Oldalak

2012. június 15., péntek

SAD 6. - Málnás-matcha-s sütemény lágy és ropogós sós-karamellel

A SAD témája is Mandulasarokhoz került, aki ismét egy ötletes feladattal állt elő. Olyat kellett sütni, amiben kávé vagy tea szerepel. Meglátva, azonnal a matcha (japán zöldtea) világába vetettem bele magam. És íme:

Málnás-matcha-s sütemény lágy és ropogós sós-karamellel
SAD-on kívüli kép, mert a málnán van egy kis aranypor

Málnás-matcha-s sütemény lágy és ropogós sós-karamellel

Hozzávalók:
Matcha-s piskótához:

-          45 g liszt
-          30 g étkezési keményítő
-          3 teáskanál matcha (zöld teapor)
-          ½ teáskanál sütőpor
-          2 tojás
-          90 g kristálycukor
-          1 evőkanál porcukor
-          60 ml olaj
-          2 evőkanál citromlé
-          ½ citrom leve
-          csipet só

Lágy sós-karamell krémhez:

-          30 g cukor
-          15 g sós vaj
-          30 ml tejszín

Mandulás sós-karamell krokanthoz:

-          50 g pirított durvára vágott mandula
-          50 g barnacukor
-          50 g cukor
-          1 kis evőkanál vaj
-          nagy csipet só

Összeállításhoz:

-          Málnalekvár
-          Zselatinlap

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját krémesre keverjük a kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az olajat, végül a citromhéjat és a citromlevet is. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék száraz hozzávalókat átszitálva összekeverjük. Végül a tojássárgájás krémbe beleforgatjuk a kemény tojáshabot és a száraz hozzávalókat. Félgömb alakú szilikonformába töltjük, és közepes hőfokon megsütjük.
  2. A sós- karamellhez a vajat és a cukrot addig melegítjük egy lábasban, ameddig aranybarna nem lesz (karamellizálódik). Ekkor folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a már előre felmelegített tejszínt.
  3. A vajon karamellizáljuk a cukrot és a sót, majd beleforgatjuk a mandulát. Sütőpapírra terítjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl és megszilárdul. Ekkor mozsárban apróra törjük, és sütőpapírra bélelt tepsibe akkora köröket teszünk belőle, amekkora a félgömbünk volt. Sütőben picit összeolvasztjuk. A körök inkább nagyobbak legyenek, mert a sütőből kivéve, még puha, így ki tudjuk belőle szaggatni a kívánt méretet. Kihűtjük, ekkor megszilárdul
  4. A málnalekvár 2/3-ában feloldjuk a lapzseletint a zacskón lévő útmutató szerint.
  5. Összeállítás: A matchás piskóta közepéből kikanalazunk egy keveset. Ide beletöltjük a sós-karamell krémet, majd a piskóta aljára kenünk a félretett málnalekvárból, és egy sós-karamell lapot helyezünk a rá. Ez lesz az alja. Abba a szilikonformába, amibe a sütit sütöttük szétosztjuk a zselatinos málnalekvárt, majd visszahelyezzük a süteményt is. Így berakjuk a hűtőbe szilárdulásig. Kivéve forró vízfürdőbe tesszük a szilikonos forma alját, hogy könnyen kijöjjön a süti. Tetszőlegesen díszíthetjük a megmaradt málnával, mandulával és grillázzsal.

    Kész! Kicsit körülményesnek tűnik és az is!

    Málnás-matcha-s sütemény lágy és ropogós sós-karamellelMálnás-matcha-s sütemény lágy és ropogós sós-karamellel

    A szendvicses játékot se felejtsétek! Eddig csak egy pályamű érkezett!


10 megjegyzés: