Oldalak

2012. június 22., péntek

Borkonyhának válaszul és köszönet Mautner Zsófinak - Kapros cukkinifőzelék fagyi parmezános tölcsérben


A történet már elég régi: Gourmet fesztivál – Borkonyha nagy sikerű kovászos uborka „nyalókája” – fagyizásMautner Zsófival – és el is értünk a jelenbe! Nekem ez a „válasz” és a „köszönet”!

Kapros cukkinifőzelék fagyi parmezános tölcsérben

Kapros cukkinifőzelék fagyi parmezános tölcsérben

Hozzávalók:
Kapros cukkinifőzelék fagyi (4 gombócnyi):

-          1 kg cukkini
-          2 gerezd fokhagyma
-          friss kapor (ízlés szerint)
-         
-          1 dl tejszín

Parmezános tölcsérhez (4 tölcsérhez):

-          10 dkg liszt
-          10 dkg olvasztott vaj
-          1 tojás
-          3 dkg parmezán reszelve
-          1 gerezd reszelt fokhagyma
-          2 csipet só

Díszítéshez:

-          fekete szezámmag (vagy bármi más ropogós dolog)



Elkészítés:

  1. A cukkiniket megfőzzük, majd összeturmixoljuk a fokhagymával, kaporral és sóval. Lehűtjük. A tejszínt habbá verjük, és beleforgatjuk a cukkinibe. Fagylaltgépbe öntve krémes állagúra fagyasztjuk.
  2. A tölcsérhez az összes hozzávalót összekeverjük. 4 részre osztjuk és vajjal kikent (nem olajjal, mert akkor túl ropogós lesz, és nem tudjuk formázni) tepsire halmozzuk, majd kör alakú lappá formáljuk őket. Egyszerre csak 2 lapot süssünk, mert sütőből kivéve hamar megkeményedik, és akkor szintén nem tudjuk formálni. Ha világos aranybarna a színük, kivesszük, és tölcsér alakúra formáljuk. Fontos a gyorsaság, valamint nem szabad se túl sütni, mert akkor ropogós lesz, és eltörik a hajlításnál, valamint se túl hamar kivenni, mert akkor meg el fog szakadni!
  3. Összeállítás: tölcsér + fagyi + szezámmag
Kapros cukkinifőzelék fagyi parmezános tölcsérben

Kapros cukkinifőzelék fagyi parmezános tölcsérben

2 megjegyzés:

  1. Nagyon perverz, de megkóstolnám!:)

    VálaszTörlés
  2. Nem édességként kell rá gondolni, mert nem az! Olyan, mint a hideg cukkinikrémleves parmezánropogóssal! :)

    VálaszTörlés