Oldalak

2012. november 18., vasárnap

Tartelette-k könyv hangulatban és a Hungexpos sajtótájékoztató



Csütörtökön a Hungexpos Ízek és borok kiállítás sajtótájékoztatóján jártam, ahova nem mellesleg én vittem a sütiket. 40 db tartelette-t. Már itt nagyon jó volt a hangulat: Gianni kommentjeivel, Gombos Edina és Rákóczi Feri szuper főztjével, valamint a legkiválóbb borokkal! Ígéretük szerint maga a rendezvény is ilyen lesz, ami most hétvégén kerül megrendezésre. Kiemelt szerepet fog kapni a kiállítás nevében is szereplő borok és ételek párosítása, top éttermek és borászatok hozzák el kóstolóikat, készülnek macaronok borral, de még a gyerekek is találnak kedvükre való programokat. Például a Libri a Mikulásgyárral közösen Karácsonyra megjelent gyermekkönyvét hozza ki, a Puszedli és Habcsókot, ami egy jeges és egy barnamaci története. Itt a gyerekek sütiket macisíthatnak (díszíthetnek). Tehát most már nem is nehéz kitalálni, hogy miért is készült kókuszcsókos és mézespuszedlis süti a sajtótájékoztatóra.


Bazsalikomos-citromos tartelette kókuszcsókkal


Bazsalikomos-citromos tartelette kókuszcsókkal

Hozzávalók:
Vajas-omlós tésztához:

-          250 g liszt
-          csipet só
-          15 dkg hideg kockára vágott vaj
-          10 dkg cukor
-          1 vaníliarúd kikapargatott magjai
-          2 tojás sárgája
-          1-2 evőkanál hideg víz

Bazsalikomos lemon curd-höz:

-          5 db tojás
-          275 g cukor
-          170 g citromlé
-          30 g limelé
-          2 citrom reszelt héja
-          2 lime reszelt héja
-          1 csokor bazsalikom
-          2 g lapzselatin
-          250 g vaj

Kókuszos habcsókhoz:

-          25 g kókuszreszelék
-          4 tojásfehérje
-          150g kristálycukor


Elkészítés:

  1. A lisztben elvegyítjük a sót, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Beleforgatjuk a cukrot és a vaníliarúd magjait. A tojások sárgájával és a vízzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legalább fél órára a hűtőbe tesszük, kinyújtjuk, majd a tortaformákba tesszük, és sütőpapírba rakott lencsével vakon sütjük. Amikor már majdnem kész, kivesszük a lencsét, majd visszatesszük a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor rákenünk egy kis tojásfehérjét, hogy a majd rákerülő lekvár ne áztassa át, és így is visszatesszük egy percre.
  2. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd fokozatosan hozzákeverjük a gyümölcsök leveit is. Gőz fölött folyamatosan keverjük a reszelt héjakkal együtt, ameddig be nem sűrűsödik. Feloldjuk benne a zselatint, és átszűrjük, hogy héj ne maradjon benne. Beletesszük a bazsalikomot, és fedő alatt hagyjuk kihűlni, amíg 50°C-os nem lesz. Ekkor krémesre keverjük a szobahőmérsékletű vajjal, és pár órára hűtőbe tesszük. Töltés előtt kivesszük a bazsalikomot!
  3. Tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukrot is. Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Diónyi nagyságú gombócokat kanalazunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 60 perc alatt 110 fokon addig szárítjuk, amíg a közepe megszilárdul.
  4. A tésztakosarakba ízlés szerinti citromkrémet kanalazunk, és mindegyik tetejére egy habcsókot nyomunk.
 /Lemon Curd: Baracskay Angéla receptjéből kiindulva/

  Narancslikőrös-csokoládépudingos tartelette sós-karamellás mézespuszedlivel




Narancslikőrös-csokoládépudingos tartelette sós-karamellás mézespuszedlivel

Hozzávalók:
Vajas-omlós tésztához:

-          250 g liszt
-          csipet só
-          15 dkg hideg kockára vágott vaj
-          10 dkg cukor
-          2 tojás sárgája
-          1-2 evőkanál hideg víz

Narancslikőrös csokoládépudinghoz:

-          5 dl tejszín
-          1 dl tejszín
-          4 tojás sárgája
-          75 g cukor
-          2 evőkanál kakaópor
-          3 evőkanál keményítő
-          2 narancs leve és reszelt héja
-          5 kupaknyi Cointreau
-          1 teáskanál só
-          400 g étcsokoládé

Mézes puszedlihez:

-          250 g liszt
-          100 g pirított, darált mandula
-          4 g kínai ötfűszerkeverék
-          12 g szódabikarbóna
-          25 g cukor
-          200 g méz
-          105 g vaj
-          1 tojás

Sós-karamellhez:

-          200 g cukor
-          100 g sós vaj
-          2 evőkanál tejszín


  1. A lisztben elvegyítjük a sót, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Beleforgatjuk a cukrot és a vaníliarúd magjait. A tojások sárgájával és a vízzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legalább fél órára a hűtőbe tesszük, kinyújtjuk, majd a tortaformákba tesszük, és sütőpapírba rakott lencsével vakon sütjük. Amikor már majdnem kész, kivesszük a lencsét, majd visszatesszük a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor rákenünk egy kis tojásfehérjét, hogy a majd rákerülő lekvár ne áztassa át, és így is visszatesszük egy percre.
  2. A tojások sárgáját elvegyítjük a cukorral, kakaóporral és keményítővel, majd vékony sugárban hozzákeverjük a forró tejet és tejszínt. Vízgőz fölött addig főzzük, amíg besűrűsödik. Cointreu-vel, narancslével, héjjal és sóval ízesítjük. Levesszük a gőzről és hozzákeverjük az apró darabokra tördelt étcsokoládét.
  3. A vajat habosra keverjük a cukorral és mézzel, majd folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojásokat is. Összegyúrjuk a már korábban összevegyített száraz hozzávalókkal. 170°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
  4. Cukrot karamellizáljuk egy kevés vízzel, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a tejszínt. Még forrón a puszedlik tetejére öntjük.
  5. A tésztakosarakba beletöltjük a csokipudingot. Puszedlikkel díszítjük!    

  6. /Csokipuding Mandulasarok, Puszedli desszert.eu receptjeinek kiindulásából/

    Ízek és borok

    Ízek és borok

    Ízek és borok

    Ízek és borok
    Ízek és borok

    Ízek és borok
    Ízek és borok

    Ízek és borok


    Ízek és borok


    Ízek és borok


    Ízek és borok

    Puszedli és Habcsók Libri






4 megjegyzés: