Oldalak

2012. július 4., szerda

Nagykörű Tortája receptverseny: Cseresznyés – tejbegrízes rétesbatyutorta pálinkasziruppal

A Nagykörű Tortájareceptversenyére – ahol cseresznyéből kell tortát kreálni – találtam ki ezt a desszertet! Mivel hagyományos magyar cseresznyéből készülő süteményről nem nagyon tudok, így megpróbáltam Hazánk jellegzetes desszertjeit ötvözni ebben a tortában – egy picit új felfogásban! Így került bele a rétes, a tejbegríz és az elmaradhatatlan cseresznyepálinka!

Cseresznyés - tejbegrízes rétesbatyutorta pálinkasziruppal

Cseresznyés – tejbegrízes rétesbatyutorta pálinkasziruppal

Hozzávalók:
Tejbegrízes töltelékhez:

-          ¾ l tej
-          8 evőkanál búzadara
-          3 evőkanál méz
-          1 evőkanál cukor
-          csipet só

Cseresznyés töltelékhez:

-          ¾ kg cseresznye
-          3 evőkanál citromlé
-          4 evőkanál méz
-          2 evőkanál cukor
-          9 evőkanál búzadara
-          1,5 evőkanál vaj

Pálinkasziruphoz:

-          3 dl víz
-          200 g cukor
-          100 ml cseresznyepálinka
-          1 ág menta

Összeállításhoz:

-          12 lap rétes
-          1 tojássárgája
-          1 evőkanál sűrített tej
-          10 db cseresznyepálinkába áztatott cseresznye


Elkészítés:

  1. A tejbegrízes töltelékhez felforraljuk a tejet, majd a búzadarával sűrűsödésig főzzük. Mézzel, cukorral és sóval ízesítjük.
  2. A cseresznyés töltelékhez a kimagozott gyümölcsöt leturmixoljuk a citromlével, felforraljuk, és a búzadarával sűrűsödésig főzzük. Mézzel, cukorral, vajjal ízesítjük.
  3. A pálinkaszirup hozzávalóit addig főzzük, amíg szirup sűrűségű nem lesz. A végén a mentaágat kivesszük.
  4. Egy réteslapot félbe, majd megint félbe hajtunk. Ennek a közepébe halmozzuk az egyik tölteléket 6-od részét, majd batyuszerűen összefogjuk, így járunk el a többi töltelékkel is. A 12 db batyut egy kivajazott tortaformába tesszük egymás mellé. Tetejét meglocsoljuk tojássárgájával elkevert sűrített tejjel. 170°-os sütőben arany barnára sütjük. Cseresznyékkel díszítjük. Szelekre vágjuk, tetejét meglocsoljuk pálinkasziruppal.
Cseresznyés - tejbegrízes rétesbatyutorta pálinkasziruppal
Cseresznyés - tejbegrízes rétesbatyutorta pálinkasziruppal


13 megjegyzés:

  1. Hú de guszta, nagyon különleges, szép lett! Tetszenek a deszkák, meg ez a ,tapéta' mögötte :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy! A tapéta valójában egy darab papír! Alig nagyobb egy A4-esnél! De én is annyira szeretem!

      Törlés
  2. Hű le a kalappal, ez brutális:) Nagyon ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)Nagyon brutál jó ez a mondat! Köszi! Azért előtted, és lángosod előtt se szabad fedett fedővel megállni!

      Törlés
    2. Megkérdezhetem, hogy te mivel fotózol? Ezek a képek most különösen nagyon tetszenek (fények, színek):) Priviben is jó:) A lángos a felmenőim érdeme, majd amikor megújítom a játékodra, na az az enyém lesz:)

      Törlés
    3. Persze! Egy kis kompakt géppel! Canon S90! De ahhoz képest, hogy kompakt elég jó, de inkább photoshop tudásomat szoktam hasznosítani (építészmérnökösdi múltamból)! Már amennyire lehet! Kíváncsi leszek a lángosodra! :)

      Törlés
  3. Te jó ég! Ez csodásan néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)Most annyira, de annyira örülök! Olyan kedvesek vagytok!

      Törlés
  4. Nagyon klassz lett, egy próbaszeletet szívesen megkóstolnék most.;)

    VálaszTörlés
  5. ehhez már nem is tudok mit írni: fenomenális!!! :)

    VálaszTörlés