Innen eredt az
ötlet, hogy házasítanám az angol és a távol-keleti konyhát az ősz jegyében.
„Angolságát” a tálalási formájától, azaz a pitétől kapta, „Távol-keletiségét”,
pedig a fűszerektől és a szósztól. A japánok által közkedvelten használt
gombafajtákat (shiitake, enokitake…) a magyar erdőkben ilyenkor is megtalálható
gombákra cseréltem.
Mint tudjátok,
mindig szeretem az édes-sós párosítás határait feszegetni, és itt a „vad” ízhez
különösen illik a savanyúan édes, fokhagymás szósz.
A receptet
Tisztatészta évszakhoz illő VKF kiírására készítettem.
Chilis erdei gombás pite édes-savanyú
japán szilvamártással
Hozzávalók:
Tésztához:
-
450 g
liszt
-
2 lapos
teáskanál só
-
300 g
hideg vaj kockákra vágva
-
4-6
evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
-
1,2 kg
erdei gomba keverék (lehet benne kevés csiperke is)
-
2
evőkanál olívaolaj
-
1
vöröshagyma
-
2 kis
lilahagyma
-
2 gerezd
fokhagyma
-
1 citrom
héja
-
2
evőkanál citromlé
-
3 csipet
kínai ötfűszerkeverék
-
1-3 nagy
piros thai chili (ízlés szerint)
-
Só, bors
Édes-savanyú japán szilvamártáshoz:
-
500 g
ringló/szilva
-
1/3 cup
szójaszósz
-
1/6 cup
rizsecet
-
3 nagy
gerezd fokhagyma (6 kicsi)
-
10
evőkanál cukor
-
Szecsuáni
bors
Összeállításhoz:
-
1
tojássárgája
Elkészítés:
- A lisztet és a sót robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a vajat, és avval is elkeverjük, úgy, hogy morzsás állagú legyen. Hozzáöntünk 8 evőkanál vizet, és gyorsan simára gyúrjuk hideg kézzel. Ha szükséges adunk hozzá még vizet. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 30 percre.
- Az olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, közben hozzáadjuk az kisebb darabokra vágott lilahagymát. Az erdei gombákat felszeleteljük, és megpirítjuk a sóval, borssal, kínai ötfűszerrel, citromhéjjal és fokhagymával. (Először vizet ereszt, akkor lesz jó a gomba, ha ezt mind elfőtte, és kicsit lepirult .) Ekkor hozzátesszük az apróra vágott chilit. Így is pirítjuk egy picit. Végén citromlével ízesítjük.
- A szilva szószhoz felforraljuk az olívaolajat a szójaszósszal és a rizsecettel. Hozzátesszük a felezett magozott szilvákat, a reszelt fokhagymát és a cukrot. Addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik.
- Kivajazott tortaformát kibélelünk a méretre nyújtott tésztával, úgy hogy az oldalára is jusson. (Előtte tegyünk félre egy méretre vágott tésztát, ami a tetejére fog kerülni.) Kanalazzuk bele a gombás tölteléket, fedjük be a félretett tésztával, és kenjük meg egy tojássárgájával. 160°C-on süssük aranybarnára. A szilvás szósszal kínáljuk.
A tészta receptjét Gordon Ramsay Baráti lakomák c. könyvéből vettem.
Akkor egy kis idevágó történelem
az angol és japán gasztronómiáról:
Angol:
Az angol
konyháról megoszlanak a vélemények. Elsősorban a franciák tesznek csípős
megjegyzéseket e témában. Francia eredetű az a mondás is, miszerint
"Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei, amíg nem kerülnek a
konyhába." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerűek.
Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minőségű húsokat, jóízű halakat,
laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal
örömeivel.
A XVII.
században terjedt el Angliában a pie (pite, lepény). Készítik zöldségekkel,
gombával, hallal, húsvagdalékokkal, ilyenkor előételként vagy főételként
fogyasztják, de készítik almás, cseresznyés és egyéb gyümölcsös változatban
desszertként is. Az apple pie, azaz az almás lepény nélkül egy időben az angol
ünnepi ebéd elképzelhetetlen volt.
Japán:
A - ma is
ismert - japán konyhaművészet kezdetei elég jól behatárolhatóak. A középkorban
a szigeteken éhínség pusztított, melyet a rossz és nehezen megművelhető
termőföldek eredményeztek. A japánoknak nem volt más választásuk, mint, hogy
újfajta élelmiszertermelési módok után nézzenek. Néhány bátor szerzetes útra
kelt és tanulni indult a szomszédos Cathajba, ahol rengeteg hasznos dolgot
sajátítottak el kínai barátaiktól. Többek között azt, hogy létezik egy olyan
növény, mely helyettesítheti a húsokat és a halat. Ez pedig nem más, mint a
szója, vagy ahogyan ők nevezik a "földek húsa". A japánok tehát nem
röstelltek más nemzetektől, főleg a kínaiaktól tanulni, ám a tanultakat mindig
sikerült saját ízlésük szerint átformálniuk.
Japán egyik
közkedvelt gombafajtája a Shiitake. Az életelixírként számon tartott Shiitake
gombát rákellenes gyógyszerként engedélyeztették Japánban. Elősegíti a bél-, a
máj-, a gyomor-, a tüdő- és a petefészekrák gyógyulását. Antioxidánsokban,
szeléniumban, húgysavban, illetve A-, E-, D- és C-vitaminban gazdag, csökkenti
a koleszterinszintet, a vérnyomást, fokozza a libidót, valamint a hepatitisz és
az AIDS gyógymódjának egyik alkotóeleme.
Források:
Nagyon tetszik! A képek is nagyon szépek! Nekem az utolsó a kedvencem:)
VálaszTörlésJó, hogy ezt mondod! Nekem pont az tetszett a legkevésbé!
Törlés