Oldalak

2012. július 23., hétfő

VKF 50. – Rózsaszörp + Rózsás baklava fagyi


Ez a recept Selectfood csodálatos és a jubileumi alkalomhoz illő VKFkiírására született! A téma az ehető virágok voltak.
Az ötlet a baklava nyáriasításából jött! Mivel a baklavát sokszor narancsvirágvízzel készítik, és nálunk nem sok narancsvirágot találni, így gondoltam megpróbálom rózsával helyettesíteni, ami számomra szintén elég keleti ízvilágot idéz. Így született meg az édes-szirupos-diós réteskosárban, a könnyed nyári rózsafagyi, aminek mellékterméke egy hűsítő nyári szörp lett!

VKF 50. – Rózsaszörp + Rózsás baklava fagyi
VKF 50. – Rózsaszörp + Rózsás baklava fagyi

Rózsaszörp

Hozzávalók:
-          8dl víz
-          8 evőkanál cukor
-          8 nagy fej rózsa szirmai (nem permetezett)

Elkészítés:

A vizet a cukorral addig főzzük, amíg a cukor fel nem olvad, majd beledobjuk a rózsák szirmait, félretoljuk a főzőlapról, és fedő alatt hagyjuk kihűlni, majd 1 napra hűtőbe tesszük. Leszűrjük és már fogyasztható is (nem kell higítani)!

VKF 50. – Rózsaszörp + Rózsás baklava fagyi

Rózsás baklava fagyi

Hozzávalók:
Rétes kosárhoz:

-          4 réteslap
-          120 g dió (lehet pisztácia is, akinek pénztárcája engedi)
-          120 g vaj
-          60 g nádcukor
-          csipet fahéj
-          csipet szegfűszeg

Rózsa fagyihoz:

-          360 ml rózsaszörp
-          4 tojás sárgája
-          60 dkg cukor
-          6 dl tejszín habbá verve
-          3 dl tejszín

Díszítéshez:

-          durvára tört pisztácia
-          4 evőkanál méz
-          8 db rózsaszirom

Elkészítés:

  1. A megolvasztott vajat, nádcukrot, fűszereket és diót összekeverjük és 4 részre osztjuk. Az egyik réteslap felére rákenjük a diótöltelék egyik részének 2/3-át, majd félbehajtjuk, rákenjük a töltelék maradékát a felére, majd megint félbehajtjuk. Megismételjük ezt a folyamatot a maradék 3-mal is, majd muffintepsi mélyedéseibe nyomva, kosárformára igazítjuk őket. 170°-os légkeveréses sütőben arany barnára sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, és utána vesszük ki a formából.
  2. A rózsaszörpöt szirup sűrűségűre főzzük. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, majd a szirupot is hozzáadjuk folyamatos kevergetés közben. Beleforgatjuk a tejszín is. Fagylaltgépbe öntjük!
  3. A mézet összekeverjük a csíkokra vágott rózsaszirmokkal. A pisztáciát szárazon megpirítjuk.
  4. Összeállítás: rétes kosár + rózsafagyi + mézes rózsa + pirított pisztácia

VKF 50. – Rózsaszörp + Rózsás baklava fagyi


Magának a fagyinak nem lesz olyan rózsa íze, de a tetején lévő mézes rózsával szerintem már tökéletes az összhatás! Aki szeretné, hogy a fagyi legyen rózsa ízű, legalább 5-ször annyi rózsából csinálja a szörpöt, de akkor a tetejére már ne tegyen mézes rózsát!


2 megjegyzés:

  1. fenomenális újból :) nagyon jó ötleteid vannak! és a képek is nagyon szépek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ez túlzás, de nagyon jól esik :) Aranyos vagy!

      Törlés