Csütörtökön a Hungexpos Ízek és borok
kiállítás sajtótájékoztatóján jártam, ahova nem mellesleg én vittem a sütiket.
40 db tartelette-t. Már itt nagyon jó volt a hangulat: Gianni kommentjeivel,
Gombos Edina és Rákóczi Feri szuper főztjével, valamint a legkiválóbb borokkal!
Ígéretük szerint maga a rendezvény is ilyen lesz, ami most hétvégén kerül
megrendezésre. Kiemelt szerepet fog kapni a kiállítás nevében is szereplő borok
és ételek párosítása, top éttermek és borászatok hozzák el kóstolóikat,
készülnek macaronok borral, de még a gyerekek is találnak kedvükre való
programokat. Például a Libri a Mikulásgyárral közösen Karácsonyra megjelent
gyermekkönyvét hozza ki, a Puszedli és Habcsókot, ami egy jeges és egy barnamaci
története. Itt a gyerekek sütiket macisíthatnak (díszíthetnek). Tehát most már
nem is nehéz kitalálni, hogy miért is készült kókuszcsókos és mézespuszedlis
süti a sajtótájékoztatóra.
Bazsalikomos-citromos
tartelette kókuszcsókkal
Hozzávalók:
Vajas-omlós tésztához:
-
250 g
liszt
-
csipet
só
-
15 dkg
hideg kockára vágott vaj
-
10 dkg
cukor
-
1
vaníliarúd kikapargatott magjai
-
2 tojás
sárgája
-
1-2
evőkanál hideg víz
Bazsalikomos lemon curd-höz:
-
5 db
tojás
-
275 g
cukor
-
170 g
citromlé
-
30 g
limelé
-
2 citrom
reszelt héja
-
2 lime
reszelt héja
-
1 csokor
bazsalikom
-
2 g
lapzselatin
-
250 g
vaj
Kókuszos habcsókhoz:
-
25 g
kókuszreszelék
-
4
tojásfehérje
-
150g
kristálycukor
Elkészítés:
- A lisztben elvegyítjük a sót, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Beleforgatjuk a cukrot és a vaníliarúd magjait. A tojások sárgájával és a vízzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legalább fél órára a hűtőbe tesszük, kinyújtjuk, majd a tortaformákba tesszük, és sütőpapírba rakott lencsével vakon sütjük. Amikor már majdnem kész, kivesszük a lencsét, majd visszatesszük a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor rákenünk egy kis tojásfehérjét, hogy a majd rákerülő lekvár ne áztassa át, és így is visszatesszük egy percre.
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd fokozatosan hozzákeverjük a gyümölcsök leveit is. Gőz fölött folyamatosan keverjük a reszelt héjakkal együtt, ameddig be nem sűrűsödik. Feloldjuk benne a zselatint, és átszűrjük, hogy héj ne maradjon benne. Beletesszük a bazsalikomot, és fedő alatt hagyjuk kihűlni, amíg 50°C-os nem lesz. Ekkor krémesre keverjük a szobahőmérsékletű vajjal, és pár órára hűtőbe tesszük. Töltés előtt kivesszük a bazsalikomot!
- Tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukrot is. Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Diónyi nagyságú gombócokat kanalazunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 60 perc alatt 110 fokon addig szárítjuk, amíg a közepe megszilárdul.
- A tésztakosarakba ízlés szerinti citromkrémet kanalazunk, és mindegyik tetejére egy habcsókot nyomunk.
Narancslikőrös-csokoládépudingos
tartelette sós-karamellás mézespuszedlivel
Hozzávalók:
Vajas-omlós tésztához:
-
250 g
liszt
-
csipet
só
-
15 dkg
hideg kockára vágott vaj
-
10 dkg
cukor
-
2 tojás
sárgája
-
1-2
evőkanál hideg víz
Narancslikőrös csokoládépudinghoz:
-
5 dl
tejszín
-
1 dl
tejszín
-
4 tojás
sárgája
-
75 g
cukor
-
2
evőkanál kakaópor
-
3
evőkanál keményítő
-
2
narancs leve és reszelt héja
-
5
kupaknyi Cointreau
-
1
teáskanál só
-
400 g
étcsokoládé
Mézes puszedlihez:
-
250 g
liszt
-
100 g
pirított, darált mandula
-
4 g
kínai ötfűszerkeverék
-
12 g
szódabikarbóna
-
25 g
cukor
-
200 g
méz
-
105 g
vaj
-
1 tojás
Sós-karamellhez:
-
200 g
cukor
-
100 g sós
vaj
-
2
evőkanál tejszín
- A lisztben elvegyítjük a sót, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Beleforgatjuk a cukrot és a vaníliarúd magjait. A tojások sárgájával és a vízzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legalább fél órára a hűtőbe tesszük, kinyújtjuk, majd a tortaformákba tesszük, és sütőpapírba rakott lencsével vakon sütjük. Amikor már majdnem kész, kivesszük a lencsét, majd visszatesszük a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor rákenünk egy kis tojásfehérjét, hogy a majd rákerülő lekvár ne áztassa át, és így is visszatesszük egy percre.
- A tojások sárgáját elvegyítjük a cukorral, kakaóporral és keményítővel, majd vékony sugárban hozzákeverjük a forró tejet és tejszínt. Vízgőz fölött addig főzzük, amíg besűrűsödik. Cointreu-vel, narancslével, héjjal és sóval ízesítjük. Levesszük a gőzről és hozzákeverjük az apró darabokra tördelt étcsokoládét.
- A vajat habosra keverjük a cukorral és mézzel, majd folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojásokat is. Összegyúrjuk a már korábban összevegyített száraz hozzávalókkal. 170°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
- Cukrot karamellizáljuk egy kevés vízzel, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a tejszínt. Még forrón a puszedlik tetejére öntjük.
- A tésztakosarakba beletöltjük a csokipudingot. Puszedlikkel díszítjük!
-
/Csokipuding Mandulasarok, Puszedli desszert.eu receptjeinek kiindulásából/
Szuperek a sütik!!!
VálaszTörlésKlassz fotók! Nagyon hangulatosak. és a sütik...Mmmm...:)
VálaszTörlésHmmmm, isteni tortácskák lehetnek!
VálaszTörlésNagyon köszönöm mindenkinek! Olyan aranyosak vagytok lányok!
VálaszTörlés