak sós vízben kifőzőm, és így nincs semmi cécó. Bejött! A még meleg fehérborban feloldom a cukrot. A kifőtt rizst tálba borítom, és még így melegen belekeverem a boros-cukros löttyöt. Így hagyom kihűlni. (Nem kell lefedni.) Ha jól dolgoztunk egy nagyon ragadós valamit kell kapnunk.
- Magunk elé teszünk egy medvehagymalevelet fonákjával felfelé, és elterítünk rajta egy réteg rizst, amit utána vizes kézzel lenyomkodunk. Ráfektetünk egy szelet szárított sonkát, és erre rakjuk a választott sajtot, gyümölcsöt és zöldfűszert - ha a rozmaringot választottuk, előtte olajon pirítsuk meg - , majd feltekerjük, és éles késsel karikákra vágjuk .
- A mártogatóshoz pirítsuk meg a magokat száraz serpenyőben, majd turmixgépben daráljuk le, és fokozatosan adjuk hozzá az olajat, hogy egy lágy krémet kapjunk. Sóval ízesítjük.
Juuu, de jó!
VálaszTörlés:)
Törlés