Múlt szerdán olyan megtiszteltetés ért, hogy
nemcsak, részt vehettem a Kossuth Kiadó nemrég megjelent Füst és csont leánya
c. könyvére készített scrapbook kiállításon, de még macaronokat és
pohárdesszertet is készíthettem!
Borzasztóan örültem a lehetőségnek.
Megismerkedhettem a scrapbook fogalmával és rengeteg kedves emberrel. A
beérkezett pályaműveket a Pamlag blogon láthatjátok!
Nagy kihívást jelentett egy történet hatására
édességet készíteni. A könyv főszereplőjének hajszínéből egyértelműen adódó kék
színű macaron, áfonyás ízt kapott, feldobva egy kis sós-karamellel. Az olvasmány
misztikus, „angyalszerű” hangulata miatt készült: aranyporral bevont kandírozott
narancshéjjal díszített kínai ötfűszeres tejcsoki mousse narancs curddel,
valamint áfonyás-csokis mousse kék macaronnal díszítve.
Csokis-áfonyás macaron
Hozzávalók:
Macaronhoz:
-
40 g + 40 g tojásfehérje (4 napig öregített + fél
napra hűtőből kivett)
-
25 g +100 g cukor
-
100 g porcukor
-
100 g mandulaliszt
-
1 púpos
teáskanál kék ételpor
Sós karamelles áfonyás ganache-hoz:
-
15 g glükóz
-
105 g cukor
- 60 g vaj
- 60 g vaj
-
½
teáskanál só
-
60 g tejszín
-
100 g áfonyapüré
-
120 g tejcsokoládé (33,6%)
Elkészítés:
- Az átszitált mandulalisztet elkeverjük a szintén átszitált porcukorral és színező porral, Elkeverjük 40 g tojásfehérjével.
- 40 g tojásfehérjét félkeményre verünk 25 g cukorral. Közben a maradék cukorból szirupot főzünk 35 g vízzel, és amikor eléri a 115°C-ot vékony sugárban a félig felvert tojásfehérjéhez keverjük, addig, amíg ki nem hűl.
- Ezután a cukros mandulát elkeverjük a szirupos tojásfehérjével. Habzsákba töltjük. Sütőpapírra kívánt nagyságú köröket nyomunk. A tepsit a munkapulthoz ütjük, hogy minden levegő kimenjen belőle. Így megakadályozzuk a szétrepedést. Nagyságtól függően 170°C-os sütőben 8-10 percig sütjük.
- A ganache-hoz megkaramellizáljuk a cukrot a glükózon, majd hozzákeverjük a vajat. A tejszínt és az áfonyapürét felmelegítjük, majd folyamatos keverés mellett apránként a karamellhez adjuk. A tejcsokoládét vízgőz felett felmelegítjük, és fokozatosan belekeverjük a tejszínes karamellt. Sózzuk.
A
macaron kiindulópontja Mandulasarok receptje!
Gyönyörű fotók megint...:)
VálaszTörlésNagyon köszi Erika! Dizajnmenza
TörlésÓ, de klassz beszámoló! Én is köszönöm, hogy ott voltál, és megörvendeztettél bennünket a csodálatos finomságaiddal! A fotók fantasztikusak!
VálaszTörlésAnnyira örülök, hogy tetszik!
TörlésWow, gratulálok a lehetőséghez és a sok finomsághoz, amit készítettél!
VálaszTörlésKöszi Zsuzsi!
TörlésEz a kedvenc színem, amilyen a macaronod:) Gyönyörű fotók:)
VálaszTörlésSzerintem is jó szín! Nagyon köszi!
TörlésKöszönöm szépen a beszámolót és a finomságokat! Mennyeien finom volt, boldog vagyok hogy ott lehettem és kóstolhattam őket!
VálaszTörlésDe jó, hogy ott voltál! :)
TörlésAz első kép és az utolsó kép (is) nagyon jó, ez a kékség, nagyon tuti a töltelékkel együtt!:)
VálaszTörlésKöszi Erika! :)
Törlés