Oldalak

2012. július 7., szombat

Nagykörű tortája receptverseny - Flódni torta claufoutis módra

A legismertebb hagyományosan cseresznyéből készülő édesség – legalábbis szerintem – a franciák claufoutis-ja. Ezért gondoltam ötvözni a palacsintát a másik igen közkedvelt édességgel: a flódnival, amiben a szilvalekvárt friss, pálinkába áztatott cseresznyére cseréltem, amit tarte tatin (borított almatorta) módjára az tortaforma alján karamellizáltam! A teteje meg kapott egy kívül ropogós, belül lágy mákcsókhabot! A tort másik különlegessége – hogy csavarjak rajta még egyet – kétoldalúsága. Sütőből kivéve a mákcsókhab van felül, így is szeletelhető, illetve kiborítva a cseresznyeréteg kerül felülre tarte tatin mivoltát erősítve! Ekkor a sülés során sziruppá sűrűsödött cseresznyés-cukros-pálinkaszósz végigcsurog a torta oldalán.



Flódni torta = Almás palacsinta + diótöltelék + mákcsók + karamellizált gyümölcs

Hozzávalók:
Almás palacsintához:

-          30 dkg liszt
-          csipet só
-          2 teáskanál cukor
-          2 tojás
-          2 dl olaj
-          6 dl tej
-          Kevés szódavíz
-          2 alma
-          2 teáskanál citromlé
-          1 teáskanál fahéj

Dió töltelékhez:

-          1 dl tej
-          9 dkg cukor
-          Pár szem szegfűszeg
-          27 dkg dió darálva
-          25 ml rum
-          1 teáskanál citromlé
-          1 citrom reszelt héja

Karamellizált cseresznyéhez:

-          ½ kg cseresznye
-          40 ml pálinka
-          3 evőkanál cukor

Mákcsókhoz:

-          2 tojás fehérje
-          Csipet só
-          7,5 dkg cukor
-          7 dkg mák darálva


Elkészítés:

  1. A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral. Beletesszük a tojásokat, tejet, olajat, majd kézi habverővel csomómentesre keverjük. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ha kivéve túl összesűrűsödött hozzákeverhetünk egy kis szódavizet. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, megcsurgatjuk citromlével és hozzáadjuk a fahéjat. Állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét, és hozzákeverjük a palacsintatésztához. Nagyméretű kkivajazott tepsibe öntjük, és sütőben aranybarnára sütjük.
  2. A szegfűszeges tejben feloldjuk tűz felett a cukrot. Állni hagyjuk. A szegfűszeget kivesszük, majd belekeverjük az összes többi hozzávalót!
  3. A cseresznyéket kimagozzuk egy edénybe, rákanalazzuk a cukrot és ráöntjük a pálinkát.
  4. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. Majd a cukrot is hozzátesszük, és ismét felverjük. Végül a darált mákot is óvatosan beleforgatjuk.
  5. Összeállítás: Egy nagyobb kivajazott tortaformába leterítjük a pálinkából kihalászott cseresznyeszemeket (érdemes a tortaformát alulról alufóliával beborítíni, hogy a levek ki ne csurogjanak). A palacsintatésztát megkenjük a diótöltelékkel és 4-5 cm vastag csíkokra vágjuk. A tortaforma peremétől a közepe fele indulva a cseresznyék tetejére csigázzuk a palacsinta tészta csíkokat állítva (Stahl módszer). Tetejére halmozzuk a mákhabot. Alacsony hőfokon (130 fok), inkább szárítjuk, mint sütjük.




A recept ismét Nagykörű Tortája receptversenyére készült!...és Jutka! Nagyon köszönöm a habverő modellnek való kölcsönadását!

12 megjegyzés:

  1. Haha! A mák! Igen, most már tudom, hogy a meggy is favorit a mákkal:D Istenkirályságos ez a torta!

    VálaszTörlés
  2. Dekoratív és ízmámor! :) Nagyon tetszik. :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó, lassan egy szakácskönyvet is kiadhatnál ebből a sok különleges receptből. Szuper, hogy ilyen kreatív vagy!:)

    VálaszTörlés
  4. Jöttem a tortámért :) .Gondolom, hogy a legalsó képen lévő két szerény szeletke az enyém, ugyeeee???? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) igen! Pont az repül feléd!

      Törlés
    2. Megtisztelve érzem magam, hogy a nyertes tortából kapok két szeletet! Nagy gratu itt is! Mondanom sem kell, hogy az egyik favoritom nyert :))

      Törlés
  5. rettentő különleges, minden oldala más és más! Nem semmi! :) Szakácskönyv nem is rossz gondolat Erikától! :)

    VálaszTörlés
  6. Szuper ötlet, fotó egyben. És ráadásul flóóódni:)imádom

    VálaszTörlés
  7. Gratukálok a nyereményedhez.

    VálaszTörlés