Tudom, hogy a melegszendvics levesítését ígértem Nektek, de közben rájöttem, hogy teljesen lemaradtam a húsvéti témájú receptekkel. Remélem, még nem késő! A sonka mézzel vagy gyümölccsel való párosítása köztudottan világraszóló. Ezt a triót használtam fel a cobbler átsósításához, aminek a tésztáját kicseréltem egy egyszerű kalácstésztára. Szerintem isteni lett. Kiválóan alkalmas egy gyors húsvéti menü részekénk, de a maradék húsvéti sonka elfogyasztására is nagyszerű.
Hozzávalók:
- 60 dkg főtt-füstölt sonka (nálam tarja) felszeletelve
- 60 dkg őszibarack (konzerv is lehet)
- 3 ág friss rozmaring kisebb darabokra vágva
- 0,8 dl tejszín
- 2 evőkanál méz
- 1 tojás sárgája
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- Só
- Vaj a forma kikenéséhez
Mandulás kalácshoz (ez az én verzióm, de mindenki csinálja a saját kedvenc receptjével):
- 50 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 8 dkg cukor
- 1 teáskanál só
- 2,5 dl tejszín
- 2 tojás + 1 fehérje
- Tetejére: 1 tojássárgája + vágott mandula
Elkészítés:
1. A kalács hozzávalóit dagasztjuk, majd kelesztjük.
2. A tejszínt csomómentesen elkeverjük a tojássárgájával, sóval, mézzel és a keményítővel. Egy hőálló tálat kivajazunk, és beletesszük az őszibarackszeleteket, rá a rozmaringot, ekkor öntjük rá a tejszínes cuccot, majd ráfektetjük a sonkaszeleteket. Fontos, hogy a tejszín ne érje el a sonkaszeletek tetejét, mert úgy elázna a kalácstészta, és nyúlós maradna. A tésztából gombócokat formázunk, és a tetejére rakjuk őket. Megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk mandulával. Sütőben addig sütjük, amíg a kalács aranybarna lesz, a tejszínes szósz, pedig besűrűsödik.
Még lesz húsvéti recept! Bárányos már biztosan!
Szerintem még nem maradtál el a húsvéti ételekkel... ;-) Fincsi, nagyon tetszik.
VálaszTörlésNagyon örülök, és köszi! Remélem a bárányos is tetszeni fog!
VálaszTörlésNagyon jó ötlet!!!
VálaszTörlésKöszönöm Piszke!
TörlésHú de klassz! Nagyon szeretjük a cobblert,ebben a formában pedig igazán formabontó:) Biztos a barack és a sonka remekül harmonizál egymással!bejelentkezek hozzád, ha nem bvaj! tetszik az elgondolás az "egyéniséggel" felruházott receptekről:)))
VálaszTörlésAranyos vagy! Nagyon örülök, hogy bejelentkeztél!
Törlés