Ebben a sütiben az én 3 nagy
kedvencemet ötvöztem (na jó, azért nagyon sok kedvencem van, nem csak ez a
három): az angol sós-édes kekszet, a shortbread-et, a creme brulée-t és a lemon
curd-öt. Remélem, beéritek ennyi szöveggel, mert most más nem jut eszembe. Ja
citromkrémbe - hívjuk most így – azért nem tettem vajat, mert féltem, hogy a
fáklyával megolvasztanám.
Citromos crème brulée
tartelette
Tartelette-hez:
-
50 dkg
liszt
-
30 dkg
vaj (hideg)
-
1 teáskanál
só
-
20 dkg
cukor
-
1
tojásfehérje (sütés közben)
Citromos krémhez:
-
5 db
tojás
-
275 g cukor
-
170 g citromlé
-
1/2 lime
leve
Tetejére:
-
Barnacukor/cukor
(szóráshoz)
Elkészítés:
- A lisztben elvegyítjük a sót, majd összemorzsoljuk az apró kockákra vágott vajjal. Hozzákeverjük a cukrot, és szükség esetén hideg vízzel (nálam 3 evőkanálnyi volt) tésztát gyúrunk belőle. Fél órára hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk, és kibélelünk vele kivajazott tart formákat. Így is hűtőbe tesszük egy fél órára. A tészták tetejére sütőpapírt fektetünk, és szárazbabot öntünk bele (hogy ne emelkedjen fel sütés közben). Így sütjük 160°C-os sütőben, amíg a pereme aranybarna nem lesz. Ekkor kivesszük belőle a babot, és lekenjük egy kis tojásfehérjével. 2 perce még visszatesszük a sütőbe. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
- A krémhez habosra keverjük a tojásokat a cukorral. Hozzákeverjük a citrusleveket is. Majd gőz felett besűrítjük (folyamatosan keverve). A kisült formákba töltjük a krémet. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, majd megszórjuk cukorral a tetejét, és kézi fáklyával karamellizáljuk.
Igen-igen jól néz ki és jól is hangzik! Szuper jók a fotók is!
VálaszTörlésÓ! Nagyon-nagyon köszönöm Eszter!
VálaszTörlés