A cukkinifőzelék általában így él
az emberek fejében: fokhagymásan, kaprosan, tejfölösen, egy jó nagy gombóc
fasírttal és egy szelet fehér kenyérrel, tunkolás esetére. A nyári melegben miért
ne lehetne ilyen?
Cukkini főzelék mézes-fahéjas
marhával
Hozzávalók:
Cukkini főzelékhez:
-
2
evőkanál olívaolaj
-
1 kg
cukkini
-
Só, bors
-
2
kezeletlen citrom reszelt héja
-
2 gerezd
fokhagyma
-
3
evőkanál kapribogyó
Mézes-fahéjas marhához:
-
2
evőkanál olívaolaj
-
1
főzőhagyma
-
35 dkg marhalapocka
-
Só, bors
-
2 gerezd
fokhagyma lereszelve
-
1 dl
száraz fehérbor
-
3
teáskanál méz
-
½
teáskanál fahéj
Joghurtos réteghez:
-
1,5 dl
joghurt
-
csipet
só
-
1 gerezd
reszelt fokhagyma
-
1
teáskanál citromlé
Díszítéshez:
-
1/2
csokor petrezselyem apróra vágva
-
1 szelet
holsteiner kenyér
-
Nagy
szemű só
Elkészítés:
- A lereszelt cukkinit megsózzuk, borsozzuk, negyed óra után kinyomkodjuk a levét. A forró olívaolajon megpirítjuk, majd fedő alatt éppen, hogy roppanósra pároljuk a ciromok héjával. Végül a lereszelt fokhagymát és a kapribogyót is beleforgatjuk.
- A hagymát turmixgépben lepürésítjük, és az olívaolajon megpirítjuk. A marhalapockát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és a hagymán nagy lángon megpirítjuk. A fokhagymát csak a legvégén adjuk hozzá, csak kettőt forgatunk rajta, és felöntjük a borral, amiben alacsony lángon vajpuhára pároljuk a húst. Végül belekeverjük a mézet és a fahéjat is.
- A joghurtot összekeverjük a fokhagymával, citromlével és sóval.
- A kenyeret apróra vágjuk és összekeverjük a petrezselyemmel.
- Összeállítás: Egy pohárba lerakunk egy réteg húst, rá a cukkinit, majd a joghurtot. A tetejére petrezselymes kenyeret szórunk és pár szem sókristályt.
Egyébként szerepel az augusztusi Blikk Nők Konyhában is!
Egyébként?!?! :) Bea, Te aztán nem lustálkodsz! :) Szuper az ötlet, szuper a recept, szuper a fénykép, és naaaaagy gratula a szerepléshez!!! :))
VálaszTörlésNagyon tuti:)
VálaszTörlésKöszönöm a lányoknak! :) Pláne, hogy mindig írnak!
VálaszTörlés