Oldalak

2012. március 28., szerda

Medvehagymás "sushi"

Amikor megjelenik a piacokon a medvehagyma mindig azonnal rávetem magamat, mint mindenki más. Fogyasztjuk pestoként tésztával, csirkével, krémlevesnek vagy szendvicsbe. Most valami mást szerettem volna. Arra gondoltam mi lenne, ha „sushi”-t készítenék belőle. A nori lapot helyettesíthetném a medvehagymával, és a „mirin”-t elkészíthetném fehérbor + cukor keverékéből, ami minden sajthoz, gyümölcshöz és zöldfűszerhez illene, ami a töltelékben lenne.

gasztroblog, medvehagymás sushi, recept, medvehagyma, sushi, rizs, kecskesajt, camambert, márványsajt, mozzarella, füge, barack, körte, alma 

Hozzávalók:

-          1 csokor medvehagyma (célszerű a nagy levelű)
-          250 g sushi rizs
-         
-          50 ml fehérbor (felforralva, úgy, hogy kb.30 ml maradjon belőle)
-          3-4 teáskanál cukor
-     pár szelet szárított sonka
-          olivaolaj (vagy a maghoz illő olaj: dióolaj, mogyoróolaj, stb.)
-          válassz mindegyik csoportból egyet:

Az én kedvenc variációim:

kecskesajt - füge - kakukkfű - fenyőmag
márványsajt - körte - rozmaring - dió
mozzarella - őszibarack - bazsalikom - mandula
camembert - alma - menta - mogyoró

Elkészítés:

  1. A rizst a sushi rizsnek megfelelően elkészítjük (többszöri átmosás, kavargatva főzés amíg a víz egy része elforr, majd 30 percen keresztül lefedve párolódni hagyjuk). De én most gondoltam kipróbálom milyen, ha egyszerűen csak sós vízben kifőzőm, és így nincs semmi cécó. Bejött! A még meleg fehérborban feloldom a cukrot. A kifőtt rizst tálba borítom, és még így melegen belekeverem a boros-cukros löttyöt. Így hagyom kihűlni. (Nem kell lefedni.) Ha jól dolgoztunk egy nagyon ragadós valamit kell kapnunk.
  2. Magunk elé teszünk egy medvehagymalevelet fonákjával felfelé, és elterítünk rajta egy réteg rizst, amit utána vizes kézzel lenyomkodunk. Ráfektetünk egy szelet szárított sonkát, és erre rakjuk a választott sajtot, gyümölcsöt és zöldfűszert - ha a rozmaringot választottuk, előtte olajon pirítsuk meg - , majd feltekerjük, és éles késsel karikákra vágjuk .
  3. A mártogatóshoz pirítsuk meg a magokat száraz serpenyőben, majd turmixgépben daráljuk le, és fokozatosan adjuk hozzá az olajat, hogy egy lágy krémet kapjunk. Sóval ízesítjük.

2 megjegyzés: