Oldalak

2012. július 24., kedd

Franciakrémes fagyinak karamellbe zárt gyümölcsökkel – SAD 7


Katucikonyha számomra egy nagyon izgalmas témát talált ki a SAD 7. fordulójára. Egy klasszikus süteményt kellett átdolgozni! Mivel klasszikus szó hallatán nekem valahogy azonnal a krémes jut eszembe, így ennek a francia verzióját próbáltam meg nyáriasítani, egy kis krémes vaníliafagyival a sárga vaníliakrém helyett. Valamint került bele egy kis erdei gyümölcs is a frissesség jegyében. A karamell réteg a leveles tészta teteje helyett, a gyümölcsöket öleli át. Így jöttek létre ezek a kis karamellbe zárt friss erdei gyümölcsök, amik a SAD fő mondanivalójáért – a díszítésért – születtek meg!

Franciakrémes fagyinak karamellbe zárt gyümölcsökkel – SAD 7

Franciakrémes fagyi karamellbe zárt gyümölcsökkel

Hozzávalók:
Leveles tészta batyu:

-          275 g leveles tészta

Vanília fagyihoz:

-          4 tojás sárgája
-          10 dkg cukor
-          1 vaníliarúd kikapargatott magjai
-          3 dl tejszín habbá verve
-          140 ml tej
-          60 ml tojáslikőr

Tejszínhabhoz:

-          1,5 dl tejszín
-          1 evőkanál porcukor

Karamellburokba zárt gyümölcsökhöz:

-          erdei gyümölcsök vegyesen
-          1/2 dl víz
-          35 g cukor

Díszítéshez:

-          1 kis csokor bazsalikom

Franciakrémes fagyinak karamellbe zárt gyümölcsökkel – SAD 7


Elkészítés:

  1. A leveles tésztából 4 db négyzetet vágunk. Batyukat formázunk belőlük: 4 csücsküket összefogjuk, és csavarunk rajta egyet. 170°-os légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük.
  2. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is! Fagyigépbe töltjük!
  3. A habbá verjük a tejszínt a porcukorral
  4. A vízben addig melegítjük a cukrot, amíg fel nem olvad, majd el nem kezd egy kis aranysárga színt kapni. Ekkor sütőpapírra öntjük, úgy, hogy kb. 2 mm vastag legyen, és hagyjuk kihűlni. Darabokra tördeljük, majd egy-egy darabot egy-egy gyümölcs tetejére rakunk és így 2 percre berakjuk a grill alá, amíg a karamell ráborul a gyümölcsre. Hagyjuk kihűlni!
  5. Összeállítás: A leveles batyut kettévágjuk, beleteszünk egy gombóc vaníliafagyit, megszórjuk apróra vágott bazsalikommal, és rátesszük a batyu tetejét. A tejszínhabot poharakba adagoljuk és karamellbe zárt gyümölcsökkel díszítjük.
Franciakrémes fagyinak karamellbe zárt gyümölcsökkel – SAD 7
Franciakrémes fagyinak karamellbe zárt gyümölcsökkel – SAD 7

10 megjegyzés:

  1. Mindig elájulok, hogy miket találsz ki! Egytől-egyik mindet végigkóstolnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hátha egyszer megint lesz rá alkalmunk, hogy megkóstoljuk egymáséit! Mert én is a Tiedre vágyom! :)

      Törlés
  2. Annyira jóóóóó, muszáj voltam ma is megnézni a képeket:)

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, ez már igazi 21. századi süti és modern konyha. Nagyon teszik és lépnék már én is erre az útra...:) Csak még az alapokkal is sokszor meggyűlik a bajom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt egy olyan valaki mondja, aki a legszuperebb sajttortákat és quiche-ket süti! :)

      Törlés
  4. Fantasztikus ötlet gyönyörű kidolgozással! Na és ezek a fotók... :) Gratulálok!

    VálaszTörlés