Oldalak

2013. április 2., kedd

Citromos crème brulée tartelette – 3 kedvenc 1 helyen



Ebben a sütiben az én 3 nagy kedvencemet ötvöztem (na jó, azért nagyon sok kedvencem van, nem csak ez a három): az angol sós-édes kekszet, a shortbread-et, a creme brulée-t és a lemon curd-öt. Remélem, beéritek ennyi szöveggel, mert most más nem jut eszembe. Ja citromkrémbe - hívjuk most így – azért nem tettem vajat, mert féltem, hogy a fáklyával megolvasztanám.

Citromos crème brulée tartelette






Citromos crème brulée tartelette


Citromos crème brulée tartelette

Tartelette-hez:

-          50 dkg liszt
-          30 dkg vaj (hideg)
-          1 teáskanál só
-          20 dkg cukor
-          1 tojásfehérje (sütés közben)

Citromos krémhez:

-          5 db tojás
-          275 g cukor
-          170 g citromlé
-          1/2 lime leve

Tetejére:

-          Barnacukor/cukor (szóráshoz)



Elkészítés:

  1. A lisztben elvegyítjük a sót, majd összemorzsoljuk az apró kockákra vágott vajjal. Hozzákeverjük a cukrot, és szükség esetén hideg vízzel (nálam 3 evőkanálnyi volt) tésztát gyúrunk belőle. Fél órára hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk, és kibélelünk vele kivajazott tart formákat. Így is hűtőbe tesszük egy fél órára. A tészták tetejére sütőpapírt fektetünk, és szárazbabot öntünk bele (hogy ne emelkedjen fel sütés közben). Így sütjük 160°C-os sütőben, amíg a pereme aranybarna nem lesz. Ekkor kivesszük belőle a babot, és lekenjük egy kis tojásfehérjével. 2 perce még visszatesszük a sütőbe. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
  2. A krémhez habosra keverjük a tojásokat a cukorral. Hozzákeverjük a citrusleveket is. Majd gőz felett besűrítjük (folyamatosan keverve). A kisült formákba töltjük a krémet. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, majd megszórjuk cukorral a tetejét, és kézi fáklyával karamellizáljuk.


Citromos crème brulée tartelette






Citromos crème brulée tartelette






Citromos crème brulée tartelette

2 megjegyzés: