Oldalak

2012. július 8., vasárnap

A tökéletes állagú fagyi nyomában


Biztos mindenki ismeri a témát: elkészíti a fagyit, tök jó az állaga! Berakja a mélyhűtőbe, és másnap, amikor bele szeretne kanalazni egy jó nagyot! „Hopba” ütközik! Kő kemény! Na, ebben a témában próbáltam meg kísérletezgetni! Azért ne számítsatok nagy csodára, csak az egyszerű tapasztalataimra!

Vanília fagyi meg7szerezve

A vaníliafagyi volt az alap, amit megpróbáltam így-úgy variálni, mi lesz belőle. Fagyigépben készítettem, mélyhűtőbe tettem, majd legalább 1/2 nap eltelte után teszteltem és fényképeztem! Lássuk!

 Kiinduló recept:
  
-          4 tojás sárgája
-          10 dkg cukor
-          1 vaníliarúd magjai
-          3 dl tejszín habbá verve
-          2 dl tej






1. Főzött tojáskrémmel: Teljesen meg voltam elégedve az állagával, szinte teljesen tökéletes lett! Mivel ő volt az első tesztalany el is bizonytalanodtam, hogy nem is kell ide semmi tesztsorozat, mert minden fagyi jó állagú lesz, csak egyszerűen én voltam néha béna!




                                                                                                    







  
2. Keményre vert tojásfehérjével: Arra gondoltam, ha levegősebbé tehetném a fagyit, biztosan könnyebb lenne belekanalazni, így jött az ötlet a keményre vert tojásfehérjehabbal. Szóval elkészítve, a fagyigépből kivéve nagyon ígéretesnek tűnt. Azt hittem megvan az adu ász! Beraktam a mélyhűtőbe, és még belekanalazva is nagyon jó volt. Kis probléma akkor támadt, amikor megkóstoltam. Kissé vizes, jeges volt! De azért élvezhető! De nem olyan jó, mint az 1.












3. Étkezési keményítős: Aztán a mostanában úgy hírbe került étkezési keményítős fagyi következett! Hát! Nekem nagyon nem jött be! Nem tudom, hogy kellett volna csinálni. Én belefőztem a tojáskrémbe. Lehet, hogy máshogy jobb, de én biztos nem teszek több kísérletet, mert az ízén is rontott, nem csak az állagán!














4. Főzés nélküli tojáskrémmel: Mivel eddig a főzött tojáskrémes variáció volt a nyerő, megpróbáltam kitalálni miért is! Talán a tojássárgája besűrűsítésétől? Kipróbáltam mi történik, ha nem főzöm, csak simán habosra keverem a cukorral. Jelentem: ugyanolyan jó lett!

5. Alkohollal (Carolians): Praliné Paradicsom adta ötletét! Nagyon szuper lett! Már már túl jó is!


6. Tojássárgája nélkül: Ha nem a tojássárgája főzésétől lett jó, akkor lehet, hogy magától a sárgájától? Megpróbáltam kihagyni belőle, és tényleg: nem lett jó!














7. Porcukorral: Az előző variációt porcukorral csináltam, mivel féltam, hogy a kristálycukor ropogni fog, ha nem tudom rendesen kikeverni, így, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem a porcukor rontotta el az előző próbálkozást, kipróbáltam a jól bevált receptet porcukorból, és ugyanolyan lett! Jó!














Összesítve:

- Az alkohol mindenképpen jó megoldás lehet! Igen ám, de sokszor nincs szükségünk az ízére! Ezért majd kísérletezni fogok tiszta alkohollal (96%-os, gyógyszertári), fehérrummal és jó minőségű vodkával, mert ezeknek nem olyan erős az ízük!

- A tojássárgája mindenképpen egy jó út lehet! Mindegy, hogy főzzük, vagy nem! Lehet, hogy megpróbálom gyümölcsfagyikba is belerejteni!

- Mindegy, hogy kristály- vagy porcukrot használunk!

- Étkezési keményítő keményebbé teszi! Tojásfehérje jegesebbé!

Eddig ezek voltak az én tapasztalataim, de még koránt sincs vége a tesztelgetésnek! Valószínűleg a vizes dolgok kerülendők: tej helyett jobb a tejszín stb., na de egy bizonyos arány után nem fordul-e véletlenül a visszájára? Ezt is tesztelem! Kipróbálom, hogy lehet-e annyi sót beletenni, ami állagán javít, de ízén nem ront (gyanítom: nem)! Illetve Praliné Paradicsom adott még egy fülest a zsírtartalomra vonatkozóan, Mandulasarok, pedig az olasz meringue-t javasolta! Ezeket is kipróbáljuk!

Ha van ötletetek nagyon örülnék, ha megírnátok!




10 megjegyzés:

  1. Hűha, ez aztán a komoly teszt, nagyon szuper! Nem kapott a család vaníliafagyi-mérgezést? ;) Örülök, hogy bejött az alkoholos ötlet! Én mindig próbálok ízben harmonizáló alkoholt találni a fagyikhoz, ha ízsemleges kell, akkor vodkát szoktam én is :) Vaníliához szerintem még perfekt a tojáslikőr! Nálam mondjuk a nyers tojásos verziók alapból ki vannak lőve, valamiért ódzkodom a nyers tojásos ételektől. Azt hiszem, Noémi említette még az invertcukrot, azt lehetne még kipróbálni, lehet készen is venni, de lehet házilag is csinálni, pl. itt egy verzió: http://www.chefeddy.com/2009/11/invert-sugar/. Én még nem próbáltam fagyiban, kíváncsi lennék! A magas cukortartalom is tuti döntő tényező, a hétvégén csináltam sós karamellás fagyit, eredetileg jégkrémformában, de egyszerűen nem fagyott annyira szilárdra, hogy ki lehessen venni, ezért kikanalaztuk a jégkrémformából :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira jó, hogy segítesz! Köszi, köszi! Ezt a cukros dolgot is mindenképpen ki fogom próbálni! Igen, Noémi már nekem is említette. Azt is, mindent kipróbálok! Köszi a sok hivatkozást, meg mindent! Sajnos fagyi mérgezést csak én kaptam, és még így is tele a mélyhűtő, mert férjem nem szeret semmi hideget (még a sört is megmikróztatta, amikor Prágában beültünk valahova), hát még a mélyhűtőből kivett fagyit! Fiam(Csani)-nak pedig még csak mértékkel adok. :)

      Törlés
  2. Nagyon jó így egymás mellett is látni a különböző eredményeket! A fagylalt krémes állagának elérési módszereiről pár éve David Lebovitz oldalán olvastam egy kitűnő összefoglalót - ld. Tips for making homemade ice cream softer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon köszi a linket! Még nem láttam eddig! Nagyon szuper! Tök jó dolgok vannak benne!:)

      Törlés
  3. Ezt egy kereskedelmi tételnél különféle adalékokkal érik el...
    De tulajdonképpen miért baj, ha egy fagylalt mínusz 20 fokon keményre fagy? Az a természetes állapota.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy! Tudjuk, hogy a kereskedelmi fagyik attól olyanok, csak gondoltuk megpróbáljuk az egészségtelen adalékanyagokat elkerülni! Meg hát így annyi variációt tudunk létrehozni, amennyit csak akarunk. Azért próbálok/unk azon az úton járni, hogy ne egy kő kemény cuccot együnk, mert egyszerűen talán egy picit jobb krémesebbet, lágyabbat enni. És, ha el lehet ezt érni adalékanyagok nélkül, akkor az lenne a legszuperebb! :)

      Törlés
    2. Megnéztem egy lágy (és igen szar) dobozos fagylaltot, vészesen sok adalékot a lágyításhoz sejthetően nem használnak (különféle cukrok-cukorszirupok + a kompenzálásukra citromsav), az ilyeneknél mindig az az érzésem, hogy elromlott a mélyhűtő - szóval egy lépést se tennék a lágyságért. :)

      Törlés
  4. Nagyon szuper összefoglaló! Jóóóóó sokat dolgozhattál vele... nem semmi! le a kapappal! ;)

    VálaszTörlés
  5. mitől lesz krémes a fagyi, még 2008-ból:
    http://okostojas.blog.hu/2008/06/20/frappuccino_fagylalt

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés