Oldalak

2012. április 12., csütörtök

Olívaolajos-kakukkfüves-almás muffin


Az alma kakukkfűvel való párosítása nagyon népszerű a sós ételeknél, pl: almás kakukkfüves csirkecomb. Most ezt a párost próbáltam meg átvinni egy édes süteménybe, egy egyszerű almás muffinba kicsit több sóval, és egy kis olívaolajjal érdekesebbé téve. Szerintem az édes-sós kombináció nagyon finom és izgalmas tud lenni, ha az arányok megfelelően vannak eltalálva.

gasztroblog, Olívaolajos-kakukkfüves-almás muffin, recept, alma, muffin, kakukkfű

Hozzávalók:

-          230 g liszt
-          1 teáskanál sütőpor
-          60 g cukor
-          2 db alma
-          pár csepp citromlé
-          2 dl joghurt
-          1 tojás
-          75 ml olaj
-          25 ml olívaolaj
-          nagy csipet só
-          kakukkfű szirup (házilag elkészítve lsd: lent)


Elkészítés:

Az egyik almát lereszelem, a másikat apró darabokra vágom. Keverek hozzá pár csepp citromlevet, hogy meg ne barnuljon. A nedves hozzávalókat alaposan kikeverem, majd hozzáadom a reszelt almát is. A száraz hozzávalókat külön tálba összekeverem, majd ezt is hozzáadom a darabolt almával együtt. Muffinsütőbe kiadagolom a tésztát, majd aranybarnára sütöm. Kivéve - én egy fecskendő segítségével - mindegyik muffin közepébe pár csepp kakukkfűszirupot nyomunk.

gasztroblog, Olívaolajos-kakukkfüves-almás muffin, recept, alma, muffin, kakukkfű

Kakukkfűszirup elkészítése házilag: 1 dl vizet felforralunk 10 dkg cukorral. Ha forr, beledobunk 3 dkg friss kakukkfüvet (ha nincs, jó a szárított is), majd így hagyjuk lefedve 15-20 percig. Átszűrjük, és kész is van.


2 megjegyzés: