Hát! Amikor megszülettek a
gyerekeim, olyan jól jött volna, ha lett volna egy ilyen „Neked terem”, aki
mindent házhoz hozott volna, senkit nem kellett volna kiküldenem a piacra,
tényleg az érkezett volna haza, amit szeretnék, és biztos lettem volna benne,
hogy őstermelőktől származik. Hát akkor nem adódott meg (…majd a 3.-nál), de
múlt héten azért végre nekem is házhoz jött egy doboz tele zöldséggel,
gyümölccsel, csatnival, friss fűszernövénnyel. Iszonyat jó kezdeményezés: több
fajta személyre szóló ládaméret van, minden hét péntekén szállítank, és mindent
megtaláltok, amire szükségetek van garantáltan jó minőségben a pucolt leveszöldségektől,
a legkiválóbb minőségű borokon és
csokikon át, egészen a tejtermékekig. Rengeteg minden készült az én ládámból.
Itt az egyik!
Kakukkfüves gomba mousse omlós
tészta ágyon, karamellizált lilahagymalekvárral és vörösborzselével
Hozzávalók:
Omlós tésztához:
-
225 g liszt
-
1
teáskanál só
-
150 g hideg vaj
-
6
evőkanál hideg víz
Kakukkfüves gomba mousse-hoz:
-
1 db
vöröshagyma
-
1
evőkanál vaj
-
700 g gomba
-
1 dl száraz fehérbor
-
1 nagy
teáskanálnyi friss kakukkfű
-
1 + 1 dl tejszín
-
1 ½ lap
zselatin
-
Só, bors
Karamellizált lilahagymalekvárhoz:
-
2
evőkanál olívaolaj
-
5
lilahagyma
-
3 evőkanál
méz
-
1
teáskanál cukor
-
1 dl vörösbor
-
2
teáskanál krémbalzsamecet
-
Só, bors
Vörösboros zselé:
-
1 dl száraz vörösbor
-
2 ½ lap
zselatin
Elkészítés:
- A liszttel gyorsan elmorzsoljuk a kockákra vágott vajat. Beleforgatjuk a sót, és a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Fél-egy órára hűtőbe tesszük. Ezután köröket szaggatunk belőle és sütőben aranybarnára sütjük.
- A vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Rápirítjuk az apró kockára vágott gombát a kakukkfűvel, sóval és borssal. Felöntjük a fehérborral, majd ha elforraltuk, turmixgépbe rakjuk a ¾-ét és összeturmixoljuk az 1 dl tejszínnel. Visszaforgatjuk a maradék gombába és belekeverjük a már előre beáztatott zselatint, majd ha szobahőmérsékletűre hűlt hozzáadjuk az 1 dl felvert hideg tejszínt.
- Az olajon megdinszteljük a karikákra vágott lilahagymát, hozzáadjuk a mézet és a cukrot. Evvel karamellizáljuk. Felöntjük a vörösborral, forraljuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet. Így is főzzük egy picit. Sózzuk, borsozzuk.
- A bort felforraljuk, majd hozzáadjuk az előre beáztatott zselatint. Hűtőbe tesszük szilárdulásig.
- A mousse-t formákba öntjük, közepébe egy teáskanálnyi karamellizált hagymát teszünk, majd egy tésztakorongot fektetünk a tetejére. Mélyhűtőbe tesszük. Ezután könnyen ki tudjuk fordítani a formából. Tetejét kiszaggatott borzselével díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése