Oldalak

2013. február 24., vasárnap

Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval, vagy ha színességre vágyunk






Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval






Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval






Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval



Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én imádom a tarte tatin egyszerűségét, hogy magától karamellizálódik a gyümölcs, és nekem semmit se kell tennem.
Tulajdonképpen ez egy piskótával készült borított torta, amit a zöldtea tesz egy picit érdekesebbé, a narancs savanykássá és a vaníliasodó krémessé. De szerintem bármelyik citrusfélével működik!
Már vágytam egy kis színességre, így a tél végén!

Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval





Nancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval

Hozzávalók:

Zöldteás piskótához

-          135 g liszt
-          90 g étkezési keményítő
-          9 teáskanál matcha (zöld teapor)
-          1½ teáskanál sütőpor
-          6 tojás
-          270 g kristálycukor
-          3 evőkanál porcukor
-          240 ml olaj
-          6 evőkanál citromlé
-          1 citromreszelt héja
-          csipet só
-          vérnarancskarikák (meghámozva)
-          3 evőkanál barnacukor
-          Vaj és liszt (a forma kikenéséhez)

Vanília sodóhoz:

-          4 tojássárgája
-          8 dkg cukor
-          1 evőkanál liszt
-          1 vaníliarúd magjai/1 teáskanál vaniliakivonat
-          2 dl tejszín
-          4 dl kecsketej


Elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját krémesre keverjük a kristálycukorral és porcukorral, majd apránként hozzákeverjük az olajat, végül a citromhéjat és a citromlevet is. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék száraz hozzávalókat átszitáljuk és összekeverjük. Végül a tojássárgájás krémbe beleforgatjuk a kemény tojáshabot és a száraz hozzávalókat.
  2. A tortaformát kivajazzuk, és csak a peremét kilisztezzük. Az aljára tesszük a narancskarikákat, majd ráöntjük a tésztát. Sütőben aranybarnára sütjük.
  3. A sodóhoz. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a vaníliát és a lisztet is. Folyamatos keverés közben apránként hozzáadjuk a tejszínt és tejet is. Gőz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük.

Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval





Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval

Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval






Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval






Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval






Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval






Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval






Narancsos-matchás tarte tatin, vanília sodóval

És ne haragudjatok a sok képért, csak annyira, de annyira szeretném megtalálni az igazi utat!

12 megjegyzés:

  1. Dehogy haragszunk a sok képért! Sőt!
    Csodálatosak lettek, mind egytől egyig. És mellé még a recept is zsenális. Fantasztikus vagy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszta! Úgy látom Rád mindig számíthatok!

      Törlés
  2. Szerintem is jöhetnek a képek dögivel :)
    Már az úton vagy, csak haladni kell szépen rajta :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és hogy valami "technikai" megint legyen: honnan lehet ilyen szép textileket beszerezni?

      Törlés
    2. Már megint köszi Adél! Remélem egyszer eljutok a cél közelébe! Főleg innen szoktam: http://www.facebook.com/novekreativ

      Törlés
    3. Eljutsz, hidd el! Nagyon szépek a képeid :)
      Köszi a linket!

      Törlés
  3. Nem is tudom hogy írjam hogy ne mindig ugyanaz legyen :)Imádom a képeid !! A recept is erős :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy! Látod én se nagyon tudom másképpen írni! Pedig tényleg annyira szuperek a visszajelzések! Köszi!

      Törlés
  4. ez földöntúlian szép! máris ugranék a tűzhely mellé.

    VálaszTörlés
  5. Csodás napsütötte színe van az egész bejegyzésnek! :)

    VálaszTörlés