Oldalak

2012. május 4., péntek

Sós karamell + krémsajtos brownie = Sós-karamelles krémsajtos torta


Az az igazság, hogy az előző recept után teljesen sós-karamell függő lettem. Azon gondolkodtam, hogyan lehetne ötvözni az általam nagy-nagyon kedvelt krémsajtos brownie-val. A brownie krémsajt részét meghagytam, de a csokis részt kicseréltem egy földimogyorós omlós tésztára, hiszen a sós-karamellhez köztudottan nagyon illik a földimogyoró.

gasztroblog, Sós-karamelles krémsajtos torta, omlós tészta, földimogyoró, sós-karamell

Sós-karamelles krémsajtos torta

Hozzávalók:
Mogyorós omlós tésztához:

-          20 dkg liszt
-          10 dkg pirított, őrölt sótlan földimogyoró
-          10 dkg hideg vaj
-          10 dkg cukor
-          2 tojás sárgája
-          1-2 evőkanál hideg víz

Krémsajtos részhez:

-          250 g krémsajt (philadelphia)
-          90 g cukor
-          ½ vaníliarúd
-          1 tojás

Sós-karamellhez:

-          120 g cukor
-          60 g sós vaj
-          1,2 dl tejszín

Elkészítés:

  1. Az omlós tésztához összekeverjük a lisztet és a földimogyorót, majd hozzámorzsoljuk a hideg vajat. Hozzáforgatjuk a cukrot, majd a tojás sárgájával gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Szükség esetén hozzáadjuk hideg vizet. ½ - 1 órára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva.
  2. A krémsajtos részhez habverővel krémesre keverjük a krémsajtot a cukorral és a vaníliarúddal, majd hozzáadjuk a tojást, és ezzel is jól elkeverjük.
  3. A sós- karamellhez a vajat és a cukrot addig melegítjük egy lábasban, ameddig aranybarna nem lesz (karamellizálódik). Ekkor folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a már előre felmelegített tejszínt. Melegen tartjuk.
  4. Kinyújtjuk a tésztát akkorára, hogy a kivajazott tortaforma oldalát is befedje. Belesimítjuk a krémsajtot. Sütőben addig sütjük, amíg a krémsajt teteje el nem kezd barnulni. A sós-karamellt a krémsajt tetejére simítjuk, és hűtőbe tesszük pár órára, hogy a karamell megszilárduljon.
gasztroblog, Sós-karamelles krémsajtos torta, omlós tészta, földimogyoró, sós-karamell

1 megjegyzés: