Oldalak

2012. november 20., kedd

Neked Terem dobozából főztem: Kakukkfüves gombamousse



Hát! Amikor megszülettek a gyerekeim, olyan jól jött volna, ha lett volna egy ilyen „Neked terem”, aki mindent házhoz hozott volna, senkit nem kellett volna kiküldenem a piacra, tényleg az érkezett volna haza, amit szeretnék, és biztos lettem volna benne, hogy őstermelőktől származik. Hát akkor nem adódott meg (…majd a 3.-nál), de múlt héten azért végre nekem is házhoz jött egy doboz tele zöldséggel, gyümölccsel, csatnival, friss fűszernövénnyel. Iszonyat jó kezdeményezés: több fajta személyre szóló ládaméret van, minden hét péntekén szállítank, és mindent megtaláltok, amire szükségetek van garantáltan jó minőségben a pucolt leveszöldségektől, a legkiválóbb minőségű borokon  és csokikon át, egészen a tejtermékekig. Rengeteg minden készült az én ládámból. Itt az egyik!

Kakukkfüves gomba mousse omlós tészta ágyon, karamellizált lilahagymalekvárral és vörösborzselével

Kakukkfüves gomba mousse omlós tészta ágyon, karamellizált lilahagymalekvárral és vörösborzselével

Kakukkfüves gomba mousse omlós tészta ágyon, karamellizált lilahagymalekvárral és vörösborzselével

Kakukkfüves gomba mousse omlós tészta ágyon, karamellizált lilahagymalekvárral és vörösborzselével




Kakukkfüves gomba mousse omlós tészta ágyon, karamellizált lilahagymalekvárral és vörösborzselével

Hozzávalók:

Omlós tésztához:

-          225 g liszt
-          1 teáskanál só
-          150 g hideg vaj
-          6 evőkanál hideg víz

Kakukkfüves gomba mousse-hoz:

-          1 db vöröshagyma
-          1 evőkanál vaj
-          700 g gomba
-          1 dl száraz fehérbor
-          1 nagy teáskanálnyi friss kakukkfű
-          1 + 1 dl tejszín
-          1 ½ lap zselatin
-          Só, bors

Karamellizált lilahagymalekvárhoz:

-          2 evőkanál olívaolaj
-          5 lilahagyma
-          3 evőkanál méz
-          1 teáskanál cukor
-          1 dl vörösbor
-          2 teáskanál krémbalzsamecet
-          Só, bors

Vörösboros zselé:

-          1 dl száraz vörösbor
-          2 ½ lap zselatin

Elkészítés:

  1. A liszttel gyorsan elmorzsoljuk a kockákra vágott vajat. Beleforgatjuk a sót, és a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Fél-egy órára hűtőbe tesszük. Ezután köröket szaggatunk belőle és sütőben aranybarnára sütjük.
  2. A vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Rápirítjuk az apró kockára vágott gombát a kakukkfűvel, sóval és borssal. Felöntjük a fehérborral, majd ha elforraltuk, turmixgépbe rakjuk a ¾-ét és összeturmixoljuk az 1 dl tejszínnel. Visszaforgatjuk a maradék gombába és belekeverjük a már előre beáztatott zselatint, majd ha szobahőmérsékletűre hűlt hozzáadjuk az 1 dl felvert hideg tejszínt.
  3. Az olajon megdinszteljük a karikákra vágott lilahagymát, hozzáadjuk a mézet és a cukrot. Evvel karamellizáljuk. Felöntjük a vörösborral, forraljuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet. Így is főzzük egy picit. Sózzuk, borsozzuk.
  4. A bort felforraljuk, majd hozzáadjuk az előre beáztatott zselatint. Hűtőbe tesszük szilárdulásig.
  5. A mousse-t formákba öntjük, közepébe egy teáskanálnyi karamellizált hagymát teszünk, majd egy tésztakorongot fektetünk a tetejére. Mélyhűtőbe tesszük. Ezután könnyen ki tudjuk fordítani a formából. Tetejét kiszaggatott borzselével díszítjük.
 


Neked Terem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése