A kecskesajt és cékla párosítása
köztudottan nyerő dolog. Na, de ez most édes formában mutatom meg Nektek!
Kecskesajt mousse rozmaringos
céklalekvárral és diós morzsával
Hozzávalók:
Rozmaringos céklalekvárhoz:
-
70 dkg
cékla
-
70 dkg
alma
-
70 dkg
őszibarack
-
3 ág
rozmaring
-
80 dkg barnacukor
/ cukor
-
1 citrom
leve
-
10
evőkanál méz
-
2 dl
tokaji aszú
Vaníliás mousse-hoz:
-
300 g
tejszín
-
300 g tej
-
20 g penészkérges kecskesajt (Chabichou, Poluigny-saint
pierre)
-
1
vaníliarúd
-
120 g
tojás sárgája
-
30 g
cukor
-
5 lap
zselatin
-
2,4 dl hideg tejszín
Diós morzsához:
-
5 dkg liszt
-
5 dkg
hideg vaj
-
3 dkg
pirított, darált dió
-
5 dkg
cukor / barnacukor
-
1 nagy
csipet fahéj
-
1 kis
csipet só
Díszítésnek:
-
Füge
-
Krémbalzsamecet
Elkészítés:
- A céklát és az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és megsütjük. Ezután az összes többi hozzávalóval lekvár sűrűségűre főzzük (botmixerrel lehet gyorsítani a folyamaton).
- A tojások sárgáját kézi habverővel éppen csak hogy elkeverjük a cukorral. A tejszínt és a tejet felforraljuk a reszelt kecskesajttal (érdemes kérgét levágni, mert az nem oldódik fel), vaníliarúd kikapargatott belsejével és magával a rúddal (ezt utána kivesszük). Az előre jeges vízbe beáztatott zselatint kinyomkodjuk, majd feloldjuk a meleg tejszínben. A tejszínt folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a sárgájához. Ha már szobahőmérsékletűre hűlt, felverjük a hideg tejszínt, és óvatosan beleforgatjuk a vaníliás-tojássárgájás tejszínbe.
- A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, majd belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Hozzámorzsoljuk a diót, cukrot és fahéjat is.
- Összeállítás: Egy pohár aljába teszünk 2 evőkanálnyi lekvárt. Ennek érdemes hidegnek lennie, mert akkor kevésbé keveredik össze a kecskesajtos mousse-szal. A lekvárra óvatosan ráöntjük a mousse-t (amikor még szobahőmérsékletű). Tetejét diós morzsával, fügével és krémbalzsamecettel díszitjük.
Jók a fotóid Bea! Nagyon.:)
VálaszTörlésAnnyira jó, hogy tetszik Neked! Köszi!
TörlésZseniális fogás, gyönyörű képek.
VálaszTörlésKét legnagyobb kedvencem egy pohárban. Nagyon kanalaznám. :)
Nagyon köszönöm Kriszta! Bocsánat a késői válaszért, csak egy hétig gép nélkül voltam!
TörlésEz nagyon finom lehet, és a fotók is pazarok!:)
VálaszTörlésNeked is nagyon-nagyon köszönöm Erika, és szintén bocsánat!
TörlésMindegyik rétegét imádom! Kecskesajt-mániás vagyok én is ;) Csani pedig lenyűgöz!!!! :))
VálaszTörlésÁgi :) Furák a gyerekek, ugye?
Törlés