Oldalak

2013. április 15., hétfő

Medvehagymapesztós-gombás rizottó citromos kenyérmorzsával – És a hirtelen jött segítség



Vannak dolgok, amik annyira illenek egymáshoz, mégsem egy évszak alatt teremnek: ilyen a gomba és a medvehagyma. (Na jó, mostanában, minden terem mindenkor, pláne a termesztett csiperke, de így jobban hangzott.) És ez a recept felelős még 2 hatalmas csomag cseresznyéért, amit máig sem értek, hogy lett hirtelen 5 helyről saját fagyasztású virtuális cseresznyém röpke 5 perc alatt, de szerintem most már Ti is elvesztettétek a fonalat, úgyhogy itt a recept:

Medvehagymapesztós-gombás rizottó citromos kenyérmorzsával





Medvehagymapesztós-gombás rizottó citromos kenyérmorzsával



Medvehagyma pesztós-gombás rizottó citromos kenyérmorzsával


Rizottóhoz:

-          2 evőkanál olívaolaj
-          1 evőkanál vaj
-          1 vöröshagyma (apróra vágva)
-          2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
-          400 g rizottónak való rizs
-          2 dl száraz fehérbor
-          1,4 dl zöldségalaplé
-          70 g vaj
-          45 g parmezán
-          Só, bors

Medvehagymapesztóhoz (csak a fele fog rákerülni:

-          75 g dió (pirítva)
-          35-40 g medvehagyma
-          Kb. 1/2 dl olívaolaj (amennyivel krémes állagú lesz)
-          25 g parmezán
-          Só, bors


Gombás részhez:

-          1 evőkanál vaj
-          1 evőkanál olívaolaj
-          1 vöröshagyma
-          500 g gomba
-          3 nagy csipet kakukkfű
-          Szerecsendió (frissen reszelve)
-          ¼ dl száraz fehérbor
-          Só, bors

Citromos kenyérmorzsához:

-          250 g szikkadt fehérkenyér (héja nélkül)
-          6 evőkanál olívaolaj
-          Citrom héja (reszelve)



Elkészítés:

  1. Vaj és olívaolaj keverékén puhára pároljuk a hagymákat. Ráöntjük a rizst, és így pirítjuk 1 percig folyamatosan kevergetve. Felöntjük a fehérborral, és addig keverjük, amíg a bort „beissza” a rizs. Ekkor merőkanalanként hozzáadjuk a forró alaplevet, úgy, hogy mindig megvárjuk, hogy a levet „beigya” és csak akkor adjuk hozzá a következőt. Az utolsó merőkanálnyit csak simán belekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a parmezánt is.
  2. A medvehagymapesztóhoz mindent összeturmixolunk. (Azért maradhatnak benne darabok.)
  3. Vaj és olívaolaj keverékén puhára pároljuk a hagymát (közben sózzuk). Hozzáadjuk a gombát (sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük), amit megpirítunk. (Először levet ereszt, aztán tudjuk megpirítani.) Ekkor felöntjük a borral, amivel még 1 percig keverjük, amíg teljesen el nem párolog a bor.
  4. A kenyérmorzsához apróra törjük a kenyeret, és az olajon megpirítjuk. A végén citromhéjjal ízesítjük
  5. A végén mindenki az asztalnál kedvére pakolja a rizottóra a dolgokat.



Medvehagymapesztós-gombás rizottó citromos kenyérmorzsával





Medvehagymapesztós-gombás rizottó citromos kenyérmorzsával





Medvehagymapesztós-gombás rizottó citromos kenyérmorzsával

16 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon finom lehet a fotók pedig megint zseniálisak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megint csak köszönöm Eszter! Az "Örök éltetőmnek"!

      Törlés
  2. Szia Bea! Nálam megvan a fonál vége, és ez az ebéd tényleg nagyon finom volt! ;) A gomba és a medvehagyma felénk is nyerő párosítás.

    VálaszTörlés
  3. Húúú hallod, nem győztél meg ezzel az étellel. Elhiszem, hogy tudsz alkotni, tudsz fotózni, de hogy tudsz, tudtok ebből a rozsdás serpenyőből, törött tányérból enni ? Na és az a bádog doboz ? hááát én nem tudnék enni nálatok. Ez szerint dizájn (designe) ? :((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kritikát! A negatív kritika a legépítőbb! Várlak vissza! És remélem következőleg jobban elnyerem a tetszésed!

      Törlés
  4. S az még le is maradt, hogy ez valakinek tetszik is ? Ízlés kérdése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát remélem azért páraknak talán! Még egyszer köszi, hogy benéztél!

      Törlés
  5. Én azok táborát gyarapítom, akik ezt az istenien elkészített rizottót hatalmas elégedettséggel lapátolnák be a rozsdás serpenyőből és a törött tányérokból egyaránt. ;)

    VálaszTörlés
  6. Nekem bejön az a serpenyő! (Legalább látszik, hogy használták.) A törött tányér már nem annyira, de hát az csak a fotó kedvéért van, azt álmomban sem gondolnám, hogy Ti törött tányérokból esztek, csak mert itt rajta van a fotón. :-) Szóval jó a design, ötletesek a képek, bárcsak én tudnék ilyet.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lujza! A törött tányér valóban lehet, hogy nem a legmegfelelőbb választás volt! De hát fejlődik az ember! Kritikából meg tanul! Még egyszer köszönöm!

      Törlés
  7. azért a serpenyőért én személy szerint ölnék :D
    (mindenhol olyant próbálok vadászni, aminek nincsen fémen/vason kívül más alkotóeleme - ha esetleg tudsz ilyesmit, szólj feltétlenül!) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha látok szólok! Én is így voltam vele! Én az Etsy-n bukkantam rá! Nézegess addig ott szét! Szuper dolgok vannak, borsos szállítási áron!

      Törlés
  8. Hm... pont ilyen konyhai dolgokért megyek a régiségpiacra...Nekem bejön, nagyon is....Szuper fotók, az ételről más nem is beszélve...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én is imádom a régiségpiacokat, a lomizást, a vadászás élményét! Mindenkinek ki kéne próbálnia!

      Törlés