Oldalak

2012. május 15., kedd

Spárga mártogatókkal, különböző országok nyelvén 2. rész: Többi kontinens


…és ahogyan ígértem: itt a 2. rész spárgával és mártogatókkal kicsit messzebbre menő ízekkel!


Mártogatós spárga II.
Hozzávalók:

Spárga sós vízben kifőzve (nem szétfőzve)

-          MEXIKÓI MÁRTOGATÓS: Guacamole
o        1db puha avokádó
o        ½ zöldcitrom leve
o        1 gerezd fokhagyma
o        1 kicsi mogyoróhagyma
o        2 evőkanál tejszín
o        só,bors

Elkészítés: Az összes hozzávalót botmixerrel pürésítjük.

-          THAI MÁRTOGATÓS: Földimogyorókrémes mártogató
o        125 g földimogyoróvaj
o        ½ lime leve
o        50 ml kókusztej
o        ízlés szerinti chili
o       

Elkészítés: Az összes hozzávalót turmixgépben eldolgozzuk.

-          INDIAI MÁRTOGATÓS: Currys mártogató
o        2 evőkanál olívaolaj
o        1 mogyoróhagyma
o        2 gerezd fokhagyma
o        1 ujjnyi galangagyökér
o        1 thai citromfű
o        3 kaffír lime levél
o        chili (ízlés szerint)
o        ½ lime leve
o        1 evőkanál halszósz
o        1 teáskanál cukor
o        1 evőkanál zöld currypaszta
o        2 dl kókusztej
o       
o        1 evőkanál étkezési keményítő
o        Friss koriander

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. A vége felé az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk, majd az utolsó pillanatban a currypasztával is átpirítjuk. Felöntjük a kókusztejjel, a galangagyökérrel, a citromfűvel és a lime levéllel. Negyed óráig rotyogtatjuk. Kivesszük az előző 3 hozzávalót, és turmixgépben pürésítjük. A tűzre visszatéve chilivel, limelével, halszósszal, cukorral és sóval ízesítjük, majd étkezési keményítővel sűrítjük. Apróra vágott koriandert szórunk a tetejére.

-          KÍNAI MÁRTOGATÓS: Csípős szecsuáni mártogatós
o        2 evőkanál szezámolaj
o        1 szál újhagyma
o        ízlés szerinti chili
o        2 evőkanál rizsecet
o        3 evőkanál szójaszósz
o        1/2 teáskanál szecsuáni bors
o        3 evőkanál csirkehúsalaplé
o        ½ teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés: A szezámolajon megpirítjuk a karikákra vágott hagymát és az apróra vágott chilit, majd összefőzzük a többi hozzávalóval, végül étkezési keményítővel sűrítjük.

-          JAPÁN MÁRTOGATÓS: Teriyaki mártogatós
o        60 ml szójaszósz
o        1 evőkanál rizsecet
o        1 teáskanál barnacukor

Elkészítés: Az összes hozzávalót összeforraljuk.

-          ZSIDÓ: Tojáskrém
o        5 db főtt tojás
o        100 g szobahőmérsékletű vaj
o        1 kávéskanál mustár
o        3 evőkanál tejföl
o        Só, bors!
Elkészítés: Az apróra vágott főtt tojást villával elkeverem az összes többi hozzávalóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése