Oldalak

2012. március 23., péntek

Epres cheesecake tejberizs brownie morzsával

Szóval itt a tavasz! Annyira várom már, hogy elárassza a piacokat a sok friss eper. De mivel nem bírtam kivárni, csináltam egy desszertet, amibe a fagyasztott változat is megteszi. A család egyik nagy kedvence mindig is a gyümölcsös krémsajtos brownie volt. Mivel a fiam nagy rizs rajongó  – bármit megeszik, ha van benne akár csak 5 szem rizs is – így elég könnyen jött az ötlet…

Epres cheesecake tejberizs brownie morzsával

Hozzávalók:

Tejberizshez:
-          150 g rizottóhoz való rizs
-          Csipet só
-          80 g cukor
-          ½ citrom reszelt héja
-          1 dl víz
-          1 l tej
-          1 vaníliarúd
-          400 g krémsajt (Philadelphia)
-          80 g cukor
-          2 tojássárgája

Brownie-hoz:
-          160 g étcsokoládé (min. 70%)
-          160 g szobahőmérsékletű vaj
-          210 g barnacukor
-          2 nagy tojás
-          3 kupaknyi amaretto likőr
-          35 g hámozott mandula, pirítva, darálva
-          55 g  liszt
-          Csipet só

Tortaformához:
- vaj
- liszt


Eper- vagy málnaszószhoz:
- eper vagy málna (lehet fagyasztott is)
- cukor


  1. A tejberizshez a vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd megpirítjuk rajta a rizst (1 perc). Felöntjük a vízzel és 1 dl tejjel, majd addig forraljuk, amíg fel nem szívja. Ezután hozzáadjuk a többi tejet, cukrot és a reszelt citromhéjat és megfőzzük benne a rizst. (Én úgy szoktam, hogy belerakom az edényt egy másik ugyanakkora fazékba, amibe forr a víz és lefedem, így biztos nem ég oda a rizs, és még kevergetni sem kell.) Ha már puha a rizs, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott belsejét. A tojássárgájákat, a krémsajtot és a cukrot krémesre keverjük, majd ezt a keveréket is hozzáadjuk a tejberizshez. Gőz fölött így főzzük, amíg a be nem sűrűsödik, ami a tojássárgájától fog bekövetkezni.
  2. A brownie-hoz az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, és félrerakjuk hűlni. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is és az amaretto-t. A lisztet átszitáljuk és elkeverjük benne a mandulát és a sót, és ezt is a masszához keverjük. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és addig sütjük, amíg a belseje éppen hogy már nem folyik szét.
  3. Az epret vagy málnát leturmixoljuk, és egy szitán átöntjük, hogy felfogjuk a magjait. Tűz felett egy picit besűrítjük tetszés szerinti cukorral.
  4. Ízlés szerint összeállítjuk az arányokat. Ki hogy szereti…
gasztroblog, Epres cheesecake tejberizs brownie morzsával, recept, desszert, eper, málna, tejberizs, gyümölcsrizs, sajttorta, cheesecake, brownie
  
…a receptet eredetileg tejberizsnek szántam egy kis brownie morzsával, de volt aki a fenti kép szerint ette.

2 megjegyzés:

  1. nagyon tetszik!!!:)
    a fotók is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi! Nagyon örülök, hogy tetszik, és hogy bejelentkeztél rendszeres olvasónak.

      Törlés