Oldalak

2012. május 31., csütörtök

Epres képviselőfánk balzsamecettel és egy kis brie-vel megbolondítva – Szega receptverseny jegyében


Szerintem már ismeritek édes-sós párosítási mániámat, pláne sajtok terén. Ezért örülök a Szega versenynek, mert itt különösen kiélhetem magam. A képviselőfánkot már mindenki ismeri és szereti egy kis eperrel feldobva…én is: isteni! Na, de ha ezt még egy kis lágy sajttal és krémes balzsamecettel elképzeljük…!?

gasztroblogEpres képviselőfánk balzsamecettel és egy kis brie-vel megbolondítva, recept

Epres képviselőfánk balzsamecettel és egy kis brie-vel megbolondítva

Hozzávalók:
Fánkhoz:

-          15 dkg vaj
-          15 dkg liszt
-          1,5 teáskanál cukor
-          nagy csipet só
-          15 dkg liszt
-          5 tojás

Epres részhez:

-          300 g eper karikákra vágva
-          5 teáskanál porcukor
-          5 teáskanál EPRES BALZSAMECETKRÉM

Brie habhoz:

-          3 dl + 2 evőkanál tejszín
-          2-3 teáskanál porcukor
-          40 g BRIE ST BENOIT 24%

Összeállításhoz:

-          EPER LEKVÁR

Elkészítés:

  1. A fánkhoz egy lábasban felforraljuk a vajat, a vizet, a sót és a cukrot, ameddig a cukor fel nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és kézi habverővel addig keverjük, ameddig el nem válik a tészta az edény falától (3 perc). Ha már langyosra hűlt, egyesével hozzákeverjük a tojásokat. (Gépi habverővel a legegyszerűbb.) Nyomózsákba töltjük, és sütőpapírra tetszőleges nagyságú gombócokat nyomunk belőle. (Vigyázat: kétszeresére-háromszorosára fog nőni!) Az esetlegesen kiálló részeket nyomjuk le, mert nagyon könnyen megég. Forró, 210-220°-os sütőben aranybarnára sütjük.
  2. Az epres rész hozzávalóit összeforgatjuk.
  3. A habhoz 2 evőkanál tejszínben feloldjuk a sajtot, majd miután kihűlt, hozzákeverjük a porcukorral habbá vert tejszínhez.
  4. Összeállítás: A fánkot kettévágjuk, megkenjük eperlekvárral, rárakunk pár karika epret, majd ráhalmozzuk a habot, végül befedjük a fánk kalapjával.

Szerintem nagyon sokféle gyümölccsel és sajttal működik…kísérletezzetek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése