Vannak dolgok, amik annyira
illenek egymáshoz, mégsem egy évszak alatt teremnek: ilyen a gomba és a
medvehagyma. (Na jó, mostanában, minden terem mindenkor, pláne a termesztett
csiperke, de így jobban hangzott.) És ez a recept felelős még 2 hatalmas csomag
cseresznyéért, amit máig sem értek, hogy lett hirtelen 5 helyről saját
fagyasztású virtuális cseresznyém röpke 5 perc alatt, de szerintem most már Ti
is elvesztettétek a fonalat, úgyhogy itt a recept:
Medvehagyma pesztós-gombás
rizottó citromos kenyérmorzsával
Rizottóhoz:
-
2
evőkanál olívaolaj
-
1
evőkanál vaj
-
1
vöröshagyma (apróra vágva)
-
2 gerezd
fokhagyma (apróra vágva)
-
400 g
rizottónak való rizs
-
2 dl
száraz fehérbor
-
1,4 dl
zöldségalaplé
-
70 g vaj
-
45 g
parmezán
-
Só, bors
Medvehagymapesztóhoz (csak a fele fog rákerülni:
- 75 g dió
(pirítva)
- 35-40 g
medvehagyma
-
Kb. 1/2 dl
olívaolaj (amennyivel krémes állagú lesz)
- 25 g
parmezán
-
Só, bors
Gombás részhez:
-
1
evőkanál vaj
-
1
evőkanál olívaolaj
-
1
vöröshagyma
-
500 g
gomba
-
3 nagy
csipet kakukkfű
-
Szerecsendió
(frissen reszelve)
-
¼ dl
száraz fehérbor
-
Só, bors
Citromos kenyérmorzsához:
-
250 g szikkadt
fehérkenyér (héja nélkül)
-
6
evőkanál olívaolaj
-
Citrom
héja (reszelve)
Elkészítés:
- Vaj és olívaolaj keverékén puhára pároljuk a hagymákat. Ráöntjük a rizst, és így pirítjuk 1 percig folyamatosan kevergetve. Felöntjük a fehérborral, és addig keverjük, amíg a bort „beissza” a rizs. Ekkor merőkanalanként hozzáadjuk a forró alaplevet, úgy, hogy mindig megvárjuk, hogy a levet „beigya” és csak akkor adjuk hozzá a következőt. Az utolsó merőkanálnyit csak simán belekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a parmezánt is.
- A medvehagymapesztóhoz mindent összeturmixolunk. (Azért maradhatnak benne darabok.)
- Vaj és olívaolaj keverékén puhára pároljuk a hagymát (közben sózzuk). Hozzáadjuk a gombát (sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük), amit megpirítunk. (Először levet ereszt, aztán tudjuk megpirítani.) Ekkor felöntjük a borral, amivel még 1 percig keverjük, amíg teljesen el nem párolog a bor.
- A kenyérmorzsához apróra törjük a kenyeret, és az olajon megpirítjuk. A végén citromhéjjal ízesítjük
- A végén mindenki az asztalnál kedvére pakolja a rizottóra a dolgokat.
Nagyon-nagyon finom lehet a fotók pedig megint zseniálisak!
VálaszTörlésMegint csak köszönöm Eszter! Az "Örök éltetőmnek"!
TörlésSzia Bea! Nálam megvan a fonál vége, és ez az ebéd tényleg nagyon finom volt! ;) A gomba és a medvehagyma felénk is nyerő párosítás.
VálaszTörlés:)
TörlésHúúú hallod, nem győztél meg ezzel az étellel. Elhiszem, hogy tudsz alkotni, tudsz fotózni, de hogy tudsz, tudtok ebből a rozsdás serpenyőből, törött tányérból enni ? Na és az a bádog doboz ? hááát én nem tudnék enni nálatok. Ez szerint dizájn (designe) ? :((((
VálaszTörlésKöszönöm a kritikát! A negatív kritika a legépítőbb! Várlak vissza! És remélem következőleg jobban elnyerem a tetszésed!
TörlésS az még le is maradt, hogy ez valakinek tetszik is ? Ízlés kérdése.
VálaszTörlésHát remélem azért páraknak talán! Még egyszer köszi, hogy benéztél!
TörlésÉn azok táborát gyarapítom, akik ezt az istenien elkészített rizottót hatalmas elégedettséggel lapátolnák be a rozsdás serpenyőből és a törött tányérokból egyaránt. ;)
VálaszTörlés:) De azért kapnál rendesből! Ne ijedj meg!
TörlésNekem bejön az a serpenyő! (Legalább látszik, hogy használták.) A törött tányér már nem annyira, de hát az csak a fotó kedvéért van, azt álmomban sem gondolnám, hogy Ti törött tányérokból esztek, csak mert itt rajta van a fotón. :-) Szóval jó a design, ötletesek a képek, bárcsak én tudnék ilyet.....
VálaszTörlésKöszönöm Lujza! A törött tányér valóban lehet, hogy nem a legmegfelelőbb választás volt! De hát fejlődik az ember! Kritikából meg tanul! Még egyszer köszönöm!
Törlésazért a serpenyőért én személy szerint ölnék :D
VálaszTörlés(mindenhol olyant próbálok vadászni, aminek nincsen fémen/vason kívül más alkotóeleme - ha esetleg tudsz ilyesmit, szólj feltétlenül!) :)
Hát ha látok szólok! Én is így voltam vele! Én az Etsy-n bukkantam rá! Nézegess addig ott szét! Szuper dolgok vannak, borsos szállítási áron!
TörlésHm... pont ilyen konyhai dolgokért megyek a régiségpiacra...Nekem bejön, nagyon is....Szuper fotók, az ételről más nem is beszélve...
VálaszTörlésKöszönöm! Én is imádom a régiségpiacokat, a lomizást, a vadászás élményét! Mindenkinek ki kéne próbálnia!
Törlés