Fúú…nagyon érdekesen alakult ez
az ajándékos eldugdosós dolog! Már tiszta teleregénynek érzem magam! Először is
estig még csak jelezni se jelzett senki, hogy: „húú, de jó, és ő szeretné, neki
csak és csak ez kell”…ekkor egy kicsit elkenődtem (gondoltam milyen hülye
vagyok: ebben a rohanó világban senki nem megy el egy ilyen hülyeségért), és erre
felraktam mit is tartalmaz! Na örült a fejem, mert Mági már írt is
este, hogy milyen szuper süti…és másnap délután megtörtént a csoda: Anna írta,
hogy elmegy érte! Na, de ezután jött a bonyodalom! Ugyanis a kávézóban
(pékségben) - ahova rejtettem – félreértették a dolgot, és az egész
ajándékdoboz helyett, csak 1 sütit adtak szegény Annának, akinek pedig nem is
esett útba az egész történet! Teljesen kétségbeestem, hogy egyetlen egy ember,
aki végre elment a csomagért az se kapta meg az egészet! Így este SOS sütésbe
kezdtem, hogy másnap mindenképpen elviszem szegénynek a tortát. Igen ám, de nem
volt már se eper, se mandula, így helyette almás-diósat készítettem Annának.
Remélem nem bánta!
Sós-karamellás almatorta diós
habcsókkal
Hozzávalók:
Vajas-omlós tésztához:
-
250 g
liszt
-
csipet
só
-
15 dkg
hideg kockára vágott vaj
-
10 dkg
cukor
-
1
vaníliarúd kikapargatott magjai
-
2 tojás
sárgája
-
1-2
evőkanál hideg víz
Almás részhez:
-
3 db
nagy alma
-
55 g nádcukor
-
½ citrom
leve
-
1
evőkanál vaj
Dióhabhoz:
-
2 tojás
fehérje
-
csipet
só
-
70 g
pirított darált dió
-
7,5 dkg
cukor
Sós-karamellhez:
-
50 g
cukor
-
25 g vaj
-
1/3
teáskanál só
-
3
evőkanál tejszín
Elkészítés:
- A lisztben elvegyítjük a sót, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Beleforgatjuk a cukrot és a vaníliarúd magjait. A tojások sárgájával és a vízzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legalább fél órára a hűtőbe tesszük, majd kis tortaformákba reszeljük, és sütőpapírba rakott lencsével vakon sütjük. Amikor már majdnem kész, kivesszük a lencsét, majd visszatesszük a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor rákenünk egy kis tojásfehérjét, hogy a majd rákerülő alma ne áztassa át, és így is visszatesszük egy percre.
- Az almát lereszeljük, és gyorsan összekeverjük a citromléhez, nehogy megbarnuljon. A vajon megpároljuk a citromos almát a cukorral együtt.
- A dióhabhoz a tojásfehérjéket felverjük egy csipet sóval, majd fokozatosan hozzáverjük a cukrot is. A végén fakanállal óvatosan beleforgatjuk a diót. Ezt a habot közvetlenül a sütire nyomás előtt készítsük el, nehogy összeessen.
- A sós-karamellhez a vajat, a sót és a cukrot lábasban karamellizáljuk, majd a tejszínnel elkeverjük.
- Összeállítás: A vajas tésztára rákenünk a párolt almát, majd habzsákból rányomunk dióhabot. És így nagyon alacsony hőfokon inkább szárítjuk, mint sütjük, kivéve sós-karamellel díszítjük.
Ez az egész bonyodalom tulajdonképpen nagyon szuperül jött ki, mert
megismerhettem Annát, aki egy nagyon életvidám lány, és mindennek a napos
oldalát fogja fel. És azt még el sem mondtam, hogy amire odaértem hozzá, kint a
kapuban várt egy külön Nekem sütött istenien finom, saját fejlesztésű
csokis-diós banánkenyérrel. Teljesen ledöbbentem, hogy Szegényke
tegnap kapott egy pici sütit, most meg engem így vár! És mindennek a tetején
hazaérve egy bejegyzés fogadott! És a csomag banánkenyér:
Igazából még nem ment el a kedvem az ajándékosditól (hála Annának),
csak okosabban fogom csinálni! Már tudom hogy…!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése