SAD-on kívüli kép, mert a málnán van egy kis aranypor |
Málnás-matcha-s sütemény lágy
és ropogós sós-karamellel
Hozzávalók:
Matcha-s piskótához:
-
45 g
liszt
-
30 g
étkezési keményítő
-
3 teáskanál
matcha (zöld teapor)
-
½
teáskanál sütőpor
-
2 tojás
-
90 g
kristálycukor
-
1
evőkanál porcukor
-
60 ml
olaj
-
2 evőkanál
citromlé
-
½ citrom
leve
-
csipet
só
Lágy sós-karamell krémhez:
-
30 g
cukor
-
15 g sós
vaj
-
30 ml
tejszín
Mandulás sós-karamell krokanthoz:
-
50 g
pirított durvára vágott mandula
-
50 g
barnacukor
-
50 g
cukor
-
1 kis
evőkanál vaj
-
nagy
csipet só
Összeállításhoz:
-
Málnalekvár
-
Zselatinlap
Elkészítés:
- A tojások sárgáját krémesre keverjük a kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az olajat, végül a citromhéjat és a citromlevet is. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék száraz hozzávalókat átszitálva összekeverjük. Végül a tojássárgájás krémbe beleforgatjuk a kemény tojáshabot és a száraz hozzávalókat. Félgömb alakú szilikonformába töltjük, és közepes hőfokon megsütjük.
- A sós- karamellhez a vajat és a cukrot addig melegítjük egy lábasban, ameddig aranybarna nem lesz (karamellizálódik). Ekkor folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a már előre felmelegített tejszínt.
- A vajon karamellizáljuk a cukrot és a sót, majd beleforgatjuk a mandulát. Sütőpapírra terítjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl és megszilárdul. Ekkor mozsárban apróra törjük, és sütőpapírra bélelt tepsibe akkora köröket teszünk belőle, amekkora a félgömbünk volt. Sütőben picit összeolvasztjuk. A körök inkább nagyobbak legyenek, mert a sütőből kivéve, még puha, így ki tudjuk belőle szaggatni a kívánt méretet. Kihűtjük, ekkor megszilárdul
- A málnalekvár 2/3-ában feloldjuk a lapzseletint a zacskón lévő útmutató szerint.
- Összeállítás:
A matchás piskóta közepéből kikanalazunk egy keveset. Ide beletöltjük a
sós-karamell krémet, majd a piskóta aljára kenünk a félretett
málnalekvárból, és egy sós-karamell lapot helyezünk a rá. Ez lesz az alja.
Abba a szilikonformába, amibe a sütit sütöttük szétosztjuk a zselatinos
málnalekvárt, majd visszahelyezzük a süteményt is. Így berakjuk a hűtőbe
szilárdulásig. Kivéve forró vízfürdőbe tesszük a szilikonos forma alját,
hogy könnyen kijöjjön a süti. Tetszőlegesen díszíthetjük a megmaradt
málnával, mandulával és grillázzsal.
Kész! Kicsit körülményesnek tűnik és az is!A szendvicses játékot se felejtsétek! Eddig csak egy pályamű érkezett!
Nagyon-nagyon jól néz ki és remek az ötlet!
VálaszTörlésNagyon tetszik! Képzeld én is málna-matcha kombót készítettem:)
VálaszTörlésNagyon extravagáns :) csodaszép!
VálaszTörlésMindenkinek sok: :)
VálaszTörlésNagyon klassz! :)
VálaszTörlésÓ! Be köszönöm! :)
VálaszTörlésGyönyörű kreáció, nagyon fantáziadús!! :-))
VálaszTörlésKöszi! Ahogy látom elbújhatok mögötted fantázia terén:)
TörlésGyönyörűséges, igazán nekem való, színben is-ízben is!:)
VálaszTörlésJaj, de örülök, hogy tetszik :)
VálaszTörlés