Oldalak

2012. június 2., szombat

Segítség a játékhoz! – És sós-karamellás camembertes creme brulee birsalma és rózsaszirom zselével


Szóval van ez a Szega receptverseny, (ahonnan remélem még nem tiltanak ki, mert már a 4. receptet küldöm be, csak sajtjaik annyira az én ízvilágom), ahol a felhasználható alapanyagok közt ott van ez a birsalma és rózsaszirom zselé. Na…ez azonnal megfogott! Mindjárt tudtam, hogy ezzel szeretnék valamit kezdeni! Mivel most sós-karamell mániámat élem, azonnal az jutott eszembe, hogy a birsalma milyen jól is illene hozzá ízvilágában…és akkor ugrott be, hogy a sós-karamellt megoldhatnám egy creme brulee tetején is kézi fáklyával karamellizálva! Már biztos valaki a nagyvilágban kitalálta ezt, de akkor én úgy örültem ennek az ötletnek, hogy nem mondok hasonlatokat! Persze a krémben elrejtettem egy kis camembert sajtot is, de ez már megszokott ezen a blogon!

gasztroblog, Sós-karamellás camembertes creme brulee birsalma és rózsaszirom zselével, recept, birsalma, rózsaszirom,desszert, sós-karamell, vanília

Sós-karamellás camembertes creme brulee birsalma és rózsaszirom zselével

Hozzávalók:

-          2,4 dl tejszín
-          1 VANÍLIARÚD
-          35 g CAMEMBERT NEUTRAL ST BENOIT 21% (külső penészes része levágva)
-          3 tojás sárgája
-          53 g cukor
-          4 teáskanál BIRSALMA ÉS RÓZSASZIROM ZSELÉ
-          25 g nádcukor
-          ¼ teáskanál só

Elkészítés:

  1. A tejszínt addig melegítjük a sajttal, amíg az teljesen fel nem olvad benne, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott magjait és magát a rudat is. Hűtőben lehűtjük. Addig a tojások sárgáját krémesre keverjük a cukorral. A már hideg vaníliás tejszínt (persze a vaníliarudat vegyük ki) folyamatos keverés mellett lassan hozzákeverjük.
  2. Egy hőálló edénybe beleteszünk egy teáskanál zselét, majd erre öntjük a tojáskrém ¼-ét. Vigyázzunk, hogy a zselét ne keverjük fel az aljáról. Így járunk el a többi edénnyel is, majd egy másik vízzel teli edénybe állítjuk őket, és így rakjuk be a sütőbe alacsony hőfokon. Addig sütjük, illetve ebben az esetben inkább azt mondanám főzzük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, ne legyen se túl folyós, se túl szilárd. Avval is számolni kell, hogy a hűtőben még szilárdabb lesz, mint a sütőből kivéve. Szóval utána a hűtőbe tesszük.
  3. Miután lehűlt, megszórjuk a cukorral elkevert sóval, és kézi fáklyával karamellizáljuk.
gasztroblog, Sós-karamellás camembertes creme brulee birsalma és rózsaszirom zselével, recept, vanília

Volt egy hasonló receptem is már csak az kecskesajtos-epres volt, de annak a tetején nem volt Sós-karamell!

És a várva várt segítség a játékhoz: Szóval a croissant egy olyan üzletből való, aminek több boltja is van Budapesten…az egyik a Fény utcai piacon található, és nem a péksüteményüket mondanám fő profiljuknak. Ha így sem megy, még segítek!

6 megjegyzés:

  1. húúúú de finom lehet! :)amiben sajt van, az nálam tuti nyerő :)
    no, akkor segítségül hívom a netet, és tovább próbálkozom: Prímapék, Kárpáti pékség, vagy pont a Szega... ;)

    VálaszTörlés
  2. ...Jaj de örülök! IGEN! Pont a Szega! Írsz Nekem e-mailt, és akkor megbeszéljük mit, hogy, hogyan. Örülök, hogy idetaláltál!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a sós karamellát! Figyel is egy adag bonbon a hűtőben. :-) Nagyon klassz a desszert, a Szega meg tényleg kézenfekvő lett volna. :-)

    VálaszTörlés
  4. Pedig Neked is drukkoltam! Akkor, ahogy az előző bejegyzéshez írtam, Neked is összehozunk valami kis apróságot, valamikor, valahogyan...mivel Te voltál az első tippelő, és kamrapolcon kívül az egyetlen!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon, de nagyon bejött a recepted, igazából nálam te voltál a favorit! :) Gratulálok!

    VálaszTörlés