Oldalak

2012. április 4., szerda

Húsvéti „cobbler”, avagy mézes-barackos sonka mandulás kalácslabdákkal

Tudom, hogy a melegszendvics levesítését ígértem Nektek, de közben rájöttem, hogy teljesen lemaradtam a húsvéti témájú receptekkel. Remélem, még nem késő! A sonka mézzel vagy gyümölccsel való párosítása köztudottan világraszóló. Ezt a triót használtam fel a cobbler átsósításához, aminek a tésztáját kicseréltem egy egyszerű kalácstésztára. Szerintem isteni lett. Kiválóan alkalmas egy gyors húsvéti menü részekénk, de a maradék húsvéti sonka elfogyasztására is nagyszerű.

gasztroblog, Húsvéti „cobbler”, avagy mézes-barackos sonka mandulás kalácslabdákkal, recept, méz, sonka barack, kalács, mandula

Hozzávalók:

-          60 dkg főtt-füstölt sonka (nálam tarja) felszeletelve
-          60 dkg őszibarack (konzerv is lehet)
-          3 ág friss rozmaring kisebb darabokra vágva
-          0,8 dl tejszín
-          2 evőkanál méz
-          1 tojás sárgája
-          2 evőkanál étkezési keményítő
-         
-          Vaj a forma kikenéséhez

Mandulás kalácshoz (ez az én verzióm, de mindenki csinálja a saját kedvenc receptjével):

-          50 dkg liszt
-          1 csomag szárított élesztő
-          8 dkg cukor
-          1 teáskanál só
-          2,5 dl tejszín
-          2 tojás + 1 fehérje
-          Tetejére: 1 tojássárgája + vágott mandula


Elkészítés:

1. A kalács hozzávalóit dagasztjuk, majd kelesztjük.

2. A tejszínt csomómentesen elkeverjük a tojássárgájával, sóval, mézzel és a keményítővel. Egy hőálló tálat kivajazunk, és beletesszük az őszibarackszeleteket, rá a rozmaringot, ekkor öntjük rá a tejszínes cuccot, majd ráfektetjük a sonkaszeleteket. Fontos, hogy a tejszín ne érje el a sonkaszeletek tetejét, mert úgy elázna a kalácstészta, és nyúlós maradna. A tésztából gombócokat formázunk, és a tetejére rakjuk őket. Megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk mandulával. Sütőben addig sütjük, amíg a kalács aranybarna lesz, a tejszínes szósz, pedig besűrűsödik.

gasztroblog, Húsvéti „cobbler”, avagy mézes-barackos sonka mandulás kalácslabdákkal, recept, méz, sonka barack, kalács, mandula

Még lesz húsvéti recept! Bárányos már biztosan!


6 megjegyzés:

  1. Szerintem még nem maradtál el a húsvéti ételekkel... ;-) Fincsi, nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, és köszi! Remélem a bárányos is tetszeni fog!

    VálaszTörlés
  3. Hú de klassz! Nagyon szeretjük a cobblert,ebben a formában pedig igazán formabontó:) Biztos a barack és a sonka remekül harmonizál egymással!bejelentkezek hozzád, ha nem bvaj! tetszik az elgondolás az "egyéniséggel" felruházott receptekről:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy! Nagyon örülök, hogy bejelentkeztél!

      Törlés