Igazából nagyon nem szép dolog,
de örültem, hogy páran lemondták a sütisütést a Segítsütinek, mert így én is
bekerülthettem! Mivel most biztosra akartam menni, ezért arra gondoltam, hogy a
már jól bevált répás-sörös brownie-mat dolgoznám át a jól ismert IKEÁs svéd
mandulatorta nyelvén, hisz azt mindenki szereti. Legalábbis mi nagyon! Így a
sör helyett vörösbor, és karácsonyi hangulatot idéző mézes fűszerek kerültek a
brownie-ba, hisz a svédek közismert itala a glögg, a forraltbor ízvilágát
követi. Természetesen még mandula és vörösáfonya dúsítja a tésztát. Ezt a
csokisan tömény gyümölcsös tésztát egy könnyű vanília krémmel (mousse-al)
oldottam fel. A svéd mandulatortában közismert még a roppanós karamelldarabok
(szerintem én ezért szeretem a legjobban), ezt egy lágyan folyó sós-karamellre
cseréltem, hogy valami izgalmat is vigyek a tortába. A tetejét mi más, mint a
pirított mandula díszíti. Remélem tetszik nektek, mert én nagyon izgulok így
„első bálosként”!
A Segítsütiben most 30
gasztroblogger vesz részt. Sütijeinkre szept. 17. – 20. 16.00 óráig
licitálhattok itt. A pénzből egy speciális gyerekágyat szeretnének venni a SOTE
Tűzoltó utcai klinikájára.
Svéd mandulatorta átdolgozva
sós-karamellával
Hozzávalók:
Mandulás brownie-hoz:
-
5 dl vörösbor
-
500 g
vaj
-
4 tojás
-
50 dkg barnacukor
-
150 g
tejföl
-
50 ml
tej
-
200 g
liszt
-
200 g
graham liszt
-
200 g
darált mandula pirítva
-
3
teáskanál sütőpor
-
150 g kakaópor
(cukrozatlan)
- 2
teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 300 g
aszalt vörösáfonya
Vaníliás mousse-hoz:
-
400 g
tejszín
-
400 g
tej
-
2
vaníliarúd
-
160 g
tojás sárgája
-
40 g
cukor
-
10 lap
zselatin
-
2,6 dl
tejszín
Sós-karamellhez:
-
240 g
cukor
-
120 g
vaj
-
2,4 dl tejszín
- 1 lapos
teáskanál só
Díszítésnek:
-
100 g
pirított, szeletelt mandula
Elkészítés:
- A bort felforraljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és azt is hozzáolvasztjuk.
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a tejfölt és tejet is hozzákeverjük.
- A kétféle lisztet, kakaóport, mézeskalács fűszerkeveréket, valamint a sütőport átszitáljuk, majd a darált mandulával összekeverjük. A vörös áfonyát is beleforgatjuk.
- Az összes hozzávalót elkeverjük, 3 részre osztjuk, és kivajazott, lisztezett 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Egyesével addig sütjük, amíg közepe még egy picit ragacsos!
- A mousse-hoz kézi habverővel éppen hogy összekeverjük a tojássárgáját és a cukrot.
- A tejet és a tejszínt felforraljuk a vaníliarúd kikapargatott magjaival, majd egy keveset hozzákeverünk a cukros tojássárgájába, majd folyamatos kevergetés közben az összes többit is.
- Ezt az egészet vízgőz felett felmelegítjük, feloldjuk benne a már korábban jeges vízbe áztatott zselatinlapokat, majd ha kicsit lehűlt, beleforgatjuk a kissé felvert tejszínt. Habzsákba töltjük, és szilárdulásig hűtőbe tesszük.
- A sós- karamellhez a vajat és a cukrot addig melegítjük egy lábasban, ameddig aranybarna nem lesz (karamellizálódik). Ekkor folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a már előre felmelegített tejszínt. Sóval ízesítjük. Szobahőmérsékletűre vagy langyosra hűtjük.
- Összeállítás: 1 lap brownie + fele vanília mousse + 1 lap brownie + fele vanília mousse + 1 lap brownie + sós karamell + pirított mandula
Köszönöm Nemisbékának és Orsinak, hogy részt vehetek ebben a nagyszerű kezdeményezésben!
Tortatál ötlete: Masni dekoráció
Tortatál ötlete: Masni dekoráció
Én is irigylem a jövendőbeli licitnyertesedet...:)
VálaszTörlésKöszi! Nagyon aranyos vagy! Remélem tudok valamit gyűjteni az ágyra!
Törlés