Oldalak

2012. május 9., szerda

Spárga mártogatókkal, különböző országok nyelvén 1. rész: Európa


   Ugyanúgy, mint Húsvétkor, most is későn eszméltem, hogy már javában tart a spárga szezon, és még egyetlen spárgás receptet sem tettem fel. Remélem még nem késő! Igaziból az ötlet a Good Food májusi számából született, ahol nagyon megtetszett a mártogatós spárga ötlete, ahol 3 féle kence szerepel hozzá. Mindjárt az jutott eszembe, hogy miért ne lehetne hozzá kitalálni különböző mártogatókat egy–egy ország ízvilága szerint. Hiszen milyen egyszerű: csak ki kell főzni a spárgát sós vízben, aztán mindenki saját ízlése szerint mártogathatja. Szerintem egyik mártogatós elkészítése sem igényel sok időt. A kencéket úgy próbáltam összeállítani, hogy harmonizáljon a spárga lágy ízével. Így szinte mindegyikbe került valamilyen tejtermék (tejszín, tej, tejföl) lágyításként. Illetve sokszor párosítottam hallal, sonkával, tojással vagy sajttal. A fűszereket is megpróbáltam elkerülni. Tudom, hogy sokan szeretik paradicsommal is párosítani a spárgát, de én ezt megpróbáltam elkerülni.

gasztroblog, Spárga mártogatóval, recept, spárga
 
Mártogatós spárga
Hozzávalók:

Spárga sós vízben kifőzve (nem szétfőzve)

-          MAGYAR MÁRTOGATÓS: Füstölt pisztráng krém
o        10 dkg füstölt pisztráng
o        3 evőkanál tejföl
o        citromlé (ízlés szerint)
o        só,bors

Elkészítés: Az összes hozzávalót botmixerrel pürésítjük.

-          ANGOL MÁRTOGATÓS: Mornay mártás
o        2 evőkanál vaj
o        2 evőkanál liszt
o        5 dl meleg tej
o        szerecsendió
o        7 dkg cheddar sajt lereszelve
o        1 kávéskanál mustár
o        1 tojásárgája
o        2 evőkanál tejszín
o       

Elkészítés: A meleg vajon világosra pirítjuk a lisztet, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a szerecsendiót, és csomómentesre besűrítjük. Belekeverjük a sajtot és a mustárt, majd a tojássárgájával elkevert tejszín is. Sózzuk.

-          FRANCIA MÁRTOGATÓS: Fokhagymás majonézes
o        2 tojás sárgája
o        1 dl olaj
o        1 dl olívaolaj
o        2 kávéskanál mustár
o        2 kávéskanál citromlé
o        2 kávéskanál porcukor
o       
o        2 gerezd fokhagyma reszelve

Elkészítés: A tojás sárgáját krémesre keverjük habverő segítségével, majd apránként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat is. Ezután keverjük hozzá csak a többi hozzávalót.

-          HOLLAND MÁRTOGATÓS: Besameles-ementális
o        2 evőkanál vaj
o        2 evőkanál liszt
o        5 dl tej
o        szerecsendió
o        5 dkg ementáli sajt
o        só,bors

Elkészítés: A meleg vajon világosra pirítjuk a lisztet, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a szerecsendiót, és csomómentesre besűrítjük Hozzáadjuk a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk.

-          SVÉD MÁRTOGATÓS: Tejszínes-Lazacos
o        10 dkg füstölt lazac
o        125 g krémsajt
o        ½ dl tejszín
o        citromlé (ízlés szerint)
o        só, bors

Elkészítés: Az összes hozzávalót botmixerrel pürésítjük.

-          CSEH MÁRTOGATÓS: Sörös mártás
o        Sült csirke tepsiben visszamaradt zsiradéka
o        ½ dl sör
o        1 dl tejszín
o       

Elkészítés: A sült csirke tepsiben visszamaradt forró zsiradékát és pörceit a sör segítségével felszedjük, összeforraljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt. Szükség esetén sózzuk.

-          ERDÉLYI: Tormás sonkakrém
o        10 dkg főtt-füstölt tarja apróra vágva
o        2 szál újhagyma apróra vágva
o        1 evőkanál reszelt torma
o        1 evőkanál puha vaj
o        3 evőkanál tejföl
o        Só, bors

Elkészítés: Az összes hozzávalót botmixerrel pürésítjük.

-          OLASZ: Fokhagymás parmezános
o        3 dkg reszelt parmezán
o        3 dkg pirított fenyőmag
o        2 gerezd fokhagyma
o        75 ml olívaolaj
o       

Elkészítés: Az összes hozzávalót turmixgépben pürésítjük.

-          GÖRÖG: Citromos-fokhagymás-olívás
o        1/2 citrom leve
o        4 gerezd fokhagyma
o        ½ dl olívaolaj
o        Só, bors

Elkészítés: Az összes hozzávalót összekeverjük.

Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én mindig is sokkal jobban szerettem a zöld spárgát, de azért a fehérrel is próbálkozom. Nem sokára folytatom a többi kontinenssel!

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Köszönjük szépen a mártogatós recepteket, nagyon örülök hogy rátaláltam a neten szörfölve, a francia és angol mártogatósok között vacilláltunk. Végülis a francia lett, biztosan nagyon finom lesz! :)

    Lilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon örülök, hogy írtál! Én is izgulok, hogy finom legyen! Majd írj, hogy sikerült!
      Bea

      Törlés