Tudjátok, hogy működnek ezek a
dolgok! Vannak a Mama-féle, minden ünnepségre sütött, iszonyat finom,
utánozhatatlan családi sütik. Jelen esetben egy diós csokitorta. Azért mondom,
hogy utánozhatatlan, mert hiába reprodukál az ember minden mást borzasztó jól a
konyhában, azt a fránya Mama-féle süti sose sikerül! Na! Ez volt evvel a
tortával is! Mindig maradtam az eredeti receptnél, sose mertem változtatni és
nekem sose lett olyan!
1 hete Renivel nálunk búcsúztunk
el Angélától és kitaláltuk, hogy sütünk neki egy iszonyat finom IKEÁs
daim-csokis tortát, mert ugyebár az a kedvence. Mivel hamar felmértük, hogy
pont olyat úgyse fogunk tudni sütni – és ugyebár Ő azt szereti, én hülye
bedobtam Reninek, hogy süssük meg ezt a családi tortát. Hiszen ez Mamámnak
mindig olyan finom lesz. (Ne aggódjatok, daimos tortát vettünk az IKEÁba, ami
majd jól is jön a történet végén, meglátjátok!) Szóval megsütöttük, és mint
mindig most is ropogott benne a cukor! (E kapcsán minden felelősséget
átvállalok Renitől!)
Esemény: Angéla jött, meghatódott
a tortán, evett rengeteg IKEÁs tortát, nem bírt magával és megcsinálta nem
ropogósra, és a férjeké lett a ropogós cukros torta, tudniillik az minden valamirevaló
férfi álma!
Végeredmény: Meg tudom sütni nem
ropogósan, Angéla elutazott, de Reni itt maradt! Ja! És én se bírtam magammal
és megsütöttem újra a tortát, persze került bele egy kis só is, ami szerintem
nagyon jót tett neki! (Mamám nem akarta megkóstolni sósan, de aztán még Ő is
elismerte, hogy nagyon finom így.) Szóval úgy kezeljétek, hogy ez egy régi
családi torta, és tényleg iszonyat finom! (Aki a hagyományosat szeretné: hagyja
ki belőle a sót!)
Sós csokitorta diós piskótával
Piskótához:
-
8 db
tojás
-
8
evőkanál cukor
-
5
evőkanál zsemlemorzsa
-
6
evőkanál darált dió
-
Csipet
só
Csokikrémhez:
-
3 egész
tojás
-
21 dkg
cukor
-
3
evőkanál kakaó (cukrozatlan)
-
½
teáskanál só
-
20 dkg
vaj (szobahőmérsékletű)
+ kevés darált dió az összeállításhoz
Elkészítés:
- A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral (kézi habverővel), majd hozzákeverjük a zsemlemorzsát, a darált diót és a tojások keményre vert fehérjét és egy csipet sót. Kivajazott, zsemlemorzsázott tortaformában 160°C-on aranybarnára sütjük.
- A csokikrémhez a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Vízgőz felett folyamatosan keverve besűrítjük, majd hozzákeverjük a kakaót és a sót. Ha már olyan 40°C-ra hűlt, akkor hozzákeverjük a vajat! Érdemes elektromos habverővel
- A piskótát lapokra vágjuk, és belekenjük a csokikrémet, úgy, hogy a krémre mindig szórunk még egy kevés darált diót is. A külsejét is bevonjuk a krémmel! Pár órára hűtőbe tesszük! Még jobb egy egész éjszakára!
A történet vége a mi részünkről, hogy másnap én is ettem belőle nem csak azUram:)És ilyen finom piskótát még nem ettem, most csak pislogok, hogy zsemlemorzsa van benne, szuper!:)
VálaszTörlés(és én aznap este is ettem a túladagoltságom ellenére na...:))
(A vajat 50 foknál érdemes hozzáadni;))
<3
Akkor jó! Na! :) Aztán, ha megint jössz megint készülünk! Lehet mondjuk égett piskóta!
TörlésEz nagyon érdekesen hangzik, még sosem ettem sós csokis sütit... milyen lett az íze? Nagyon kíváncsi lennék, de a gyerekek és a párom miatt félek megsütni, nagyon édesszájú mind... a képek szokás szerint gyönyörűek :)
VálaszTörlésDe aranyos vagy! A képeknek mindig örülök, ha tetszenek! Nyugodtan meg lehet csinálni, mert ez édes lesz alapvetően! Mamám gondolhatod milyen kritikus és hagyomány tisztelő, mégis ízlett neki. Mondjuk jó nehezen sikerült rávenni, hogy megkóstolja!
TörlésÉgett piskóta :D Nem, akkorra tényleg összedobjuk az Ikeás Daim tortát na :) Vagy valami mást...
VálaszTörlésEz a piskóta nekem is nagyon bejött, tuti megsütöm én is valamilyen formában majd, úgyhogy örök hála a receptért Bea mamájának :)
Egyébként ha következőleg jössz/jöttök, komolyan megcsinálom evvel a krémmel, mert szerintem akkor ezt is megszeretnéd!
TörlésJövünk:) Nem akarok lemaradni semmiről, csak időzítsük nyár elejére:)))
TörlésDe jó! Semmiből se hagyunk ki! Már nagyon fogunk várni!
TörlésSos csokikrem? Nagyon kulonlegesen hangzik, es elkepesztoen guszta!
VálaszTörlésKihozza a dolgok ízét! A sós csokik iszonyat finomak! Higgy nekem!
TörlésÍgy van:) Egy jó csokoládénak egy leheletnyi só csak javára válik!
TörlésSzia Bea! Örömömre Rádtaláltam. Gratulálok a remek receptjeidhez és a csodás fotókhoz. Nem állom meg, hogy ehhez a tortához hozzászóljak. "Mamádat" van szerencsém barátnőmnek tudni és az ajtószomszédságban eltöltött évek alatt ezt a receptet megszerezni. Bár az én családomnak is nagy kedvence lett, szóról szóra igaz, hogy soha olyan jól nem sikerült, mint neki MINDIG. (Akár csak a sós finomságai) :))
VálaszTörlésÁ! Szia! De jó hallani Tőled pár sort, még ha csak így is! Igen! Ez a torta tényleg hozzá kötődik!
Törlés