Oldalak

2013. február 4., hétfő

Narancsos-fahéjas sült répasaláta, pácolt kecskesajttal – És tél vagy tavasz

Narancsos-fahéjas sült répasaláta, pácolt kecskesajttal
 


Jó a tél, de azért jöhet a tavasz is a sok finom, friss, zsenge zöldséggel! Addig is itt egy saláta, hogy kicsit már tavaszodjon a tél utolsó hónapjában. Egyébként ezt a salátát még ősszel találtam ki sok-sok szőlővel, és a Budai Pékséggel közösen meg is valósítottuk és lehetett is Nálunk kapni. Kíváncsi lennék, hogy még most is ott van-e a polcokon! Na, nem ugyanaz a darab! Azért az csak nem!
Egyébként a saláta egyedüli érdekessége, hogy fahéjas a sült répa, illetve, hogy a kecskesajt páca, egyben az öntet lesz utána! Akkor ez mégis kettő!
És síelésre fel!
 

Narancsos-fahéjas sült répasaláta, pácolt kecskesajttal


Narancsos-fahéjas sült répasaláta, pácolt kecskesajttal

Hozzávalók:

-          70 dkg sárgarépa
-          1 teáskanál őrölt fahéj
-          5 teáskanál méz
-          1 kis ág rozmaring
-          3 maréknyi dió, törve, pirítva
-          2 narancs, filézve, kockákra vágva
-          2 evőkanál olívaolaj
-          Só, bors

Pácolt kecskesajthoz:
-          150 g friss kecskesajt, nagyobb darabbokra morzsolva
-          1/2 dl narancslé
-          1/2 dl tokaji aszú
-          1 dl olívaolaj
-          1,5 teáskanál tárkony

Elkészítés:

  1. A bort, narancslevet és tárkonyt előző nap összeforraljuk, hogy elpárologjon az alkoholtartalom, és a tárkony is kiadja magából az ízeket, majd hozzáöntjük az olívaolajat és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  2. Másnap julienekre vágjuk a répát, hozzákeverjük az olívaolajat, a fahéjat, a mézet és ízlés szerinti sót. Tepsibe terítjük, ráteszünk egy ág rozmaringot (elhagyható), és ½ órára betesszük a sütőbe 170°C-ra.
  3. Ha kisült, összekeverjük a naranccsal, dióval és az olajos kecskesajttal. Ízlés szerint borsozzuk.

Narancsos-fahéjas sült répasaláta, pácolt kecskesajttal

És próbáljátok meg ne kihagyni a narancsot, ahogy azt én tettem!
Az utolsó kép nagy kérdése, hogy oldjuk meg, hogy ilyen fényképet készítsünk, ha egyedül vagyunk! (Hazudok! Van még egy 1 és egy 3 éves!) Hát én nem tudtam jobb megoldást: csak gyorsnak lenni!

13 megjegyzés:

  1. imádom a fényképeidet!!! :)
    (és még 5 perc után is csak állok leesett állal a "gyorsmegoldásod" előtt)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan jó visszahallani az ilyeneket! Nagyon, nagyon köszi!

      Törlés
    2. He? Ha? Gyorsmegoldás? Mármint időzített exponálás, vagy mi? Hogy őszinte legyek, nekem pont az utolsó kép az, ami nagyon-nagyon tetszik (na, nem mintha a többi nem :) )
      Szuper a recept is!

      Törlés
    3. Igen! Szerintem is az lett a legjobb! Szóval időzítés, aztán futás oda, ahova fókuszáltál! Azért nagyon örülök, hogy tetszik!

      Törlés
    4. Ügyes :)
      És cuki a ruha is :)

      Törlés
  2. Pontosan beleillik az izlésembe. Még a diétámba is, kecskesajt van itthom. :)) köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Végre végre valaki, aki szintén szereti a telet!
    Ismét kecskesajt, hurrá! Már a pácban várja a mai ebédet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen! Elég kecskesajt mániás vagyok én is! Remélem jó lesz!

      Törlés
    2. Eszméletlenül jó lett. A fahéjat hagytam csak el, mert azt nem szeretem, de hogy ez a sült répa mennyire jó cucc. A kecskesajtból golyókat formáztam, úgy mentek a pácba. Köszi a receptet. Hétvégén a narancsos madártejed jön. :)

      Törlés
    3. Hú! Most nagyon örülök! Pláne, hogy még a madártej is tervbe van véve!

      Törlés
  4. Én is így fotóztam legutóbb a spárgákat a kezemben :) (azóta a Getty is kiválasztotta). Nem mindig van a kéznél egy férj, hogy lekattintsa.... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha nagyon is hasznosak a férjurak! Melyik képed az Reni?

      Törlés