Az az igazság, hogy az előző
recept után teljesen sós-karamell függő lettem. Azon gondolkodtam, hogyan
lehetne ötvözni az általam nagy-nagyon kedvelt krémsajtos brownie-val. A
brownie krémsajt részét meghagytam, de a csokis részt kicseréltem egy földimogyorós
omlós tésztára, hiszen a sós-karamellhez köztudottan nagyon illik a
földimogyoró.
Sós-karamelles krémsajtos torta
Hozzávalók:
Mogyorós omlós tésztához:
-
20 dkg
liszt
-
10 dkg
pirított, őrölt sótlan földimogyoró
-
10 dkg hideg
vaj
-
10 dkg cukor
-
2 tojás
sárgája
-
1-2
evőkanál hideg víz
Krémsajtos részhez:
-
250 g
krémsajt (philadelphia)
-
90 g
cukor
-
½ vaníliarúd
-
1 tojás
Sós-karamellhez:
-
120 g
cukor
-
60 g sós
vaj
-
1,2 dl
tejszín
Elkészítés:
- Az omlós tésztához összekeverjük a lisztet és a földimogyorót, majd hozzámorzsoljuk a hideg vajat. Hozzáforgatjuk a cukrot, majd a tojás sárgájával gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Szükség esetén hozzáadjuk hideg vizet. ½ - 1 órára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva.
- A krémsajtos részhez habverővel krémesre keverjük a krémsajtot a cukorral és a vaníliarúddal, majd hozzáadjuk a tojást, és ezzel is jól elkeverjük.
- A sós- karamellhez a vajat és a cukrot addig melegítjük egy lábasban, ameddig aranybarna nem lesz (karamellizálódik). Ekkor folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a már előre felmelegített tejszínt. Melegen tartjuk.
- Kinyújtjuk a tésztát akkorára, hogy a kivajazott tortaforma oldalát is befedje. Belesimítjuk a krémsajtot. Sütőben addig sütjük, amíg a krémsajt teteje el nem kezd barnulni. A sós-karamellt a krémsajt tetejére simítjuk, és hűtőbe tesszük pár órára, hogy a karamell megszilárduljon.
Köszi! És nagyon sok örömöt az új blogodhoz!
VálaszTörlés