Ugyanúgy, mint Húsvétkor, most is későn eszméltem, hogy már javában
tart a spárga szezon, és még egyetlen spárgás receptet sem tettem fel. Remélem
még nem késő! Igaziból az ötlet a Good Food májusi számából született, ahol
nagyon megtetszett a mártogatós spárga ötlete, ahol 3 féle kence szerepel
hozzá. Mindjárt az jutott eszembe, hogy miért ne lehetne hozzá kitalálni
különböző mártogatókat egy–egy ország ízvilága szerint. Hiszen milyen egyszerű:
csak ki kell főzni a spárgát sós vízben, aztán mindenki saját ízlése szerint
mártogathatja. Szerintem egyik mártogatós elkészítése sem igényel sok időt. A
kencéket úgy próbáltam összeállítani, hogy harmonizáljon a spárga lágy ízével.
Így szinte mindegyikbe került valamilyen tejtermék (tejszín, tej, tejföl)
lágyításként. Illetve sokszor párosítottam hallal, sonkával, tojással vagy
sajttal. A fűszereket is megpróbáltam elkerülni. Tudom, hogy sokan szeretik
paradicsommal is párosítani a spárgát, de én ezt megpróbáltam elkerülni.
Mártogatós spárga
Hozzávalók:
Spárga sós vízben kifőzve (nem szétfőzve)
-
MAGYAR
MÁRTOGATÓS: Füstölt pisztráng krém
o
10 dkg
füstölt pisztráng
o
3
evőkanál tejföl
o
citromlé
(ízlés szerint)
o
só,bors
Elkészítés: Az összes hozzávalót botmixerrel pürésítjük.
-
ANGOL
MÁRTOGATÓS: Mornay mártás
o
2
evőkanál vaj
o
2
evőkanál liszt
o
5 dl
meleg tej
o
szerecsendió
o
7 dkg
cheddar sajt lereszelve
o
1
kávéskanál mustár
o
1
tojásárgája
o
2
evőkanál tejszín
o
só
Elkészítés: A meleg vajon világosra pirítjuk a lisztet, majd folyamatos
keverés mellett felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a szerecsendiót, és
csomómentesre besűrítjük. Belekeverjük a sajtot és a mustárt, majd a
tojássárgájával elkevert tejszín is. Sózzuk.
-
FRANCIA
MÁRTOGATÓS: Fokhagymás majonézes
o
2 tojás
sárgája
o
1 dl
olaj
o
1 dl
olívaolaj
o
2
kávéskanál mustár
o
2
kávéskanál citromlé
o
2
kávéskanál porcukor
o
só
o
2 gerezd
fokhagyma reszelve
Elkészítés: A tojás sárgáját krémesre keverjük habverő segítségével,
majd apránként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat is. Ezután keverjük
hozzá csak a többi hozzávalót.
-
HOLLAND
MÁRTOGATÓS: Besameles-ementális
o
2
evőkanál vaj
o
2
evőkanál liszt
o
5 dl tej
o
szerecsendió
o
5 dkg
ementáli sajt
o
só,bors
Elkészítés: A meleg vajon világosra pirítjuk a lisztet, majd folyamatos
keverés mellett felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a szerecsendiót, és
csomómentesre besűrítjük Hozzáadjuk a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk.
-
SVÉD
MÁRTOGATÓS: Tejszínes-Lazacos
o
10 dkg
füstölt lazac
o
125 g
krémsajt
o
½ dl
tejszín
o
citromlé
(ízlés szerint)
o
só, bors
Elkészítés: Az összes hozzávalót botmixerrel pürésítjük.
-
CSEH
MÁRTOGATÓS: Sörös mártás
o
Sült
csirke tepsiben visszamaradt zsiradéka
o
½ dl sör
o
1 dl
tejszín
o
Só
Elkészítés: A sült csirke tepsiben visszamaradt forró zsiradékát és
pörceit a sör segítségével felszedjük, összeforraljuk, majd hozzáöntjük a
tejszínt. Szükség esetén sózzuk.
-
ERDÉLYI:
Tormás sonkakrém
o
10 dkg
főtt-füstölt tarja apróra vágva
o
2 szál
újhagyma apróra vágva
o
1
evőkanál reszelt torma
o
1
evőkanál puha vaj
o
3
evőkanál tejföl
o
Só, bors
Elkészítés: Az összes hozzávalót botmixerrel pürésítjük.
-
OLASZ: Fokhagymás parmezános
o
3 dkg
reszelt parmezán
o
3 dkg
pirított fenyőmag
o
2 gerezd
fokhagyma
o
75 ml
olívaolaj
o
Só
Elkészítés: Az összes hozzávalót turmixgépben pürésítjük.
-
GÖRÖG: Citromos-fokhagymás-olívás
o
1/2
citrom leve
o
4 gerezd
fokhagyma
o
½ dl
olívaolaj
o
Só, bors
Elkészítés: Az összes hozzávalót összekeverjük.
Nem
tudom Ti, hogy vagytok vele, de én mindig is sokkal jobban szerettem a zöld
spárgát, de azért a fehérrel is próbálkozom. Nem sokára folytatom a többi
kontinenssel!
Szia!
VálaszTörlésKöszönjük szépen a mártogatós recepteket, nagyon örülök hogy rátaláltam a neten szörfölve, a francia és angol mártogatósok között vacilláltunk. Végülis a francia lett, biztosan nagyon finom lesz! :)
Lilla
Szia!
TörlésNagyon örülök, hogy írtál! Én is izgulok, hogy finom legyen! Majd írj, hogy sikerült!
Bea