Ez a recept Selectfood csodálatos és a jubileumi alkalomhoz illő VKFkiírására született! A téma az ehető virágok voltak.
Az ötlet a baklava
nyáriasításából jött! Mivel a baklavát sokszor narancsvirágvízzel készítik, és
nálunk nem sok narancsvirágot találni, így gondoltam megpróbálom rózsával
helyettesíteni, ami számomra szintén elég keleti ízvilágot idéz. Így született
meg az édes-szirupos-diós réteskosárban, a könnyed nyári rózsafagyi, aminek
mellékterméke egy hűsítő nyári szörp lett!
Rózsaszörp
Hozzávalók:
-
8dl víz
-
8
evőkanál cukor
-
8 nagy
fej rózsa szirmai (nem permetezett)
Elkészítés:
A vizet a cukorral addig főzzük, amíg a cukor fel nem olvad, majd
beledobjuk a rózsák szirmait, félretoljuk a főzőlapról, és fedő alatt hagyjuk
kihűlni, majd 1 napra hűtőbe tesszük. Leszűrjük és már fogyasztható is (nem
kell higítani)!
Rózsás baklava fagyi
Hozzávalók:
Rétes kosárhoz:
-
4
réteslap
-
120 g dió (lehet pisztácia is, akinek pénztárcája
engedi)
-
120 g vaj
-
60 g nádcukor
-
csipet
fahéj
-
csipet
szegfűszeg
Rózsa fagyihoz:
-
360 ml
rózsaszörp
-
4 tojás
sárgája
-
60 dkg
cukor
-
6 dl tejszín habbá verve
-
3 dl tejszín
Díszítéshez:
-
durvára
tört pisztácia
-
4
evőkanál méz
-
8 db
rózsaszirom
Elkészítés:
- A megolvasztott vajat, nádcukrot, fűszereket és diót összekeverjük és 4 részre osztjuk. Az egyik réteslap felére rákenjük a diótöltelék egyik részének 2/3-át, majd félbehajtjuk, rákenjük a töltelék maradékát a felére, majd megint félbehajtjuk. Megismételjük ezt a folyamatot a maradék 3-mal is, majd muffintepsi mélyedéseibe nyomva, kosárformára igazítjuk őket. 170°-os légkeveréses sütőben arany barnára sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, és utána vesszük ki a formából.
- A rózsaszörpöt szirup sűrűségűre főzzük. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, majd a szirupot is hozzáadjuk folyamatos kevergetés közben. Beleforgatjuk a tejszín is. Fagylaltgépbe öntjük!
- A mézet összekeverjük a csíkokra vágott rózsaszirmokkal. A pisztáciát szárazon megpirítjuk.
- Összeállítás: rétes kosár + rózsafagyi + mézes rózsa + pirított pisztácia
Magának a fagyinak nem lesz olyan rózsa íze, de a tetején lévő mézes
rózsával szerintem már tökéletes az összhatás! Aki szeretné, hogy a fagyi
legyen rózsa ízű, legalább 5-ször annyi rózsából csinálja a szörpöt, de akkor a
tetejére már ne tegyen mézes rózsát!
fenomenális újból :) nagyon jó ötleteid vannak! és a képek is nagyon szépek :)
VálaszTörlésAzért ez túlzás, de nagyon jól esik :) Aranyos vagy!
Törlés