Oldalak

2013. december 2., hétfő

Diós-barackos panettone – Panettone saját verzióra



Lassan itt a Karácsony, és mivel tavaly eléggé lekéstem ezt az egész karácsonyi blogozós dolgot, ezért most biztosra mentem. Viszont azt vettem észre, hogy ősszel eléggé rákaptam a sötét hangulatú képek készítésére, ezért most elérkezetnek láttam az időt, hogy egy kis vidámság jöjjön…






Diós-barackos panettone


-          1,8 dl tej
-          50 g méz
-          25 g élesztő
-          1 dl fekete tea
-          100 g barnacukor
-          100 g cukor
-          140 g vaj, szobahőmérsékletű
-          3 tojás
-          4 tojás sárgáját
-          25 ml rum
-          1 citrom reszelt héja
-          2 narancs reszelt héja
-          1 vaníliarúd kikapargatott magjai
-          585 g liszt
-          200 g dió, pirítva, darálva
-          ½ teáskanál só
-          100 g mazsola
-          100 g aszalt sárgabarack, apróra vágva
-          30 g kandírozott citrom héja
-          30 g kandírozott narancs héja


Tetejére:

-          2 evőkanál sárgabaracklekvár
-          2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

  1. A langyos tejben elkeverjük a mézet, és feloldjuk benne az élesztőt.
  2. A teát negyedére forraljuk, és hagyjuk kihűlni.
  3. A cukrokat, vajat, tojást, tojássárgáját, rumot, teát, élesztős keveréket, citromhéjat, narancshéjat és a vanília rudat elektromos habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, diót, sót, de ezeket már a dagasztó kar segítségével keverjük bele, amíg a tészta el nem válik az edény falától (kb 5 percig).
  4. 1 órán át lefedve kelesztjük, belegyúrjuk az aszalt és kandírozott gyümölcsöket majd panettone formába töltjük a tésztát, és itt is hagyjuk 20 percet kelni.
  5. 160-170°C-os sütőben 30-40 percig sütjük.
  6. A baracklekvárt leturmixoljuk, majd felforraljuk, és a forró sütemény tetejére kenjük. Ha már kihűlt, porcukorral szórjuk meg a sütemények tetejét.
 

3 megjegyzés:

  1. A képet nézve tényleg felvidultam, azonnal bele is tudnék harapni a sütibe!
    Panettone formármát hol lehet kapni?
    De gondolom virágcserépben is meglehet sütni.
    Ja és a liszt miért pont 585 g? miért nem lehet 600?
    Ezt ne vedd kötözködésnek, ez csak egy kérdés!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Marcsi! Mindig jó olvasni leveleid! Szóval én a Dolce Vita boltban vásároltam. Több méretben is árulják (...ez tudod, ilyen egyszer használatos papír). Na! A lisztben meg teljesen igazad van. Egy angol receptből alakítottam át, és így maradt, így próbáltam ki! Szóval már nem merném átírni, de valószínűleg teljesen jó lenne, és úgy is kellett volna írnom. Következőleg majd figyelek is erre! Szóval köszi mindent! Bea

      Törlés