Most, hogy közeleg a nyár egyre több rajongót
szerez…az üzletember nyakkendőben, aktatáskájával az autója felé rohanva…a
munkásember a gödör mellett az ásót támasztva…a kiránduló már a pályaudvaron a
még el sem indult vonaton…majszolja ugyanazt: A SZENDVICSET! Ezért mi is
befaltunk párat, hogy tudjuk hol érdemes még feltúrni Budapest útjait!
Építőmunkás kaja…üzletemberek pénztárcájára szabva: Elkészült!
És most egy kis matematika: Szendvics =
péksütemény + töltelék. Ennek a kettőnek a halmaza teszi ki a besorolási
számot, de nevezzük nevén a szempontokat:
- A halmaz (Péksütemény):
-
lehetőség
szerint természetes kovászból készüljön és kerülje az adalékanyagokat
(zacskóból kivett E999-t tartalmazó szivacskenyér kizárva)
-
egyediség
(ne a pöttyös aljú változat)
-
szerettem,
ha saját maguk sütik, és „neadjisten”, ha dagasztják, kelesztik
-
de ha
nem, akkor jó nevű pékségből származzon (nem feltétlenül a „hagyomány útját” értem
ez alatt)
-
megfogott
az extra feltét (és itt nem a füstöltsajtrúdra gondolok a croissant közepében)
-
és a külcsín
(kakaós csiga színes cukorkával való szórása tilos)
- B halmaz (Benne lévő):
-
előny
volt az őstermelőktől való beszerzés: aznap, frissen
-
kiemelkedett,
ha minél több dolgot készítettek saját maguk (tubusos majonéz a halálom)
-
érződött,
ha akkor rakták össze a szendvicset, amikor megrendeltem, és nem egy órák óta a
pultban fonnyadó salátalevél fogadott
-
a
látványkonyha effekt – mint mindenkinél – engem is az orromnál tudott vezetni
(nyers húsok előttem való vágása nagy trükk)
-
beindított
az izgalmas íz (édes-sós párosítás)
- A+B metszete:
-
imádtam,
ha egymásnak lettek kitálálva (pl:mákos bagel krémsajtos eperrel – de ez csak a
én fejemben)
-
fontos
volt a két halmaz megfelelő aránya
- A+B uniója:
-
kéretik
a szendvicset nem hűtőben tartani, mert nincs rosszabb a hideg kenyérnél...köszönjük
- Halmazokon kívül:
- a görbe tükörből megtudtam,
hogy a szendvicsevőkre - azaz ránk - mi
igaz: „Sajnos még a sonkás-sajtos verziót viszik a legjobban” – kaptuk el egy
helyen
- szerettem, hogy az alkotók büszkék szendvicseikre, így sok háttér információt
is elkotyogtak mesterműveikről, íme:
1-10. DINING GUIDE-on
11. Grillzöldséges – Coyote Coffee & Deli
Ez a szendvics könnyedségével lehet a nyár nagy kedvence bárki számára.
Minden hozzávalója saját konyhájában készül, még a teljes kiőrlésű zsemléje is
adalékanyagok nélkül, ami kívül ropog, belül puha. Soha nem jöttem volna rá,
hogy a szendvicset nem abban a percben rakták össze. A benne lévők: helyben
grillezett padlizsán, répa, cukkini…fetasajt…zöldfűszerek a megfelelő arányban
eltalálva. Meleg nyári napon a legtökéletesebb vacsora. Ha kérjük
kontaktgrillben még ropogósra is sütik.
Ára: 650 Ft
Cím: 1011 Budapest, Markovics Iván utca 4.
Nyitva tartás: H-P 7.30-21
SZ 09-19
V 09.30-19
12. Görög panini – Big foot szendvics
Soha nem gondoltam volna, hogy egy grafitis fém redőny mögött egy kis
lyukban ilyen isteni szendvicset készítenek, ráadásul frissen, előttünk. Már
ahogy belépünk megcsapnak az illatok, és tudjuk, hogy nem járunk rossz helyen. Erőteljes
ízekre számítsatok sok fokhagymával, lilahagymával, kakukkfűvel, olívaolajjal
és az én kedvencemmel: kapribogyóval. A lágyságát pedig a friss paradicsom és
feta adja, ami a kontaktgrillben való sütés után éppen, csak hogy megolvad.
Ára: 700 Ft
Cím: 1075 Budapest, Kazincy u. 6/b
Nyitva tartás: H 12-22
K-SZ 11-22
CS-P 11-01
SZ 14-01
13. Sajtos bagett – Fruccola
Végre egy olyan szendvics amibe gyümölcs is szerepel (idény szerint
alma vagy szőlő). Imádtam! Remekül fel tudja dobni a szokásos háromsajtos
(trappista, füstölt, camembert) verziót! Ráadásul a lágy krémsajt remek
kontrasztot hoz a ropogós salátával. Minden adott a minőségi szendvicshez:
helyben sütött bagett adalékanyagmentesen, valamint aznap őstermelőktől
szerzett friss zöldségek és gyümölcsök. Szendvicsek a pultban! Csak ki kell
választani melyik darab a szimpatikus!
Ára: 590 Ft
Cím: 1052 Budapest, Arany János utca 32.
Nyitva tartás: H-P 7-19
Cím: 1052 Budapest, Kristóf tér 3.
Nyitva tartás: H-P 7-20
SZ 9-20
14. Pastrami szendvics – Pastrami
Mindenképpen egy pastrami szendvicsnek is helye kell, hogy legyen a
toplistán, és ez honnan is lehetne máshonnan, mint a Pastrami étteremből, ahol
a 20 dkg kétszer pácolt, szárított, füstölt, vékonyra szeletelt marhahúst,
saját sütésű, adalékanyagok nélküli mustárral megkent barnakenyérben tálalják.
Igazi húsimádó szendvics, de azért mutatóban egy kis kovászos uborka is jár
hozzá. Ha valaki hiányolja a zöldséget a Reuben szendvicset is választhatja,
csak tudni kell, hogy ez nem saját sütésű kenyérben adják, ezért én maradtam a
húst-hússal verziónál.
Ára: 1700 Ft
Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 93-99.
Nyitva tartás: H-V 8-23
15. Lazacos-krémsajtos bagel - Café Provance
Na ebből a szendvicsből biztos,
hogy nem spórolták ki a benne lévőt: rengeteg sajtkrém és füstölt lazac, mindez
egy helyi kelesztésű és sütésű bagelben, amit előtte még meg is pirítanak.
Természetesen mindent frissen raknak benne össze. Egy klasszikus variáció, jól
eltalálva!
Ára: 950 Ft
Cím: 1028 Budapest, Hidegkúti út 81.
Nyitva tartás: K-P 11.30-22
SZ-V 9-22
16. Szárított sonkás szendvics - Cserpes tejivó
A tejivó csak pár hete nyílt, de
máris sorok kígyóznak a bolt előtt. Nem véletlenül! A szendvicset is általuk
készített, helyben sütött olajbogyós ciabatta-ban kínálják, szárított sonkával,
sajttal, krémsajttal, és sok ropogós salátával. Könnyen ki lehet fogni
langyosan is, de ha nem a pultból kivéve kérésemre pár pillanat alatt ropogósra
pirították.
Ára: 680 Ft
Cím: 1052 Budapest, Sütő u. 2.
Nyitva tartás: H-SZ 7.30 – 22
17. Pármai sonkás szendvics – Gerlóczy kávézó
Mintha összebeszéltek volna Cserpesékkel: helyi sütésű ropogós olívás
baguette, pármai sonka, ementáli sajt, vaj, paradicsom és saláta. Ebből is
látszik, hogy a szárított sonka milyen jól illik az olajbogyós kenyérhez!
Cserpesék csak a meleg kenyerükkel tudtak beelőzni! T. Nagy Tamásék előnye viszont
a szendvics frissen való összeállítása.
Ára: 1000 Ft
Cím: 1052 Budapest, V. Gerlóczy u. 1.
Nyitva tartás: H-V 7-23
18. Márványsajtos–sonkás baguette – La Praline boulangerie patisserie
Soha nem gondoltam volna, hogy
egy előre összerakott szendvics ilyen összetett ízeket és minőségi
alapanyagokat tud hozni! És igen! A Royal Croissant macaronjuk után ismét
meglepetést tudott szerezni! Minőségi szárított sonka, édeskés márványsajt,
friss rukkola, lédús aszalt paradicsom. Eget rengető párosítás. Sokkal feljebb
is került volna a listán, ha nem hűtőpultból kerülne ki. Legalábbis ez az én
mániám: nem nagyon szeretem a hideg péksüteményt! De ez szubjektív dolog,
úgyhogy egyétek szendvicseiket! Nem fogtok csalódni!
Ára: 660 Ft
Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. - Mammut
1 - -1 szint
1029 Budapest, Máriaremetei út 205-207
1051 Budapest, Október 6.u.13
19. Spenótos Bagett – Tüzes Vasaló
Ebben a vasalt szendvicsben az a legjobb, hogy 2 perc alatt egy forró
bagettet tarthatunk a kezünkben, ami kívül ropog, belül meg a
spenót-fokhagyma-fetasajt felülmúlhatatlan hármasa teszi krémessé a paninit. A
szendvicshez használ bagettet minden reggel frissen szállítják. Érdemes
kipróbálni!
Ára: 690 Ft
Cím: 1075 Budapest, Wesselényi utca 35.
20. Paprikás szalámis szendvics – Brunch Buda
A lehető legjobb dolog, ami egy
sajttal és szalámival történhet! A kenyér mindent megér: belül puha, levegős,
kívül ropogós, tele magokkal. Helyben sütik természetes kovásszal minden
adalékanyag nélkül. Nem előttünk készül, már ott sorakoznak az üvegpultban, de
szerencsére ez a kenyér minőségét nem rontja el!
Ára: 500 Ft
Cím: 1024 Budapest,
Retek utca 4.
Nyitva tartás: H-P 5.45-18.45
SZ 6.30-13
+1 Ázsiai szendvics tekercs vörös currys csirkefalatokkal – Papírtigris
Szendvics
vagy sem?...én imádtak! A tekercset frissen állítják össze! A csirke friss és
meleg. Itt fordított a szereposztás:
kívül puha tortilla belül roppanós zöldségek. Ázsiai feeling! Kell ennél több?
Vigyázat! Csípős!
Ára: 790 Ft
Cím: 1037 Budapest, Bécsi út 170.
Nyitva tartás: H-V 11-23
És amit még szívesen kipróbáltam volna: Lila Körte 3 sajtos panini-je és Thai Buddha citromos-mentás csirkés baguette-je. És már nagyon érik, hogy összerakjam a croissant-os toplistát!
De jóóó, ez nem semmi micsoda összefoglalót írtál, és mind le is tesztelted!:) Nagyon hasznos, ha Pesten járok majd észben tartom ezt a listát!(mivel ritkábban megyek haza, így sosem tudom hol érdemes enni...)
VálaszTörlésHú!...Iszonyat aranyos, hogy ezt írod! Sose gondoltam volna, hogy szendvicsevéssel hasznára válok valakinek! :) Egyébként ez a baj Veletek, külföldön lévő egyedekkel, hogy nem esztek Budapesti top szendvicseket, nem viszitek el az ajándék sütiket, és nem jöttök kávézó megnyitókra velem! :)
VálaszTörléssajnos:( de cserébe legalább lelkesen olvassuk a blogodat;-)
VálaszTörlés