Oldalak

2013. február 1., péntek

Paradicsomos-kakaós kuglóf – És a zöldséges sütemények történelme



paradicsomos-kakaós kuglóf


Mostanában rájöttem mi a divat a blogvilágban! Zöldséggel sütni sütit!...
A történet a szokásos módon kezdődött: megláttam a szomszéd néni lakásában ezt a kuglófformát a falon…és innen már nem is untatlak Titeket. Gondolkodtam milyen dizájnmenzás dolgot lehetne benne csinálni – mert ugye a Néni volt olyan kedves és aranyos, hogy kölcsönadta! Emlékeztem Zizi mindent lehengerlő avokádókrémes tortájára…de ezt már kilőtte, a nagy sikert aratott cukkinisekre (pl: Nyammm), a répásak már nem nagy számok…Hát akkor legyen PARADICSOM! Végül is a paradicsomos főételeket szoktuk édesíteni egy kis fahéjjal, akkor miért ne működne fordítva is?!
Egyébként nagy sajnálattal közlöm, hogy nem találtam fel a spanyolviaszt: Külföldöm rábukkantam ilyen receptre! De sebaj, azért büszke vagyok magamra!

paradicsomos-kakaós kuglóf


Paradicsomos-kakaós kuglóf
Hozzávalók:

-          120 g liszt
-          35 g kakaópor
-          1 tasak sütőpor
-          5 tojás
-          165 g cukor
-          1 dl olívaolaj
-          1 dl paradicsompüré (passata)
-          Csipet só
-          Csipet fahéj
-          Vaj és liszt (forma kikenéséhez)

Mázhoz:
-          porcukor
-          ízlés szerint narancslikőr és/vagy narancslé

Elkészítés:

  1. A paradicsompüré kivételével mindent elkeverünk elektromos habverővel. Majd a paradicsomot is hozzákeverjük. (Egyébként szerintem minden mehetne egybe is, csak én így csináltam a kóstolgatás miatt.)
  2. Kivajazzuk, kilisztezzük a kuglófformánkat, és 160°C-on kb. 1 órát sütjük.
  3. A porcukrot elkeverjük annyi narancslével/likőrrel, hogy éppen csak, hogy folyós állagot kapjunk, és a kisült kuglóf tetejére öntjük.

Megnyugtatlak Titeket, hogy hagymából nem tervezek sütit sütni!

5 megjegyzés:

  1. Szuper! Lehet rajta érezni a paradicsom ízét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú! Hát én nagyon féltem, hogy milyen lesz! Azért adtam hozzá csak a legvégén a paradicsomot, hogy kóstolgatni tudjam, és megálljak, ha kezd rossz lenni. Igazság szerint a fahéjat is a végén adtam hozzá. Azt gondoltam, hogy avval majd picit kompenzálom, ha szükség lenne rá! De mikor megkóstoltam úgy nyersen, annyira jó volt. Volt benne egy jó értelembe vett furaság. Nem mondta meg senki, hogy paradicsom van benne! Szóval aztán annyira ízlett, hogy csak egy csipet fahéjat tettem bele, pedig többet akartam, csak nem akartam elvenni az ízét! Szóval nekem bejött, csak kicsit hosszú voltam! És nagyon aranyos vagy a kérdésért! :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy nem találtad fel a spanyol viaszt, de kit érdekel??!! :) Szerintem zseniális az ötleted, hazai bloggerek között nem találkoztam még ilyen receptekkel, a többi kit érdekel? Beszámolok majd, hogy ízlett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Mindent köszi! Olyan aranyos vagy! És tényleg számolj be aztán, mert nagyon kíváncsi vagyok!

      Törlés