…és ahogyan ígértem: itt a 2. rész spárgával és mártogatókkal kicsit messzebbre
menő ízekkel!
Mártogatós spárga II.
Hozzávalók:
Spárga sós vízben kifőzve (nem szétfőzve)
-
MEXIKÓI
MÁRTOGATÓS: Guacamole
o
1db puha
avokádó
o
½
zöldcitrom leve
o
1 gerezd
fokhagyma
o
1 kicsi
mogyoróhagyma
o
2
evőkanál tejszín
o
só,bors
Elkészítés: Az összes hozzávalót botmixerrel pürésítjük.
-
THAI
MÁRTOGATÓS: Földimogyorókrémes mártogató
o
125 g
földimogyoróvaj
o
½ lime
leve
o
50 ml
kókusztej
o
ízlés
szerinti chili
o
só
Elkészítés: Az összes hozzávalót turmixgépben eldolgozzuk.
-
INDIAI
MÁRTOGATÓS: Currys mártogató
o
2
evőkanál olívaolaj
o
1
mogyoróhagyma
o
2 gerezd
fokhagyma
o
1 ujjnyi
galangagyökér
o
1 thai
citromfű
o
3 kaffír
lime levél
o
chili
(ízlés szerint)
o
½ lime
leve
o
1
evőkanál halszósz
o
1
teáskanál cukor
o
1
evőkanál zöld currypaszta
o
2 dl
kókusztej
o
só
o
1
evőkanál étkezési keményítő
o
Friss
koriander
Elkészítés: Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. A vége felé
az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk, majd az utolsó pillanatban a
currypasztával is átpirítjuk. Felöntjük a kókusztejjel, a galangagyökérrel, a
citromfűvel és a lime levéllel. Negyed óráig rotyogtatjuk. Kivesszük az előző 3
hozzávalót, és turmixgépben pürésítjük. A tűzre visszatéve chilivel, limelével,
halszósszal, cukorral és sóval ízesítjük, majd étkezési keményítővel sűrítjük.
Apróra vágott koriandert szórunk a tetejére.
-
KÍNAI
MÁRTOGATÓS: Csípős szecsuáni mártogatós
o
2
evőkanál szezámolaj
o
1 szál
újhagyma
o
ízlés
szerinti chili
o
2
evőkanál rizsecet
o
3
evőkanál szójaszósz
o
1/2
teáskanál szecsuáni bors
o
3
evőkanál csirkehúsalaplé
o
½ teáskanál
étkezési keményítő
Elkészítés: A szezámolajon megpirítjuk a karikákra vágott hagymát és az
apróra vágott chilit, majd összefőzzük a többi hozzávalóval, végül étkezési
keményítővel sűrítjük.
-
JAPÁN
MÁRTOGATÓS: Teriyaki mártogatós
o
60 ml
szójaszósz
o
1
evőkanál rizsecet
o
1
teáskanál barnacukor
Elkészítés: Az összes hozzávalót összeforraljuk.
-
ZSIDÓ: Tojáskrém
o
5 db
főtt tojás
o
100 g
szobahőmérsékletű vaj
o
1
kávéskanál mustár
o
3
evőkanál tejföl
o
Só, bors!
Elkészítés: Az apróra vágott főtt tojást villával elkeverem az összes
többi hozzávalóval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése