Katucikonyha számomra egy nagyon
izgalmas témát talált ki a SAD 7. fordulójára. Egy klasszikus süteményt kellett
átdolgozni! Mivel klasszikus szó hallatán nekem valahogy azonnal a krémes jut
eszembe, így ennek a francia verzióját próbáltam meg nyáriasítani, egy kis
krémes vaníliafagyival a sárga vaníliakrém helyett. Valamint került bele egy kis erdei gyümölcs is a frissesség jegyében. A karamell réteg a leveles tészta teteje helyett, a
gyümölcsöket öleli át. Így jöttek létre ezek a kis karamellbe zárt friss erdei
gyümölcsök, amik a SAD fő mondanivalójáért – a díszítésért – születtek meg!
Franciakrémes fagyi karamellbe
zárt gyümölcsökkel
Hozzávalók:
Leveles tészta batyu:
-
275 g leveles tészta
Vanília fagyihoz:
-
4 tojás
sárgája
-
10 dkg
cukor
-
1
vaníliarúd kikapargatott magjai
-
3 dl tejszín habbá verve
-
140 ml
tej
-
60 ml
tojáslikőr
Tejszínhabhoz:
-
1,5 dl tejszín
-
1
evőkanál porcukor
Karamellburokba zárt gyümölcsökhöz:
-
erdei
gyümölcsök vegyesen
-
1/2 dl
víz
-
35 g cukor
Díszítéshez:
-
1 kis
csokor bazsalikom
Elkészítés:
- A leveles tésztából 4 db négyzetet vágunk. Batyukat formázunk belőlük: 4 csücsküket összefogjuk, és csavarunk rajta egyet. 170°-os légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük.
- A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is! Fagyigépbe töltjük!
- A habbá verjük a tejszínt a porcukorral
- A vízben addig melegítjük a cukrot, amíg fel nem olvad, majd el nem kezd egy kis aranysárga színt kapni. Ekkor sütőpapírra öntjük, úgy, hogy kb. 2 mm vastag legyen, és hagyjuk kihűlni. Darabokra tördeljük, majd egy-egy darabot egy-egy gyümölcs tetejére rakunk és így 2 percre berakjuk a grill alá, amíg a karamell ráborul a gyümölcsre. Hagyjuk kihűlni!
- Összeállítás: A leveles batyut kettévágjuk, beleteszünk egy gombóc vaníliafagyit, megszórjuk apróra vágott bazsalikommal, és rátesszük a batyu tetejét. A tejszínhabot poharakba adagoljuk és karamellbe zárt gyümölcsökkel díszítjük.
Mindig elájulok, hogy miket találsz ki! Egytől-egyik mindet végigkóstolnám :)
VálaszTörlésHátha egyszer megint lesz rá alkalmunk, hogy megkóstoljuk egymáséit! Mert én is a Tiedre vágyom! :)
TörlésAnnyira jóóóóó, muszáj voltam ma is megnézni a képeket:)
VálaszTörlésEzerszer:)
TörlésHát igen, ez már igazi 21. századi süti és modern konyha. Nagyon teszik és lépnék már én is erre az útra...:) Csak még az alapokkal is sokszor meggyűlik a bajom:)
VálaszTörlésEzt egy olyan valaki mondja, aki a legszuperebb sajttortákat és quiche-ket süti! :)
TörlésFantasztikus ötlet gyönyörű kidolgozással! Na és ezek a fotók... :) Gratulálok!
VálaszTörlés:) Annyira köszi! Nagyon aranyos vagy!
TörlésHúúú ez isteni lehet!
VálaszTörlés:)
Törlés