Oldalak

2012. március 20., kedd

Káposztás tarte tatin

A történet úgy kezdődött, hogy az egyik régi kedves barátnőm hazajött Franciaországból egy néhány napra, és a hétvégén hozzánk is fel tudott ugrani egy pár órára megnézni a gyerekeket, mivel ez Karácsonykor sajnos kimaradt. Járt az agyam, hogy mit tudnék Neki készíteni, és végül az jutott eszembe milyen lenne, ha kipróbálnám a káposztás cvekedlit „elfranciásítani” a borított tortájuk mintájára, hiszen a káposztának is jól áll a karamellizálás. A tésztát Joanne Harris A francia konyha c. könyve alapján készítettem, csak a cukor helyett egy kis hideg vizet raktam bele, hogy ne essen szét a tészta.

Káposztás tarte tatin


Hozzávalók:

Káposztához:
3 evőkanál olaj
4 evőkanál cukor
1 közepes méretű káposzta (enyém 1,4 kg-os volt)
só, bors

Tésztához:
300g liszt + egy kevés a nyújtáshoz
200g hideg vaj kis darabokra vágva
2 tojássárgája
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

Tortaformához:
vaj

  1. A káposztát lereszeljük vagy apróra vágjuk. Én késes betétű robotgépre egyszerűsítettem a dolgot. Az olajon megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a káposztát, és mérsékelt lángon addig dinszteljük, amíg aranybarna nem lesz. Közben sózzuk, borsozzuk. Én több lépésben szoktam borsozni, így máshogy jön ki a bors íze.
  2. A tésztához az átszitált lisztet egy tálba tesszük és hozzákeverjük a sót. Gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a vajat. Akkor jó, ha morzsás. Nem kell homogénnek lennie. Majd beleforgatjuk a cukrot. A tojássárgáját összekeverjük egy evőkanál hideg vízzel, és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges rakhatunk bele még egy evőkanál hideg vizet. Amíg a káposzta elkészül a hűtőben tartjuk.
  3. Egy tortaformát (vagy 2 kisebbet) vastagon kivajazunk (nem kell spórolni, mert ez jót tesz a káposztának és így könnyebben ki is jön a formából). A tésztát kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a forma. A tortaformába tesszük a káposztát, amit beborítunk a kinyújtott tésztalappal. A kilógó részeket betűrjük a szélénél. Megszúrkáljuk és 160°-os sütőbe tesszük, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Kisülés után 5 percet várjunk, majd egy másik tálat a tetejére rakunk és megfordítjuk. Ha szükséges előtte a széleket egy késsel meglazíthatjuk.

Szerintem langyosan a legfinomabb egy bögre forró teával, vagy egy korsó hideg sörrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése