Flódni torta = Almás palacsinta
+ diótöltelék + mákcsók + karamellizált gyümölcs
Hozzávalók:
Almás palacsintához:
-
30 dkg
liszt
-
csipet
só
-
2
teáskanál cukor
-
2 tojás
-
2 dl
olaj
-
6 dl tej
-
Kevés
szódavíz
-
2 alma
-
2
teáskanál citromlé
-
1
teáskanál fahéj
Dió töltelékhez:
-
1 dl tej
-
9 dkg
cukor
-
Pár szem
szegfűszeg
-
27 dkg
dió darálva
-
25 ml
rum
-
1
teáskanál citromlé
-
1 citrom
reszelt héja
Karamellizált cseresznyéhez:
-
½ kg
cseresznye
-
40 ml
pálinka
-
3
evőkanál cukor
Mákcsókhoz:
-
2 tojás
fehérje
-
Csipet
só
-
7,5 dkg
cukor
-
7 dkg
mák darálva
Elkészítés:
- A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral. Beletesszük a tojásokat, tejet, olajat, majd kézi habverővel csomómentesre keverjük. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ha kivéve túl összesűrűsödött hozzákeverhetünk egy kis szódavizet. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, megcsurgatjuk citromlével és hozzáadjuk a fahéjat. Állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét, és hozzákeverjük a palacsintatésztához. Nagyméretű kkivajazott tepsibe öntjük, és sütőben aranybarnára sütjük.
- A szegfűszeges tejben feloldjuk tűz felett a cukrot. Állni hagyjuk. A szegfűszeget kivesszük, majd belekeverjük az összes többi hozzávalót!
- A cseresznyéket kimagozzuk egy edénybe, rákanalazzuk a cukrot és ráöntjük a pálinkát.
- A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. Majd a cukrot is hozzátesszük, és ismét felverjük. Végül a darált mákot is óvatosan beleforgatjuk.
- Összeállítás: Egy nagyobb kivajazott tortaformába leterítjük a pálinkából kihalászott cseresznyeszemeket (érdemes a tortaformát alulról alufóliával beborítíni, hogy a levek ki ne csurogjanak). A palacsintatésztát megkenjük a diótöltelékkel és 4-5 cm vastag csíkokra vágjuk. A tortaforma peremétől a közepe fele indulva a cseresznyék tetejére csigázzuk a palacsinta tészta csíkokat állítva (Stahl módszer). Tetejére halmozzuk a mákhabot. Alacsony hőfokon (130 fok), inkább szárítjuk, mint sütjük.
A recept ismét Nagykörű Tortája receptversenyére készült!...és Jutka! Nagyon köszönöm a habverő modellnek való kölcsönadását!
Haha! A mák! Igen, most már tudom, hogy a meggy is favorit a mákkal:D Istenkirályságos ez a torta!
VálaszTörlésMost már akkor érted...! :)
VálaszTörlésDekoratív és ízmámor! :) Nagyon tetszik. :))
VálaszTörlésAranyos vagy! Nagyon köszi! :)
TörlésNagyon jó, lassan egy szakácskönyvet is kiadhatnál ebből a sok különleges receptből. Szuper, hogy ilyen kreatív vagy!:)
VálaszTörlés:)Azért ez túlzás, de nagyon szuperül esik!
TörlésJöttem a tortámért :) .Gondolom, hogy a legalsó képen lévő két szerény szeletke az enyém, ugyeeee???? :)
VálaszTörlés:) igen! Pont az repül feléd!
TörlésMegtisztelve érzem magam, hogy a nyertes tortából kapok két szeletet! Nagy gratu itt is! Mondanom sem kell, hogy az egyik favoritom nyert :))
Törlésrettentő különleges, minden oldala más és más! Nem semmi! :) Szakácskönyv nem is rossz gondolat Erikától! :)
VálaszTörlésSzuper ötlet, fotó egyben. És ráadásul flóóódni:)imádom
VálaszTörlésGratukálok a nyereményedhez.
VálaszTörlés