Oldalak

2012. május 19., szombat

Saláta muffin külsővel, sütemény szendvics köntösben - A Food Revolution Day alkalmából


Már biztos mindenki tudja, hogy ma van a Food Revolution Day, amit Jamie Oliver indított útjára, és aminek a lényege, hogy kerüljük a tartósított félkész termékeket, és próbáljunk meg nyers alapanyagokból főzni, amit őstermelőktől vásárolunk, vagy a kertünkből szedünk. Ennek alkalmából azt találtam ki, hogy nálunk ma a vacsora egy-egy idény zöldség és gyümölcs köré csoportosulna: ez a sárgarépa és az eper lenne. Csak, hogy vigyünk bele valami érdekességet is az eper lenne a főételhez, a sárgarépa pedig a süteményhez. Ezt a vonalat követve kinézetüket is megpróbáltam megfordítani. A saláta sütemény külsőt, míg a sütemény szendvics formát kapott. Remélem tetszik!

Epres-baconos-kecskesajthabos saláta süteménynek álcázva
gasztroblog, recept, eper, kecskesajt, bacon, saláta
Hozzávalók:
Salátához:

-          12 szelet bacon (házi füstölt szalonna)
-          Saláta (őstermelőktől)
-          1 evőkanál balzsamecet
-          3 evőkanál olívaolaj
-          6 szem apróra vágott eper (őstermelőktől)
-          2 evőkanál pirított szeletelt mandula

Kecskesajthab részhez:

-          1,5 dl tejszín (Cserpes)
-          30 g friss kecskesajt (Fuchs)
-          só (a kecskesajt sósságától függően)
-          kis csokor bazsalikom (erkélyről)

Díszítéshez:

-          2 evőkanál pirított szeletelt mandula
-          6 szem eper (őstermelőktől)
-          Sűrű krémbalzsamecet

Elkészítés:

  1. A bacon-öket muffinsütő tepsi mélyedésibe nyomjuk kettesével, úgy mintha egy muffin papír lenne, majd sütőben megsütjük. Az olajat összekeverjük az ecettel, és összekeverjük a többi hozzávalóval, és így a baconkosarakba töltjük.
  2. A habsajtos részhez a kecskesajtot egy evőkanál tejszínnel összeolvasztjuk a tűz felett. Hagyjuk kihűlni. A többi tejszínt habbá verjük, majd beleforgatjuk a tejszínes kecskesajtot, az apróra vágott bazsalikomot, és sót (a kecskesajt sósságától függően). Ezt a habot rányomjuk a salátás baconkosárkákra.
  3. Eperrel, pirított szeletelt mandulával és krémbalzsamecettel díszítjük. 
 
Rozsos-sárgarépás-kecskekrémsajtos sütemény szendvics köntösben
gasztroblog, recept, répa, kecskesajt, sütemény
 
Hozzávalók:
„Toast” részhez:

-          11 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
-          11 dkg liszt
-          10 dkg pirított darált dió (őstermelőtől)
-          1 teáskanál fahéj
-          ½ teáskanál gyömbér
-          1 teáskanál sütőpor
-          1 teáskanál szódabikarbóna
-          1 narancs reszelt héja
-          1 csipet só
-          4 tojás (őstermelőtől)
-          22 dkg barna nádcukor
-          2 dl semleges ízű olívaolaj
-          15 dkg reszelt sárgarépa (őstermelőtől)

Kecskekrémsajtos részhez:

-          25 dkg házi joghurt (Fuchs)
-          ½ dl házi tejszín (Cserpes)
-          4 dkg friss, natúr, házi kecskesajt (Fuchs)
-          5 teáskanál nyírfacukor

Répás részhez::

-          15 dkg reszelt sárgarépa (őstermelőktől)
-          2 evőkanál semleges ízű olívaolaj
-          1,5 evőkanál méz (Fukszberger)

Elkészítés:

  1. A liszteket, a diót, a fahéjat,a gyömbért, a sütőport, a szódabikarbónát, a narancshéjat és egy csipet sót összekeverjük. Habverővel krémesre dolgozzuk a tojást a barna nádcukorral, majd apránként folyamatosan keverve az olívaolajat is hozzáadjuk. Fakanállal összekeverjük a tojásos masszát a száraz alapanyagokkal és a reszelt répával. Kivajazott püspökkenyér formában megsütjük, amíg a közepe is át nem sül teljesen (kb. ¾ óra). Hagyjuk kihűlni.
  2. A krémsajtos részhez két evőkanálnyi joghurtban felolvasztjuk tűz felett a kecskesajtot és a nyírfacukrot. Hagyjuk kihűlni. A tejszínt félig felverjük, majd hozzákeverjük a joghurtot, és a joghurtos kecskesajtot, és egy textil pelenkába, vagy konyharuhába beleöntjük, megcsomózzuk, és a hűtőbe felakasztjuk csöpögni, amíg kenhető állagú krémsajtot nem kapunk (kb.1-2 nap). Ezért érdemes ennyivel korábban elkészíteni. Ne felejtsünk el tálat rakni alá, hogy abba csöpögjön, de vigyázzunk, hogy ne érjen bele a sajt a lébe!
  3. A répát összekeverjük az olívaolajjal, és egy tepsibe szétterítve aranybarnára sütjük. A sütés utolsó 5 percében belekeverjük a mézet is.
  4. A süteményt felszeleteljük és egyik oldalukat grillsütőn rácsosra sütjük, rákenjük a házi kecskesajthabot, megszórjuk a mézes sült répával, majd egy másik süteményszeletet is ráfektetünk, és háromszögre vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése