Oldalak

2012. november 12., hétfő

Kék macaron, Kék könyv, Kék….– avagy a Füst és csont leánya scrapbook kiállítás



Múlt szerdán olyan megtiszteltetés ért, hogy nemcsak, részt vehettem a Kossuth Kiadó nemrég megjelent Füst és csont leánya c. könyvére készített scrapbook kiállításon, de még macaronokat és pohárdesszertet is készíthettem!
Borzasztóan örültem a lehetőségnek. Megismerkedhettem a scrapbook fogalmával és rengeteg kedves emberrel. A beérkezett pályaműveket a Pamlag blogon láthatjátok!
Nagy kihívást jelentett egy történet hatására édességet készíteni. A könyv főszereplőjének hajszínéből egyértelműen adódó kék színű macaron, áfonyás ízt kapott, feldobva egy kis sós-karamellel. Az olvasmány misztikus, „angyalszerű” hangulata miatt készült: aranyporral bevont kandírozott narancshéjjal díszített kínai ötfűszeres tejcsoki mousse narancs curddel, valamint áfonyás-csokis mousse kék macaronnal díszítve.

Füst és csont leánya scrapbook kiállítás




Csokis-áfonyás macaron

Hozzávalók:
Macaronhoz:

-          40 g + 40 g tojásfehérje (4 napig öregített + fél napra hűtőből kivett)
-          25 g +100 g cukor
-          100 g porcukor
-          100 g mandulaliszt
-          1 púpos teáskanál kék ételpor

Sós karamelles áfonyás ganache-hoz:

-          15 g glükóz
-          105 g cukor
-     60 g vaj
-          ½ teáskanál só
-          60 g tejszín
-          100 g áfonyapüré
-          120 g tejcsokoládé (33,6%)


Elkészítés:

  1. Az átszitált mandulalisztet elkeverjük a szintén átszitált porcukorral és színező porral, Elkeverjük 40 g tojásfehérjével.
  2. 40 g tojásfehérjét félkeményre verünk 25 g cukorral. Közben a maradék cukorból szirupot főzünk 35 g vízzel, és amikor eléri a 115°C-ot vékony sugárban a félig felvert tojásfehérjéhez keverjük, addig, amíg ki nem hűl.
  3. Ezután a cukros mandulát elkeverjük a szirupos tojásfehérjével. Habzsákba töltjük. Sütőpapírra kívánt nagyságú köröket nyomunk. A tepsit a munkapulthoz ütjük, hogy minden levegő kimenjen belőle. Így megakadályozzuk a szétrepedést. Nagyságtól függően 170°C-os sütőben 8-10 percig sütjük.
  4. A ganache-hoz megkaramellizáljuk a cukrot a glükózon, majd hozzákeverjük a vajat. A tejszínt és az áfonyapürét felmelegítjük, majd folyamatos keverés mellett apránként a karamellhez adjuk. A tejcsokoládét vízgőz felett felmelegítjük, és fokozatosan belekeverjük a tejszínes karamellt. Sózzuk.

A macaron kiindulópontja Mandulasarok receptje!
 


Füst és csont leánya scrapbook kiállítás



Füst és csont leánya scrapbook kiállítás

Füst és csont leánya scrapbook kiállítás

Füst és csont leánya scrapbook kiállítás

Füst és csont leánya scrapbook kiállítás

Füst és csont leánya scrapbook kiállítás




Szeretném megköszönni a lehetőséget a Kossuth Kiadónak és természetesen Klemens Ágnesnek.



12 megjegyzés:

  1. Gyönyörű fotók megint...:)

    VálaszTörlés
  2. Ó, de klassz beszámoló! Én is köszönöm, hogy ott voltál, és megörvendeztettél bennünket a csodálatos finomságaiddal! A fotók fantasztikusak!

    VálaszTörlés
  3. Wow, gratulálok a lehetőséghez és a sok finomsághoz, amit készítettél!

    VálaszTörlés
  4. Ez a kedvenc színem, amilyen a macaronod:) Gyönyörű fotók:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen a beszámolót és a finomságokat! Mennyeien finom volt, boldog vagyok hogy ott lehettem és kóstolhattam őket!

    VálaszTörlés
  6. Az első kép és az utolsó kép (is) nagyon jó, ez a kékség, nagyon tuti a töltelékkel együtt!:)

    VálaszTörlés